Pronađi članak:

10. 9. 2015.

Apple TV - Sve što trebate da znate



Apple TV definitivno više nije hobi za Apple kao što su to sami govorili u prošlosti. Tim Kuk je na prezentaciji izjavio kako TV igra veliku ulogu u našim životima i predstavlja mesto okupljanja porodice u mnogim domovima. 60% plaćenog TV sadržaja se konzumira na Apple uređajima i to putem aplikacija. Zbog toga Apple veruje da su upravo aplikacije budućnost TVa.

Kuk i ostatak ekipe su se potrudili za četvrtu generaciju Apple TV set top boxa koji donosi novi, moćan hardver i moderan operativni sistem sa novim korisničkim okruženjem i svojim App Store-om. Pogledajmo koji su najvažniji detalji.




Novi daljinski upravljač



Daljinac za Apple TV 4 dolazi promenjen iz temelja i sadrži fizičke tastere, staklenu površinu osetljivu na dodir i ugrađeni mikrofon za navigaciju pomoću Siri. Takođe, tu su i žiroskop, akcelerometar za kontrolu pokretom a baziran je na Bluetooth 4.0 tehnologiji. Puni se putem Lightning priključka na dnu a traje 3 meseca jednim punjenjem.

Od fizičkih dugmića novi daljinac sadrži Menu, Home, Play/Pause, Siri i tipke za podešavanje glasnoće. Staklena touch površina je jako osjetljiva i precizna pa je na prezentaciji prezentovano brzo navigovanje kroz menije sa najmanjim pokretima prsta na staklenoj površini. Zahvaljujući ugrađenom mikrofonu, budući korisnici će se moći osloniti na Siri da pretražuju sadržaj sa servisa kao što su iTunes, HBO, Netflix, Hulu, Showtime i mnogim drugim koji će uskoro dobiti podršku. Siri je sada još pametnija pa je možete zamoliti da vam, npr. pokaže neke akcione filmove, samo one u kojima glumi Šon Koneri, možete je pitati: “šta je rekla glumica?” dok gledate film ili seriju a Siri će “premotati” sadržaj 15 sekundi unazad i zbaciti titl.

Aplikacije i igre



Apple TV 4 je sada dobio svoju App Store aplikaciju sa koje ćemo moći instalirati aplikacije i igre baš kao što to radimo na iPhone ili iPad uređajima. Sve Apple standardne aplikacije su od nule dizajnirane za Apple TV i možemo reći da se Apple nada kako će aplikacije na isti način doneti revoluciju na TV uređaje kao što su to uradile u svetu pametnih telefona i tableta.

tvOS i razvojni SDK



Apple ima još jedan operativni sistem u ponudi a to je tvOS, dizajniran za Apple TV i baziran na iOS 9. Oficijelni SDK za tvOS developerima daje mogućnost kreiranja aplikacija i igara uz pomoć opcija koje znamo od ranije: UIKit, Metal, CloudKit, Game Center i mnoge druge.

Neke od aplikacija koje su već dostupne uključuju Airbnb, Gilt, MLB, igre kao što su Rock Band, Crossy Road ili Asphalt 8. Aplikacije vam čak mogu davati suptilne notifikacione banere koji neće smetati pregledu sadržaja. A to je tek početak jer i sami možete zamisliti šta nas očekuje u bližoj budućnosti. Ako se dobro skoncetrišete moći ćete da namirišete strah razvojnih timova zaslužnih za PlayStation, XBOX, Nintendo i slične konzole.




Cene i ostalo

Apple TV 4 će biti dostupan početkom oktobra po ceni od 149$ za model sa 32GB skladišne memorije dok će 64GB model koštati 199$. Apple TV 3 će biti zadržan u ponudi uz cenu od 69$ ali uzevši u obzir njegovu inferiornost u odnosu na naslednika jednostavno ne vidimo ko bi želeo da ga kupi bez obzira na duplo manju cenu. Apple TV 4 će na početku biti dostupan u više od osam zemalja a Apple ga planira ponuditi na više od 100 tržišta do kraja godine.

Pročitaj još:





Pogledajte šta nam donose najnoviji Apple proizvodi:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: