Pronađi članak:

26. 5. 2017.

Apple planira da testira 5G bežičnu tehnologiju



Dok je većina zemalja srećna zato što 4G pokrivenost polako postaje dostupna širom naše planete, Apple i nekoliko drugih kompanija su već jedan korak ispred. Dobro razumevanje 5G mreže, osim poboljšanja uređaja, može pomoći Apple-u i u njihovim težnjama ka svemiru.

Business Insider je primetio nove dokumente koji sadrže informacije o Apple-ovom zahtevu američkoj Saveznoj komisiji za komunikaciju, odnosno FCC (Federal Communications Commission). U njoj, Apple traži od FCC-a dozvolu za eksperimentalno korišćenje milimetarske frekvencije talasa, odnosno – 5G mreže.




Apple Inc. želi da proceni performanse mobilnog povezivanja u jednosmernom i višesmernom okruženju između transmitera baznih stanica i prijemnika koji koriste ovu frekvenciju. Ove procene će pružiti inženjerske podatke relevantne funkcionisanju uređaja na budućim 5G mrežama mobilnih operatera.




Ako dobiju dozvolu, Apple bi sproveo eksperimente, koji ne bi trajali duže od 12 meseci, na dve lokacije – u Kupertinu i Milpitasu. Očigledno je da će im biti potrebni ogovarajući uređaji, a u dokumentima se navodi da će ih snabdeti kompanije Rohde & Schwartz, A.H. Systems i Analog Devices. Apple bi prvenstveno koristio frekvencije od 28 i 39 GHz, koje je FCC prihvatio kao standardne za 5G mreže pre nešto manje od godinu dana, odnosno 14. jula 2016. godine.

Prva pomisao je da svrha ovih eksperimenata leži u testiranju nove tehnologije, sa ciljem da bi novi telekomunikacioni uređaji, poput iPhone-a, iPad-a ili čak Apple Watch-a mogli da podrže 5G. Ako bi ovo omogućili pre ostalih kompanija prisutnih na tržištu, Apple bi stekao prilično veliku prednost.

Kako Business Insider ističe, frekvencija od 28GHz se prvenstveno koristi kao komunikacioni kanal između Zemlje i svemira. Ovo je zanimljivo, pošto je Apple nedavno formirao tim sastavljen od bivših Google-ovih stručnjaka.



Zašto je prelaz na petu generaciju bežičnih mreža toliko zanimljiv? Prema NGMNA (Next Generation Mobile Networks Alliance), 5G standard će morati da zadovolji sledeće regulacije:

  • Brzina prenosa podataka od desetina megabita u sekundi za desetine hiljada korisnika.
  • Brzina prenosa podataka od 100 megabita u sekundi za gradska područja.
  • 1 GB u sekundi istovremeno za zaposlene u istoj kancelariji.
  • Nekoliko stotina hiljada istovremenih veza za bežične senzore.
  • Značajno efikasniji u odnosu na 4G.
  • Poboljšana pokrivenost.
  • Povećana efikasnost signala.
  • Latencija značajno smanjena u poređenju sa LTE-om.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: