Pronađi članak:

27. 4. 2017.

Touch ID bi mogao da bude na poleđini novog iPhone-a



Prve fotografije novog iPhone-a su se kruže internetom. Ono što najviše šokira u pogledu dizajna je vertikalno postavljena kamera, kao i otvor na poleđini gde će možda biti lociran Touch ID. Kolika je verovatnoća da će Apple zaista da stavi Touch ID na poleđinu uređaja?

Izlazak novog iPhone-a je zakazan za jesen, a tokom prošle nedelje smo imali priliku da vidimo fotografije novog modela. Ovo su slike zbog kojih je javnost ostala zatečena:








Kada pogledamo bolje ove fotografije, sasvim je jasno da je ekran dosta veći, i da su donje i gornje ivice tanje. Uobičajene proporcije iPhone-a su u potpunosti promenjene, što se i ne smatra velikim minusom. Naprotiv! Bilo je krajnje vreme da Apple uvede nekakvu promenu u dizajnu svojih proizvoda, s obzirom da aktuelni iPhone 7 izgleda staromodnije u odnosu na Samsung Galaxy S8 ili LG G6.



Generalno, nema ničeg lošeg u dizajnu, a jedina zamerka bi bila ako Touch ID senzor bude u centru poleđine uređaja. Kao što su mnogi komentarisali, retko ko bi želeo da se ovo zaista i dogodi.



Opcija Touch ID vam omogućava da otključate svoj telefon milion puta u toku dana. Evo zašto bi premeštanje ovog tastera na poleđinu uređaja bila loša ideja:

  1. Kada bi hteli da otključate svoj telefon, morali biste da ga podignete sa stola ili da unesete šifru, što poprilično obesmišljava funkciju Touch ID-a.
  2. Ako držite telefon u ruci, moglo bi da potraje dok napipate senzor, s obzirom da bi se nalazio na poleđini i ne bi mogli da ga vidite.
  3. Položaj za otključavanje dodirom dok držite iPhone u ruci bio bi nefiziološki (probajte sami da spustite kažiprst ispod jabučice dok držite iPhone)
  4. Ako je vaš iPhone u držaču dok ste u automobilu, ne biste mogli da ga otključate sa Touch ID-em.
  5. Apple Pay funkcija bi postala znatno teža sa Touch ID-em na zadnjoj strani telefona.
  6. U estetskom smislu, poleđina ne bi izgledala lepo.
  7. Maske za telefone bi bile sa otvorom za Touch ID, što je samo šlag na torti.
  8. Maske bi možda otežavale upotrebu Touch IDa pošto imaju svoju debljinu i mogle bi da odvajaju prst od površine

Mogli bismo danima da nabrajamo sve razloge, ali radije bismo da pričamo o tome zašto mislimo da Touch ID ipak neće biti na poleđini.



Prvenstveno, u nacrtima koje smo videli, otvor se nalazi na vrlo neobičnom mestu, tačno u centru poleđine uređaja. Kada uzmete telefon, primetićete da vaš kažiprst pada na logo jabuke. To znači da biste za korišćenje Touch ID-a koristili svoj mali prst ili biste morali da menjate položaj telefona kako bi stavili kažiprst na Touch ID senzor. Gotovo da ne bi bilo goreg mesta od središta poleđine na koje bi mogli da postave ovaj senzor.

Drugo, vrlo je teško zamisliti kako bi Touch ID uopšte i stao u polje za koje je predviđen. Samsung je nedavno priznao da je razlog zbog kog je čitač otisaka odmah pored kamere taj, jer zbog veličine baterije senzor nigde drugde ne bi mogao da stane. Ovaj problem ne bi bio ništa drugačiji ni u slučaju iPhone-a. Prilično smo sigurni da će se baterija i dalje nalaziti u sredini uređaja, a da pored nje neće biti mesta za Touch ID.



Kao treće se postavlja pitanje dizajna. Priznaćete da je nemoguće poverovati da bi Apple postavio okruglo dugme usred poleđine na tako nefunkcionalan način. Više bi imalo smisla kada bi senzor bio integrisan u logo jabuke, za šta bi mogli da ponude adekvatno objašnjenje: “Žao nam je što nismo uspeli da uklopimo Touch ID u vaš ekran, ali bar ćete imati priliku da bar jedno stotinak puta dnevno dodirujete logo vašeg uređaja.” Jasno je da integrisanje Touch ID senzora u sam ekran nije nimalo lak posao. Samsung, između ostalih, nije uspeo u tome. Ipak, upravo je Apple kompanija koja je i ranije pronalazila rešenja tamo gde drugi nisu uspevali. Setimo se da je Apple prvi uspeo da integriše brz i precizan čitač otisaka prstiju u svoj telefon.

Ipak, odgovor na pitanje čemu će služiti otvor koji se u nacrtima nalazi na poleđini telefona nije nimalo jednostavan. Jedan od razloga je što uopšte nismo sigurni da li se radi o završnom nacrtu uređaja, mada je vrlo moguće da se radi o nacrtu jednog od više prototipova. Možda će u taj otvor biti postavljena magnetna veza za indukcioni punjač, a možda i flux kondenzator. Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali imamo osnova za pretpostavke da to neće biti Touch ID.

Nadamo se da smo u pravu i da će se Touch ID nalaziti na uobičajenom mestu, a ne na poleđini telefona. Kada bi se dogodilo da čitač otisaka prstiju zaista bude postavljen tamo, to bi sigurno izazvalo još burnije reakcije korisnika od onih kada je odlučeno da priključak za slušalice bude izbačen.

I još jedan misao. Pošto se govori kako će Apple konačno uvesti bežično punjenje za iPhone, ovo bi mogao da bude neki vid kontakta za bazu. Šta mislite?

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: