Pronađi članak:

9. 5. 2017.

Apple bi čak mogao da kupi Teslu



Analitičari Citigroup-a smatraju da je došlo vreme da kompanija iz Kupertina počne da troši ogromnu finansijsku rezervu, sa ciljem da smanji količinu novca koju imaju u inostranstvu. Potencijalne kompanije u koje bi Apple mogao da investira su Tesla, Netflix i Disney.

Svi znaju da Apple ima puno sredstava. Toliko da u najnovijem kvartalnom fiskalnom izveštaju piše da su Apple-ove finansijske rezerve prešle cifru od četvrtine triliona dolara. To je dovoljno novca da ne postoji skoro ništa šta ta kompanija ne može da kupi. Ipak, postoji jedan mali problem.






Većina sredstava (preko 90%) se nalazi u inostranstvu, u mnogo različitih zemalja. Ovo je razumljivo pošto niko ne voli da plaća porez. Problem je ako želite da vratite određenu količinu u SAD, pošto onda morate da platite porez. To znači da bi vam oko 35% bilo oduzeto prilikom ulaska u zemlju.

Onda je na scenu stupio trenutni predsednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, koji ne voli činjenicu da je toliko “američkog novca” u inostranstvu, pa je smislio plan da bi motivisao velike kompanije da ta sredstva “vrate” u SAD. U poreznoj reformi, on je omogućio kompanijama da vrate sredstva sa poreznom stopom od 10%, umesto prethodnih 35%. Ovo je jednokratna ponuda, pa Apple mora brzo da razmisli hoće li je prihvatiti ili ne.



Ako bi Apple odlučio da vrati svoja sredstva u SAD, imali bi oko 230 milijardi dolara u Kupertinu. To je novac koji ne može da “leži”, pa šta drugo možete da učinite sa njim, osim da ga potrošite kroz kupovinu? Ovde u igru ulazi tim analitičara Citigroup-a, po čijem mišljenju bi kupovinu velikih kompanija trebali shvatiti kao nešto vrlo moguće. Oni pričaju o kupovini kompanija poput Netflix-a, Disney-a, Tesle, Activision Blizzard-a, Electronic Arts-a, Take Two Interactive Software-a i Hulu.

Ovo bi na prvi pogled moglo zvučati neverovatno. Ni analitičari Citigroup-a se nisu previše trudili da opravdaju mišljenje da su ove kompanije potencijalni interes za Apple. Kupovina Netflix-a ili Hulu-a bi imala smisla, zato što Apple zaista želi da se proširi na TV tržište. Čak ni kupovina Disney-a ne bi bila toliko neverovatna, iz istih razloga. Sa druge strane, zašto bi Apple kupio Blizzard ili EA, kompanije koje se prvenstveno bave proizvodnjom video igara, i kako bi se one mogle uklopiti u Apple, ostaje misterija.



Da ne pominjemo Teslu. Elon Musk se ne čini kao tip osobe koja bi prihvatila par milijardi dolara za svoj san da od čovečanstva napravi intergalaktičku vrstu…

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: