Pronađi članak:

25. 4. 2017.

Apple iWork aplikacije postaju besplatne



Iako svaki kupljeni iPhone, iPad i Mac automatski dolazi sa besplatnim paketom iWork i iLife aplikacija još od 2013. godine, svi koji su kupili svoje uređaje pre toga su morali da plate ove aplikacije. Od sada, to više neće biti slučaj.

Jedan od argumenata za kupovinu Mac računara je oduvek bio već instaliran dobar softver, koji može zadovoljiti sve potrebe korisnika. Programski paket koji se sve češće pominje je iWork, koji ne samo da ima odlično osmišljen interfejs, već zna sve što zna i Microsoft Office, i stoga, ukoliko vaša kompanija nema nikakve obaveze prema Microsoftu, preporučujemo vam iWork paket.




Apple je 2013. godine pomislio kako bi trebali besplatno uključiti program za uređivanje teksta (Pages), proračunske tabele (Numbers) i prezentacije (Keynote) uz telefone i računare. Osim toga, dodali su i iLife paket, koji u sebi sadrži aplikacije iMovie i GarageBand.



Ipak, dve grupe korisnika su ostale razočarane. Prvo, uvođenje besplatnog paketa nije uključivalo ljude koji su imali Apple proizvode pre toga, pa ako je neko kupio Apple uređaj pre 2013, i dalje su morali platiti ove programe. Drugo, aplikacije su bile uključene samo sa novim hardverom, tako da kada ste aktivirali proizvod, licence aplikacija su se automatski povezivale sa Apple ID-em koji je korišćen pri aktivaciji uređaja. Ukoliko ste kupili korišćeni Apple uređaj i iWork paket je već bio licenciran drugom ID-u, opet ste morali platiti.

Ova cena takođe nije mala. iOS verzije Pages-a, Keynote-a i Numbers-a koštaju po 10 dolara, dok iMovie i GarageBand koštaju po 5 dolara. MacOS verzije su još skuplje, sa cenom od 20 dolara za svaku iWork aplikaciju, 15 dolara za iMovie, i 5 dolara za GarageBand. Tako da ako ste poželeli da vaš iPhone i MacBook imaju sve ove aplikacije, morali ste dodatno platiti otprilike 110 dolara na već visoku cenu uređaja.



Međutim, Apple je najzad odlučio da to privede kraju. Svi vlasnici iPhone-a, iPad-a, iPod touch uređaja i Mac računara, sada mogu dobiti sve te aplikacije besplatno. Neki tvrde kako Apple-ova motivacija da ovo učini nije njihovo meko srce. Glasine kruže već neko vreme, kako se 32-bitna era privodi kraju, što je sada manje više potvrđeno. Moguće je da Apple pokušava učiniti sve što može, kako bi sprečili probleme sa korisnicima koji kupe aplikaciju i ubrzo izgube podršku na svojim uređajima, i time onemoguće primanje daljih ažuriranja.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: