Pronađi članak:

11. 4. 2017.

Test brzina: Galaxy S8 vs iPhone 7



Već godinama traje neprestana bitka za svaki delić tržišta između Samsung-a i Apple-a. S obzirom da svaka od ovih kompanija predstavlja svoje uzdanice sa razlikom od oko 6 meseci, sasvim logičan sled događaja je da jedna drugu konstantno smenjuju na prvom mestu. Apple je na čelu kolone, sve dok ga Samsung ne smeni i tako u nedogled. Danas ćemo pokušati da saznamo šta se dešava sa ovogodišnjim telefonima.

Već smo pisali o Samsung Galaxy S8 i S8+ uređajima koji su nedavno predstavljeni javnosti. Samsung je uradio fantastičan posao sa svojim novim telefonima. Da budemo iskreni, sasvim je očekivano da narednih pola godine bude posvećeno poređenjima i testovima u kojima modeli Galaxy S8 i S8+ nadmašuju iPhone 7 i iPhone 7 Plus, koji su predstavljeni pre 6 meseci.

Prvi test u kom se upoređuju top modeli ove dve kompanije je već objavljen. Stiče se utisak da nije sasvim ravnopravno kada se iPhone 7, predstavljen pre pola godine, upoređuje sa Samsung-ovim nedavno predstavljenim uređajem. Ipak, kada se uzme u obzir da su to trenutno najbolji uređaji koje kompanije mogu da ponude, poređenje je sasvim opravdano.



Brzina pametnog telefona više i nije toliko bitna, s obzirom da smo dostigli taj nivo kada ni ne možemo da primetimo porast performansi procesora. Sa druge strane, to je faktor koji bi trebali da uzmete u obzir onda kada kupujete uređaj. Ipak, može li Galaxy S8 da nadjača iPhone 7?




Pre svega, hajde da pogledamo Geekbenchov test. Geekbench je sintetički test koji pokazuje sirovu snagu procesora. Kao što možete da vidite iz screenshot-a ispod, rezultat je gotovo nerešen.

Procesor iPhone-a 7 uveliko nadjačava S8 u pogledu jednojezgarnih performansi. Brži je za više od 80%. Međutim, Samsung ima prednost na polju višejezgarnog učinka, ali je ta razlika vrlo mala i pored toga što Samsung ima octa-core procesor u poređenju sa dual-core procesorom iPhone-a 7.
Važno je imati na umu i da većina aplikacija koristi jedno jezgro, što više pogoduje iPhone-u.



Hajde da pogledamo i test brzine startovanja aplikacija, koji je uobičajen u procesu merenja performansi. Kao što možete videti na snimku, iPhone 7 Plus uspeva vrlo lako da nadmaši S8 i pored toga što ima manje memorije. Brojni su razlozi zbog kojih iPhone ima prednost i na ovom polju, ali neki od njih mogu biti jer poseduje brži prostor za čuvanje podataka, bolju organizaciju memorije, a vrlo lako može biti i to da su aplikacije bolje optimizovane za iPhone nego za Samsung.



Dakle, Apple nema razloga za strah u domenu brzine, pogotovu zato što će novi iPhone, čiji je izlazak zakazan za ovu jesen, sigurno postati još brži.



Za sam kraj ovog članka ostavili smo trajanje baterije. Za divno čudo, iPhone 7 Plus je imao najbolje rezultate u tom aspektu, a ni iPhone 7 nije mnogo zaostajao. Samsung, bar prema ovom testu, nije uspeo da napravi čudesnu bateriju.




Zaključak je da ipak nema mnogo razlike. S8 je postao brži u poređenju sa prošlogodišnjim modelom, kao što je i bilo očekivano, a iPhone radi najbolje, čak i sa 6 meseci starim hardverom.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: