Pronađi članak:

21. 6. 2017.

TEST: iPad Pro 10.5″



Prošlog petka dobili smo novi 10.5” iPad Pro na testiranje, što znači da smo ga imali pet dana. Čak i nakon prvih pet minuta, pokušavali smo da smislimo adekvatan uvod za ovaj test, sa rečima kojim bismo mogli ukratko da napišemo kakav je novi iPad Pro. Ispostavilo se da o ovom proizvodu možemo pričati samo u superlativima. Ovo je najbolji iPad koji je ikad stvoren, bez ikakve sumnje. Ili, još tačnije, ovaj iPad je sada u obliku u kom je oduvek trebalo da bude.

Možda ste već duže vreme vlasnik iPad-a. iPad može da bude veoma koristan kod kuće, a i mnogo je lakši za korišćenje od vašeg laptopa. Isto tako, nadogradnja nije obavezna: možda imate iPad 4 i ne osećate potrebu za neki noviji uređaj, iako su oni brži i tanji, i imaju bolje ekrane, a da i ne spominjemo i opciju Split View. Sve te stvari su sada možda uticale na vas: imati iPad 4 je potpuno zadovoljavajuće iskustvo, čak i ako se radi o 5 godina starom modelu. Ipak, sada imamo 10.5” iPad Pro, i moramo biti iskreni, možda je došlo vreme da unapredite svoj uređaj, a možda ćete i sami osetiti potrebu da to učinite. U ovom članku, prvo ćemo pričati o glavnim nadogradnjama, a onda ćemo izneti i malo subjektivnog mišljenja o ovom proizvodu.



Spoljašnji izgled

10.5” iPad Pro nije se puno promenio što se tiče izgleda. Malo je veći od 9.7” modela, ali možda to nećete ni primetiti kada ga izvadite iz kutije, iako je razlika prilično očigledna kada stavite ta dva uređaja jedan pored drugog. Zbog mnogo tanjeg okvira, 20% veći ekran mogao je da se uklopi u kućište ove veličine. Kamera se opet ističe na poleđini kao i uvek, ali je sada bolja. Debljina je ista, tako da i dalje iznosi 6.1mm, što je 1mm tanje od iPhone-a 7.




Zvučnici se nalaze na vrhu i na dnu baš kao i u ranijim generacijama: glasni su i zvuče dobro, ali to je otprilike to, nema ničeg drugog šta bi se mogli reći o njima. 10.5” iPad Pro je, kao i obično, dostupan u četiri boje, a mi imamo Rose Gold verziju za testiranje. Zapanjujuće je tanak i lagan u poređenju sa iPad-om 4, ali to možda i nije veliko iznenađenje za one koji poseduju novije iPad-e.

Ekran

Ovo je verovatno najuzbudljiviji deo novog iPad-a Pro. Rezolucija piksela na manjem modelu je 2224 x 1668 piksela, što se ne čini kao neka velika razlika, ali ipak može da se oseti. To je ista True Tone tehnologija kao i u prethodnom modelu: ovo isprva može da izgleda pomalo čudno, ali možda će vam trebati bar još nekoliko pokušaja da se naviknete. Čak bi moglo i veoma da vam se dopadne, pa vam uopšte neće smetati, baš naprotiv.



Međutim, prava nova karakteristika je brzina osvežavanja od 120Hz koja je nazvana ProMotion – i zaista, o ovome se može govoriti samo u superlativima. Apple je stavio ogroman akcenat na ovu novu karakteristiku tokom demo prikaza, i pomislili smo – u redu, u redu, možda ćemo je i uočiti ako obratimo pažnju. To se nije desilo. Čim počnete da skrolujete po stranici, odmah ćete je primetiti. Sve se čini fluidnije i kontinuiranije, a možda ćete ovu karakteristiku posebno primetiti ako se vratite na uređaj koji nema takvu tehnologiju. O da, lako je naviknuti se na dobre stvari. Ovo je baš tipično unapređenje: nemamo ideju da li ga želimo ili ne sve dok ga ne isprobamo, a nakon toga sve što možemo je da se pitamo zašto oduvek nije bilo sastavni deo uređaja.

Apple Pencil takođe reaguje brže zahvaljujući brzini osvežavanja od 120Hz. Ne možemo reći ništa loše o njenoj stopi reagovanja jer je bila dovoljno brza, ali sada se jednostavno čini malčice bržom. Mada, ovo se pojavljuje samo u izvornim aplikacijama (za sada?), pa zato ne možemo da uživamo u super brzini u FiftyThree-ovoj aplikaciji Paper, ali čini se jednako brzom u Pixelmator-u. Moguće je da samo mi imamo osećaj kako je inače malo sporija.

Performanse

Priča se da je iPad Pro dovoljno brz da nadmaši starije MacBook-ove Pro. Pa, 6-jezgreni A10X (sa 3 ekonomična i 3 ekstremno brza jezgra) zaista ispunjava sva očekivanja. Ne znamo postoji li proces koji bi mogao zakočiti rad iPad-a Pro, nismo uspeli to da postignemo za vreme testiranja, mada je tačno da ne znamo kako da prikažemo 3D objekte, pa zato nismo ni probali kako to radi. Sproveli smo nekoliko osnovnih Geekbench testova koji su izašli sa rezultatima koje možete videti na slici, tako da 2.32GHz A10X ima prilično impresivne kompjuterske i grafičke performanse. Ovo je bio sintetički test, naravno, ali iPad Pro se čini ekstremno brzim čak i tokom svakodnevne upotrebe – 4GB RAM takođe ima veliki udeo u tome.



Apple je podigao interni razvoj čipova na nikad ranije viđen nivo. Ako pogledamo kako su istupili sa svojim prvim samostalno razvijenim procesorom pre otprilike 7 godina, odjednom postaje zapanjujuće koliko performansi bi mogli da stave u procesore A serije. Ako ste propustili Affinity Photo demo tokom Apple-ove konferencije developera, trebalo bi da ga pogledate jer je prilično impresivan. Ne zaboravimo samo da je reč o telefonskom procesoru koje se nalazi u kućištu debelom 6mm – koji jedva da se zagrejao tokom testiranja.

Kamera

Nema puno toga što možemo reći o kameri. Stavili su kameru od 12MP na poleđinu sa optičkom stabilizacijom slike: pravi veoma dobre fotografije, i možda ćete čak i biti raspoloženi da fotografišete iPad-om, ali iskreno – koliko smešno bi to izgledalo? Ipak, može vam dobro doći pri skeniranju dokumenata. Možete da snimate video zapise u 4K rezoluciji sa 30fps. FaceTime kamera ima 7MP, sa 1080p video snimanjem.

iOS 11

Iako iOS 11 još nije lansiran (očekivano predstavljanje je u septembru), nismo mogli da se suzdržimo – instalirali smo prvu beta verziju na 10.5” iPad Pro. Nove karakteristike predstavljene u iOS-u 11 prvenstveno se odnose na iPad, a jasno je i da su novi iPad-i Pro posebno kreirani imajući ovaj novi operativni sistem na umu. Možemo čak reći da je Apple-ovo uobičajeno hardver-softver jedinstvo postignulo svoj vrhunac sa ovim uparivanjem.



Nećemo detaljno opisivati iOS 11, zato što je ovaj test prvenstveno o iPad-u, a ne o samom operativnom sistemu. Ipak, zahvaljujući novom iOS-u dobijamo toliko toga da prosto moramo pričati o njemu. Dock i Drag & Drop su vam možda poznati sa prezentacija na WWD konferenciji, i to su bile prve funkcije koje smo isprobali. Izgledaju nam poznato, ali su ipak čudne: osnove su očigledno iste kao kod drugih operativnih sistema za desktopove, ali ovo je optimizovano za multi-touch. Svakako probajte da koristite obe ruke, možete i da zadržite sliku jednom rukom, a da povučete multitasking ili Dock drugom, pa zatim da stavite sliku gde god želite.




Zapravo, možete uzeti sve: tekst pored slika, linkove, beleške, kontakte, fajlove, lokacije – sve čega možete da se setite. Moraćete da se naviknete na ovaj novi prikaz, ali on čini rad na iPad-u toliko udobnim da se to ne može opisati rečima.

Detaljnije o iOS 11

Sada, dok smo na poslu, tu je večita debata o tome može li iPad da zameni desktop iz ove perspektive. Nema sumnje da može da zameni laptop za pretragu na Internetu, Facebook-u, YouTube-u, itd, kod kuće, jer to već čini u životima mnogih ljudi. Ni sada se to nije znatno izmenilo: u određenim slučajevima, može da bude zamena za laptop. Sa druge strane, imamo svi svoje lične primere zašto ne može da ga zameni – na primer, kada ne može da pokrene određene softvere. Da, ima mnogo takvih slučajeva gde iPad ne može da zameni laptop.



U isto vreme, ima mnogo onih kojima iOS 11 zaista može doneti potrebnu promenu. Multitaskovanje se veoma razvilo, a Drag & Drop funkcija spasava živote. Apple možda uopšte ne cilja na stare korisnike, zato što je teško naviknuti se na kompletno nov sistem, već na nove korisnike koji tek sada počinju. Ne možete baš u svakom radnom okruženju da se oslonite na iPad, ali tamo gde je to moguće, mogao bi da predstavlja znatno bolji izbor, makar zbog svoje veličine – ovde smo primetili veliku razliku između dve veličine. Činjenica je da dve aplikacije preko celog ekrana, na vertikalnom pogledu u Split View-u mogu stati jedna pored druge samo na modelu od 12.9 inča.

Recimo još nekoliko reči i o edukaciji. Odlično je pisati beleške na iPad-u čak i rukom, a postoji i mnoštvo sitnih opcija koje vam pomažu u time. Na primer, ako dodirnete zaključani ekran Apple olovkom, odmah se otvara Notes aplikacija, i pisanje može da počne. Prepoznaće vaš rukopis, i indeksovaće ga u Spotlight-u – samo ako ne koristite slova s akcentima, jer izgleda da je ova opcija dostupna samo za engleski jezik. Ne zaboravimo na novu softversku tastaturu koja je isto baš super – povlačenjem naniže dolazite do brojeva i drugih znakova znatno brže.



Kratak pregled

Nećemo više odugovlačiti, dovoljno je dug sam test. Novi iPad Pro je definitivno najbolji iPad ikada stvoren. Takođe je sigurno da je i najjači tablet ikada – ceo hardver, od ekrana do procesora, skoro sve je u kategoriji „previše dobro da bi bilo istinito”.
Ako imate stariji iPad kog još uvek niste zamenili zato što nije bilo nadogradnje koja bi vas navela na takvu promenu, onda je ovo pravi trenutak za vas. Ako ste od onih koji su samo razmišljali o kupovini iPad-a, i trebalo vas je malo (ili puno) pogurati, onda je ovo takođe pravo vreme za vas. Ipak, važno je naglasiti da će se prava snaga ove zveri pokazati tek kada izađe iOS 11. Svakako možete da testirate beta verziju, ali u ovoj trenutnoj developerskoj beta verziji ima puno bagova (mada oni ne čine svakodnevnu upotrebu nemogućom).
Jedina stvar koja vas može pokolebati je cena. Početna cena 10.5” 64GB iPad-a Pro je 97.390 RSD, a to je puno novca. Međutim, vi zapravo dobijate veoma snažan uređaj po toj ceni. Plus, cene iPad-a Pro prilično su dobre u poređenju sa cenama iPhone-a 7. Šokirali smo se kada smo videli cene po završetku WWD konferencije, ali sada kada smo imali priliku da ga koristimo nekoliko dana, moramo reći da zaista vredi toliko novca. Ovo nije samo iPad, ovo je iPad Pro.

Ovo će biti instant poželjan proizvod nakon izlaska iOS-a 11. iPad je napokon vraćen u život.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: