Pronađi članak:

10. 5. 2017.

[UPUTSTVO] Kako otkazati pretplatu na iOSu?



Aplikacije za iPhone, iPad i Apple TV poseduju i ponude za dodatne kupovine i pretplate, koje mogu da zbune one koji nisu dovoljno upoznati sa radom iTunes Store-a. U ovom tekstu ćemo napraviti analizu svih bitnih ponuda i opcija na koje bi trebalo da obratite pažnju da ne biste bespotrebno potrošili novac.

Pre svega, moramo da objasnimo razliku između klasične kupovine u aplikaciji i pretplate. Pod klasičnom kupovinom se podrazumeva da će Apple automatski da skine sredstva sa vaše kartice onog trenutka kada kupite određeni sadržaj.




To uključuje kupovinu muzike ili filmova na iTunes-u, kao i kupovine raznih nadogradnji ili virtuelnih valuta koje su vam potrebne za igrice. Sa druge strane, aplikacije koje se zasnivaju na pretplati vam nude mesečnu ponudu za koju morate da platite mesečnu pretplatu, na isti način kao kada plaćate račune za telefon, internet ili televiziju.



U ovu kategoriju možemo da svrstamo različite aplikacije za trening, usluge za streaming muzike poput Spotify-ja ili Apple Musica, kao i Netflix. Svi ovi prodavci usluga su vrlo brzo shvatili da je korisnicima potrebno dati određeni vremenski period za koji bi isprobali uslugu, što bi im pomoglo da se lakše odluče na plaćanje pretplate. Tako, na primer, u slučaju Apple Music-a probni period korišćenja traje tri meseca, dok Netflix nudi samo mesec dana. Kada aktivirate probni period, automatski se pretplaćujete na samu uslugu (Apple vam odmah šalje obaveštenje i račun, iako niste dužni da ga platite odmah). Po isteku datog roka, prodavci usluga počinju sa naplaćivanjem svog sadržaja.

Takođe, mnogo je onih koji zaborave da prekinu pretplatu. To znači da svakog meseca gube, u proseku, od 5 do 10 evra na nešto što je beznačajno i beskorisno. Ipak, ne treba brinuti bez razloga. U svakom trenutku možete da prekinete pretplatu i to nakon samo nekoliko klikova. To najlakše možete učiniti uz pomoć iPhone-a ili iPad-a, ali je izvodljivo i preko kompjuterske aplikacije iTunes.

Pretplatu možete da prekinete u sedam jednostavnih koraka na bilo kom iOS uređaju:

  • Otvorite Podešavanja / Settings
  • Idite do oznake iTunes & App Store
  • Zatim odaberite Apple ID



  • Izaberite opciju pregleda svog Apple ID-a
  • Idite niže i otvorite Pretplate / Subscriptions
  • Ovde pregledajte Aktivnu listu / Active list i označite sve pretplate koje vam više ne trebaju
  • Izaberite opciju da obrišete pretplate



Bitno je istaći da ovim putem možete da prekinete samo one pretplate koje su vezane za iTunes Store. Ako ste se na neku uslugu pretplatili putem bilo koje druge internet stranice, kao što je slučaj sa pretplaćivanjem na usluge Spotify-ja, onda ćete takvu pretplatu moći da prekinete samo putem konkretne internet stranice, i metoda koju smo prikazali vam neće biti korisna.

Ovaj način rešavanja problema vam može poslužiti i u slučaju da ste se pretplatili na aplikaciju koja vam se nije svidela i koju niste želeli ili ste se predomislili u vezi neke kupovine u aplikaciji.

Bacite pogleda na našu kolekciju uputstava za iUređaje koja se nalazi ovde.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: