Pronađi članak:

1. 7. 2020.

Big Sur – Novi macOS Operativni Sistem



Big Sur je novi macOS 11 operativni sistem koji smo prvi put imali priliku da vidimo u okviru Apple WWDC konferencije. Ovo je ujedno i jedna od najvećih izmena interfejsa i macOs-a kakvom poznajemo. U nastavku teksta vam pokazujemo poređenja i sve novitete kojima se radujemo sa dolaskom novog macOS-a.






Redizajn ikonica i Menija


Kao što vidimo na fotografiji, prozorčići imaju svetliji i prozračniji izgled, kao i zaobljene ivice, Dock je takođe prozračniji, a sve aplikacije imaju uniformisan izgled u kvadratu. Meni je redizajniran tako se bolje uklapa sa sadržajem na kojem radite i da bude manje upadljiv. Zvuk sistema je takođe redizajniran i očekuju nas novi ringtonovi. Celi sistem za notifikacije je takođe redizajniran sa interaktivnim notifikacijama koje su grupisane po aplikacijama i prečicama koje se mogu dodatno urediti prema sopstvenim potrebama.



Safari Browser


Kada je reč o Safari browseru, sada je mnogo brži i troši manje baterije. Safari će imati novu start stranicu koja se može izmeniti sa fotografijama i dodati sekcije poput Reading i iCloud tabovima. Mac App Store će biti jednostavniji za korišćenje i da se nađu ekstenzije. Važno za sve koji koriste Chrome/Firefox browsere je da će se ekstenzije sada lako moći prebaciti i na Safari sa gore pomenutih browsera. Privatnost se pokazala kao još jedan važan segment Apple kompanije i sa novim Big Sur sistemom Apple dodaje novi Privacy Report koji dozvoljava korisnicima da pregledaju koji trekeri su blokirani od strane Safarija prilikom posete stranice. Takođe, Safari će imati ugrađenu opciju za prevod stranica uz pomoć jednog klika!






Poruke


Messages na vašem macOS-u sada mnogo više liče na Message na vašem iOS sistemu jer Apple se potrudio da što više integriše ove aplikacije za jedinstveno iskustvo. Sada na vašem računaru možete staviti kao pin do 9 najvažnijih konverzacija koje će vam uvek stajati na vrhu i time olakšati pretragu kada nekom želite da pošaljete poruku. Takođe imaćete indikatore kada neko kuca nešto novo i kada vam stigne nova poruka odmah iznad pina.

Grupni čet je takođe doživeo transformaciju i mogu se poslati fotografije, memoji ili emoji, a mentions opcija vam dozvoljava da određene poruke uputite određenim osobama. U okviru grupnog četa možete kliknuti opciju da na primer vam ne stižu poruke jedino ako vas neko pomene (@mention) i tako osigurati da ne propustite važne trenutke.



Mape


Kao i aplikacija za poruke, u novom Big Sur apdejtu Mape za macOS su redizajnirane tako da donose neke feature koji su ranije bili mogući samo na iOS sistemu. Biciklističke rute se sada mogu planirati na macOS u zatim jednostavno prebaciti/poslati na iOS uređaj. Jedva čekamo da vidimo koje novitete su i mape donele za naše područje.



Pored ovih gore navedenih noviteta, novi Big Sur operativni sistem nudi još brojnih većih i manjih izmena a koje jedva čekamo da testiramo! Više od redizajnu novog mac sistema možete pogledati u videu ispod

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: macola

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: