Pronađi članak:

19. 10. 2017.

Nećete dobiti besplatan iPhone u zamenu za ‘lajk’



Mislili smo da su manipulativne “lajkujte i podelite ovu stranicu kako bi osvojili iPhone” web-stranice završile na deponiji digitalne istorije, ali izgleda da smo pogrešili. Zahvaljujući korisnicima, ove lažne stranice doživljavaju procvat na internetu.

Sasvim nov iPhone u neotvorenom pakovanju može biti vrlo primamljiv, pogotovo jer je reč o uređaju koji uopšte nije povoljan. Svako voli da pobedi, pogotovo kada je nagrada zaista vredna. Jedva da je prošlo malo vremena otkako je iPhone 8 predstavljen, a manje od tri nedelje nas deli od izlaska iPhone-a X u SAD-u. Bez obzira na to, razne internet stranice već nude uređaje (u ogromnim količinama) kao nagrade, ali nikada nije bilo i nikada neće biti situacije u kojoj to završava tako što ćete dobiti telefon.



Barem ne možete očekivati puno od anonimnih profila koji nude nagrade u zamenu za ‘lajkovanje’ i ‘deljenje‘. Izveštaj koji je nedavno objavio ZeroFox je identifikovao 532 američke društvene mreže koje u tome učestvuju, uključujući Facebook, Instagram, YouTube, kao i Google+. Jedna od najpopularnijih praksi je tradicionalno sakupljanje pratilaca (follower-a), a cilj je povećati njihov broj, kako bi mogli da prodaju taj profil firmama koje nisu ni svesne da je u pitanju nefunkcionalan i neprofitabilan model. Ovaj fenomen je prisutan otkako se Facebook masovno proširio.




ZeroFox je pronašao 74 stranice na kojima možete pronaći linkove koje sadrže zlonameran softver. Kao što se ispostavilo tokom ankete, apsolutno najpopularniji način da vas zavaraju je taj da vam daju anketu koju ćete ispuniti u nadi da ćete dobiti novi iPhone. Ne treba naglašavati da nikada ne biste trebali davati svoje lične podatke, bez obzira na to koliko puta vas banka ili usluga na koju ste pretplaćeni pitala za to. Umesto toga, trebali biste nazvati osobu koja vam šalje poruku kako biste bili sigurni da je link ili poruka zaista došla sa mesta sa kog mislite da jeste.



Nedavno je došlo do panike zbog Netflix-a, kada su korisnici primili poruku za usklađivanje podataka, koja je bila identična sličnim Netflix-ovim e-porukama, a tek kasnije se saznalo da ta poruka nije došla od Netflix-a. U ovom slučaju, i bilo kom sličnom slučaju, ljudi koji upravljaju ovim uslugama naglašavaju da nije uobičajena praksa traženje ličnih podataka na ovaj način i da biste uvek trebali da proverite pre nego što date nekom priliku da zloupotrebi vaš identitet. Najgora stvar o lažnim stranicama je ta što ih Facebook i Google ne filtriraju previše uspešno. ZeroFox tvrdi kako nije teško naići na oglase koji sadrže neke od prethodno navedenih problema, upisivanjem “besplatan iPhone” u pretragu.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: