Pronađi članak:

4. 8. 2017.

Apple počinje da testira 5G bežičnu mrežu



Apple je dobio dozvolu od strane Savezne komisije za telekomunikacije za testiranje 5. generacije bežične mreže. Ipak, ovo istraživanje ne pokazuje da li je njihov osnovni motiv da iPhone uređaje učine još pametnijim. Ova tehnologija bi imala razne slojeve i mogućnosti primene.

Pre oko dva meseca smo napisali članak koji se odnosi na novootkrivenu dokumentaciju koja sadrži informacije o tome da Apple planira da testira 5G bežičnu tehnologiju. Reklo bi se da su nedavno i dobili zeleno svetlo za nastavak istraživanja.



Test će biti sproveden na javnim frekvencijama od 28 GHz i 39 GHz, koje su prihvaćene za 5G mreže od strane FCC-a još pre godinu dana, 14. jula 2016. godine. Kompanija će sprovoditi eksperimente milimetarskog talasa na dva mesta u bilizini Milpitasa u Kaliforniji.

„Ove procene će obezbediti relevantne inženjerske podatke koji će biti veoma bitni za rad uređaja na 5G mrežama“, naveo je Apple u svom zahtevu.

Prema dokumentaciji, tehnička podrška za izvođenje eksperimenta će biti obezbeđena od strane proizvođača Rhode & Schwartz, A. H. Systems i Analog Devices.

To ne može da znači ništa drugo osim da Kupertino želi da prilagodi ovu tehnologiju za iPhone, iPad, ali i sve ostale uređaje. Štaviše, Apple Insider je istakao da je dobro što se 28 GHz frekvencijski pojas zapravo smatra glavnim komunikacijskim kanalom između Zemlje i svemira. Nismo sigurni zašto je bilo najavljivano da će Apple formirati tim sastavljen od bivših Google stručnjaka, ali verujemo da za sve postoji razlog. Ko zna šta se događa iza kulisa.



Apple Insider se takođe slaže da fokus ne treba da bude na kreiranju iPhone-a 9 (ili koje god ime iPhone bude poneo te 2018. godine) koji će biti još pametniji, već da se dodatno razviju i unaprede projekti kao što su AR naočare ili automobil Apple Car (gde ne mislimo na softver za „self-driving“, već na stvarni fizički proizvod). Ti projekti bi mogli da profitiraju mnogo više kada bi koristili 5G, nego što bi to bio slučaj sa pametnim telefonima i tabletima.




Peta generacija bežične mreže će imati mnoge napredne karakteristike, ali će morati da zadovolji sledeće obaveze u pravcu ispunjavanja zahteva koje traži Next Generation Mobile Networks Alliance.

  • Brzina prenosa podataka od desetine megabita u sekundi za desetine hiljada korisnika
  • Brzina prenosa podataka od 100 megabita u sekundi na teritoriji metropola
  • 1 GB u sekundi istovremeno svim radnicima na istom spratu
  • Nekoliko stotina hiljada istovremenih veza za bežične senzore
  • Efektivnost spektra koja je značajno povećana u odnosu na 4G
  • Veća pokrivenost
  • Poboljšana efikasnost signala
  • Latentnost znatno smanjena u poređenju sa LTE-om



Vrlo smo nestrpljivi u pogledu iščekivanja ovih noviteta koji nas očekuju u budućnosti. Apple Insider smatra da bi Apple mogao da stvori prednost nad konkurentima, ako uvede 5G mrežu pre svih ostalih.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: iMagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: