Pronađi članak:

29. 3. 2017.

Teorija cena Apple proizvoda



Na prvi pogled, ova rečenica zvuči vrlo ohrabrujuće. A verovatno i na drugi. Ipak, ima smisla u razmišljanju novinara Above Avalone-a, Neila Cybarta. Prenosimo vam njegovu analizu.

Kako bismo razumeli ovu analizu, potrebno je da nam budu jasne dve činjenice. Prvo, ljudi u SAD-u zarađuju više nego u istočnoj Evropi. Drugo je to što se zbog raznih poreza viša cena slušalica u Evropi dodatno povećava. Zato ćemo u ovom članku razmišljati kroz prizmu američkog potrošača i zbog toga će cene biti izražene u dolarima.






Napominjemo da je cena AirPods slušalica 159 dolara u SAD-u, ali to ne znači da je to cena koju korisnici plaćaju u prodavnicama. U svakoj saveznoj državi postoje različiti porezi, pa cena može da poraste i do deset dolara.
Neil Cybart je imao ideju da će Apple, što više bude postajao luksuzniji brend, imati jeftinije proizvode ili bar neke od njih. Kako bi to bilo moguće? Razlog bi bio veći opseg korisnika u ekosistemu, a dolari koje bi izgubili na osnovnim proizvodima bi se nadoknadili proizvodima sa većim maržama. Ako bismo gledali na taj način, Cybartova teza da AirPods slušalice imaju nisku cenu se i ne čini toliko čudnom. Svoju tvrdnju potkrepio je raznim argumentima.

AirPods

AirPods slušalice se pre mogu okarakterisati kao računar za vaše uši nego samo kao slušalice, zahvaljujući ugrađenom meraču brzine, optičkom senzoru, W1 čipu i sjajnom kućištu za punjenje. Cena izgleda malo drugačije kada to imate na umu.



159 dolara je visoka cena samo kada je poredite sa cenama žičanih slušalica. Zapravo, nema puno ovakvih vrsta bežičnih slušalica koje su jeftinije od AirPods-a. Predstavljamo vam neke primere slušalica iste vrste:

  • Kanoa: 309 dolara
  • Bragi Dash: 299 dolara
  • Erato Apollo 7: 289 dolara
  • Skybuds: 279 dolara
  • Earin: 249 dolara
  • Motorola VerveOnes+: 249 dolara
  • Samsung Gear IconX: 199 dolara
  • Bragi Headphone: 149 dolara




Na ovoj listi možete videti samo jedan proizvod koji je jeftiniji od AirPods slušalica, a to je Bragi Headphone i izgleda ovako:


Zaista nije Apple dizajn

Poznavajući Apple i cene koje daju svojim proizvodima, mogli su AirPods slušalicama dati cenu između 250-300 dolara bez razmišljanja. Ni tada verovatno ne bi bili precenjene u odnosu na druge slušalice.

Apple Watch

Cybart ide i dalje od toga. U svojoj analizi ne spominje samo cenu AirPods slušalica, već smatra da su i cene Apple Watch-a namerno niže. Promene u tom slučaju su uzrokovane novom serijom koja je predstavljena u septembru. Series 1 je dobio Series 2 procesor i početnu cenu od 269 dolara, te je postao jedan od najpovoljnijih pametnih satova na tržištu, ali čak i Series 2 uređaji sa cenom od 350 dolara pripadaju nižoj kategoriji cena. Pogledajte konkurentske proizvode u domenu satova:

  • Fossil Fenix 5: 599 dolara
  • Garmin Forerunner 630: 399 dolara
  • Michael Kors Access: 350 dolara
  • Samsung Gear S3: 349 dolara
  • Fossil Q Founder: 275 dolara

Ovakvo formiranje cena je dovelo do toga da ne bude prevelike razlike u ceni između Apple Watch-a i kvalitetne fitnes narukvice. Razlika između Series 1 Apple Watch-a i Fitbit Blaze-a, koji je orijentisan samo na fitnes, je svega 70 dolara. Razlika je toliko mala da se sigurno isplati kupiti proizvod sa kojim možete mnogo više toga. Dizajn da ni ne pominjemo.


Fitbit Blaze

Strategije

Autor ovog članka vidi tri objašnjenja za niže cene proizvoda.

Poboljšanje prodaje iPhone-a. Umesto ostvarivanja profita na Apple Watch-u ili AirPods slušalicama, Apple možda želi da poboljša prodaju iPhone-a, koji je još uvek glavni izvor prihoda. To je jedan od razloga zašto će imati dodatke po povoljnijim cenama. Apple Watch i AirPods se mogu svrstati u dodatke za iPhone, jer vam je upravo taj uređaj potreban da biste koristili sve funkcije koje oni poseduju. Apple bi mogao još bolje da veže korisnike za iPhone, povećanjem prodaje ne samo putem hardvera, već i preko usluga koje nude.

Jeftinija proizvodnja. Ovo objašnjenje je verovatno najlakše da se zamisli. Postoji velika mogućnost da je Apple uspeo da smanji cenu proizvodnje zbog godina iskustva i jake pregovaračke pozicije i na taj način uspeo da osigura profit čak i uz nižu cenu.



Podela korisnika. Moguće je i da Apple želi da izgradi bazu korisnika sa nižom cenom. S jedne strane, smanjena cena nekih proizvoda privuče dosta novih kupaca kompaniji, a sa druge, skupi premium proizvodi imaju dodatan prihod kako bi bio ostvaren balans. Na taj način dele svoju bazu korisnika na dva dela. Na one koji ne troše previše novca na tehnologiju (ovu bazu žele da prošire) i na one kojima novac nije problem (od kojih ostvaruju veću zaradu). Ovom razlogu u prilog ide pojava keramičkog Apple Watch-a. Iako je nekoliko puta skuplji od običnog modela, ima iste funkcije. Zato smatramo da su vesti o posebnom OLED iPhone-u vrlo realne. Oni koji mogu i žele da ga kupe će platiti višu cenu, a za sve druge koji nisu spremni da odvoje određenu sumu novca postoje jeftiniji modeli.



Istorijski pregled

Apple je napravio nekoliko strateških grešaka kada je reklamiran Mac sredinom 90-ih godina prošlog veka. Umesto da su pokušavali da povećaju udeo tržišta, proizvodili su luksuzne proizvode za malu, bogatu bazu korisnika. Ciljali su na već postojeće korisnike, pa samim tim nisu prikupljali nove. Zbog toga je Windows otišao mnogo ispred njih, čak toliko da kompanija još uvek oseća posledice.




Ipak, dolaskom iPad-a, Apple je promenio strategiju. Prvenstveno su ciljali premium deo tržišta, a zatim su se proširili i na široku masu. Setite se da je prvi tablet koštao 500 dolara, a dve godine kasnije je predstavljen iPad mini čija je cena iznosila 329 dolara.



Izgleda da se strategija okrenula. Danas, ispred svega, pokušavaju da niskim cenama privuku što veći broj kupaca, s tim da oni koji žele premium proizvode moraju da plate po višoj ceni.

Šta možemo da očekujemo u budućnosti?

Ako je ova hipoteza istinita, možemo očekivati sledeće:

1. Apple Watch: Cybart smatra da će Apple, pre ili kasnije, morati da uvede Apple Watch sa cenom od oko 200 dolara. Takođe, možemo da očekujemo još pametnih satova u saradnji sa luksuznim brendovima kao što je Hermes, za cenu od preko 1000 dolara.



2. AirPods: Sasvim je jasno da su AirPods slušalice deo jeftinije linije proizvoda koje će Apple da uvede. Možemo očekivati dolazak još boljih slušalica u budućnosti, ali po višoj ceni, naravno.

3. iPhone: Pričali smo već o efektu sjajne prodaje iPhone 7 Plus. Svakako da postoji tržište za skuplji i bolji telefon, čak i kada je njegova cena veća od cene računara. To je možda zato što mnogi smatraju da je telefon, zapravo, džepni računar. Ove jeseni, prema analizi Kuo-a, Apple bi mogao da predstavi skuplji iPhone. U međuvremenu, još uvek je potrebno da se snizi cena jeftinijim uređajima.



4. iPad: iPad će vrlo verovatno imati istu sudbinu kao iPhone – pojaviće se jeftinije i skuplje verzije. Prema glasinama, skuplja bi mogla biti ona bez ivica. Što se jeftinijih tiče već smo dobili odgovor, jer je Cybart pisao ovu analizu pre nadogradnje. Nije slučajno što novi iPad neće biti toliko različit od prethodnika, osim u pogledu cene.

Zaključak

Apple-ova nova strategija cena se fokusira na prikupljanju novih korisnika. iPhone je još uvek glavni izvor prihoda, jer korisnici najviše pažnje pridaju njemu. Niže cene dodataka, kao što su AirPods i Apple Watch, privući će još korisnika prema iPhone-u. Nakon što se korisnici naviknu na ekosistem, povratka nema. Odatle dolazi profit, jer korisnici sve više proizvoda kupuju nakon što iskuse prednosti ekosistema.



Zbog svega ovoga, Apple je morao ponovo definisati pojam – luksuz. Čak i korisnici jeftinijih proizvoda znaju da je reč o premium proizvodima. Sve to se vidi po materijalima koji se koriste, funkcijama, inovacijama na proizvodima i slično. Luksuz obično znači i viša cena, ali činjenica je da su Apple-ovi proizvodi svih cenovnih kategorija luksuzni. Ili se bar takva poruka šalje korisnicima.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin, above avalon

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: