Pronađi članak:

9. 10. 2014.

OPREZ: Ne odgovarajte na poruke sa nepoznatih brojeva!



Građani sa brojava iz Estonije ili Obale Slonovače dobijaju SMS poruke "Javi se hitno". U pitanju je prevara i ne treba odgovarati na takve zahteve!

Već nekoliko dana na mobilne telefone operatera u Srbiji građani su dobijali SMS poruke za koje se ispostavilo da su velika prevara.



Naime, sa brojeva koji počinju na +372 i +386 iz Estonije i Obale Slonovače stižu poruke sa sadržajem “Javi se hitno!”.

Prema tvrdnjama stručnjaka reč je o prevari koja ima za cilj da se se sa računa građana skine novac ili ukradu lični podaci. To se i desilo nekolicini građana koji nisu znali da je u pitanju prevara.

Operateri mobilnih kompanija su građanima dali savete da na ovakve i slične poruke ne odgovaraju.


TELENOR: NE ODGOVARAJTE NA NEPOZNATE BROJEVE

Kompanija Telenor upozorila je danas korisnike da ne odgovaraju na SMS poruke i ne uzvraćaju međunarodne pozive ukoliko nisu sigurni u identitet onoga koji poziva, jer je najverovatnije reč o prevari.

Direktor korporativne bezbednosti Telenora Milan Nikolić, rekao je da je ovakva vrsta prevara prisutna već godinama u raznim delovima sveta.


"Telenor, kao ni drugi operatori, nije u mogućnosti da blokira ove poruke i pozive, a jedan od glavnih razloga je činjenica da oni po pravilu stižu sa novih brojeva", istakao je on.

Korisnicima se SMS-ovi šalju nasumično sa uglavnom iznajmljene opreme nepoznatog operatora, u razne fiksne i mobilne mreže, a pozivi se obično identifikuju kao propušteni.

Ukoliko korisnik uzvrati poziv na nepoznati broj, automatski mu se tarifira uspostavljanje veze i vreme trajanja poziva po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana, i tako može napraviti veći račun od uobičajenog.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Pogledajte šta sve donose novi iPhone 6/6 Plus modeli, Apple Watch pametni sat/fitnes uređaj i najnoviji operativni sistemi iOS 8 i Mac OS X Yosemite.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: novosti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: