Pronađi članak:

8. 5. 2017.

Magija Apple proizvoda



Proizvodi kompanije Apple su oduvek imali jedinstven i unikatan šarm. User-friendly okruženje, inovativan i originalan dizajn i pouzdani uređaji kompletnom utisku samo dodaju vrednost za korisnike koji, poput nas, “otkače” za svakim proizvodom koji ova kompanija izbaci na tržište. Da li ste se ikada zapitali šta nam stvara takav osećaj i zbog čega toliko volimo Apple?

Apple-ov put nije oduvek bio posut zvezdama. Prvi Mac se smatrao katastrofalnim potezom, što je kompaniju usmerilo na put ogromnih gubitaka. Steve Jobs je svojim genijalnim vizijama zadavao dosta teškoća Apple-u, iako je, nešto kasnije, upravo taj stav pomogao kompaniji da dospe na sam vrh informatičke industrije i tamo ostane sve do danas. User-friendly okruženje i premium proizvodi visokog kvaliteta su najviše doprineli popularizaciji Apple-ovih proizvoda. I pored toga što je ovaj sistem poprilično zatvoren, a ta činjenica može da bude kamen spoticanja prilikom prodaje proizvoda, Apple je uspeo da veže potrošače za svoje proizvode.






Možda ste uz pomoć iPhone-a kročili u svet poznavalaca Apple-ovih proizvoda, ali ako ste fanatici poput nas, vrlo je moguće da ste do sada sakupili popriličnu kolekciju ovih uređaja. Jednom kada se “zarazite” kako uređajima, tako i samim okruženjem, nikada više nećete biti u dilemi koji brend treba da odaberete prilikom sledeće kupovine telefona ili računara. Komforno korišćenje premium proizvoda stvara osećaj da nam je potreban ceo asortiman i pored toga što je to, realno govoreći, nemoguće.

Svima nam je poznata fraza ‘instant get’. Tako je “stručno” nazvan onaj osećaj koji imate kada satima stojite u koloni ispred prodavnice da biste među prvima kupili novi iPhone ili iPad. U poslednje vreme se običaj malo promenio, mada je pomama oko izlaska uređaja i dalje prisutna. Danas korisnici naprave rezervaciju u web-prodavnicama, koje ostanu bez zaliha samo nekoliko sekundi po izlasku novog uređaja. Svi žele najnoviji, najtanji i brži iPhone. Ako ste ikada prisustvovali ovim gužvama, verovatno znate o čemu pričamo. Svakome se u glavi vrti samo jedna misao, a nestrpljenje i euforija se osećaju u vazduhu.



Nema ničeg lošeg u tome. Smatramo da se zaljubljenici u skupe tehnološke uređaje, bili to Apple-ovi ili neke druge kompanije, ni po čemu ne razlikuju od ljubitelja sportskih automobila, fudbala, video igrica ili skupih vina. Naravno, mnogi preferiraju Apple-ove proizvode iz drugog razloga. Za mnoge je svevremena priroda Apple-ovih proizvoda ono što čini uređaje takvim kakvi jesu i upravo jedan od presudnih faktora kada donose odluku koji od uređaja iz Apple-ovog asortimana bi koristili na poslu ili kod kuće.

Zatvoreni sistem sa proizvodima koji se oslanjaju jedni na druge

Tokom poslednjih par godina, Apple je usavršio kontinuitet između uređaja do te mere da nijedna kompanija do dan danas nije uspela da ga iskopira niti se približi tom nivou. Međutim, to se pokazalo kao mač sa dve oštrice, jer se nekima dopalo, a nekima ne. Štaviše, iz tog zatvorenog sistema su proizašli proizvodi koji se oslanjaju jedni na druge (na primer, Apple Watch ili Apple TV). Apple-ov pametni sat zahteva iPhone, dok je uz Apple TV poželjno imati još jedan proizvod ove kompanije u kući, kako biste svoj doživljaj učinili još boljim.



Pored ovih uređaja i iPhone i iPad imaju korisne funkcije koje se na najbolji način mogu koristiti u kombinaciji sa nekim drugim Apple-ovim proizvodom. To su dobro poznate funkcije poput AirPlay-a koji je spomenut u vezi sa Apple TV-om, AirDrop-a koji pomaže sa brzim i efikasnim prebacivanjem podataka, Handoff, Universal Clipboard, zatim funkcija preuzimanja poziva na Mac računaru ili automatsko otključavanje koje zahtevaju Mac i Apple Watch. Mnogo je situacija u kojima se jasno vidi koliko se proizvodi oslanjaju jedni na druge.

Prezentacija

Tokom proteklih godina, mogli smo čuti prilično dosta kritika na račun Apple-a. Smatralo se da je u svojim uređajima primenjivao ono što je neko drugi stvorio ili da je pokušavao da stvori nešto tome slično. U domenu inovacije, takve kritike je zaista teško osporiti. Postojali su pametni telefoni i pre iPhone-a, tableti i pre iPad-a, a bilo je i smartwatch uređaja pre izlaska Apple Watch-a. Ipak, ono što drugi nisu imali, imao je Apple. Uspeo je da se izbori za čelnu poziciju, jer su u moru sličnih proizvoda korisnici mahom birali i preferirali da koriste upravo Apple-ove proizvode.



U vreme kada se tek razvijao koncept, osnovna ideja iPhone-a je bila da tada prosečnu verziju pametnog telefona udvostruči u pogledu performansi i stvori telefon koji bi bio znatno jednostavniji za korišćenje. Apple je upotrebio svo znanje koje je imao od iPod-a, kompletne programe iz OS X-a, i sve to “servirao” korisnicima sa prikladnim grafičkim interfejsom. Izuzev hardvera i softvera takav pristup je moguće videti u sitnim detaljima, u koje spadaju način pakovanja proizvoda i korisničkog priručnika ili nalepnice koje su uključene uz proizvode.

Dizajn pre svega

Kompanija iz Kupertina nijednog trenutka ne zaboravlja kriterijume u pogledu dizajna proizvoda. O ukusima ne treba raspravljati, ali sa sigurnošću možemo tvrditi da je kupcima odlučujući faktor prilikom izbora upravo želja da poseduju jedan, u estetskom smislu, sofisticiran uređaj. Apple je nedavno otišao predaleko sa tim, kada je dizajnerski tim Jony Ive-a do te mere osmislio novi MacBook, da on poseduje sve osim performansi. Šalu na stranu, možete vrlo lako steći utisak da kompanija previše ozbiljno shvata dizajn, na račun snage uređaja. Bez obzira na ove tvrdnje, aktuelni model MacBook Pro je prilično dobar, ako imamo u vidu kategoriju u kojoj se nalazi.



Simpatični detalji poput ispoliranih delova na iPhone-u 7 Jet Black ili keramičkog dizajna na Apple Watch uređaju dali su korisnicima osećaj bliskosti i povezanosti sa ovim proizvodima. Ovi uređaji su i u pogledu hardvera i u pogledu softvera takvi da im se ne može ništa prigovoriti. Jedno od naših omiljenih dizajnerskih izuma su zaobljene ivice na MacMini-ju, koje je Apple stvorio brušenjem uređaja, sve dok nisu uspeli u nameri da se svetlost ne odbija od uređaja. Te zaobljene ivice smo kasnije mogli da nađemo na iPhone-u, ali i na Apple TV-u.

Još jedna sitnica

Upravo ta sitnica je ono zbog čega su nam usta širom otvorena, a koju uopšte nismo očekivali, iako je u poslednje vreme sve ređa pojava. Suština je da je u tom smislu, Apple neprevaziđen. Razmislite o poslednjem uređaju koji ste kupili za vaš dom. Otvarajući, primera radi, novi monitor ili fotoaparat niste bili preterano uzbuđeni dok ste ih vadili iz pakovanja. Sa druge strane, čak i jednostavno otvaranje novog para EarPods slušalica može biti uzbudljivo, iako to nisu prve, a verovatno ni poslednje slušalice koje ste kupili. Šum nečeg novog ispunjava ljude pozitivnim osećanjima.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: