Pronađi članak:

11. 1. 2018.

Šta očekujemo od Apple-a u 2018?



Kao i prošle godine, predstavljamo vam spisak svih uređaja koje je Apple najavio za ovu godinu, ali i onih o kojima samo kruže glasine.

Godina koja je za nama i nije bila preterano uzbudljiva. Apple nam je dao sve što smo i očekivali: nove iPhone modele, manju nadogradnju za Mac, novu generaciju Apple Watcha i sasvim nove iPad Pro uređaje. Najveći noviteti su bili iPhone X i 10,5-inčni iPad Pro. Ne smemo zaboraviti ni iMac Pro, ali je činjenica da će prosečnom korisniku taj brutalan uređaj ostati samo nedosanjani san. Premda je predstavljen još početkom juna, HomePod nije postao „onaj neočekivani uređaj” 2017. godine. Njegovo lansiranje je odloženo za početak ove godine. Pa pogledajmo šta sve možemo očekivati od Apple-a u 2018.

Mac

S obzirom na to da je iMac Pro lansiran relativno skoro, ne očekujemo ništa naročito novo kada je iMac linija u pitanju. U slučaju drugih modela, pretpostavljamo da nas čekaju bolji procesori, bolje cene, više SSD-a i sl.



Međutim, obećan nam je modularni Mac Pro. Iako još uvek nema zvanične najave, mogli bismo ga dobiti ove godine, ako inženjeri budu vredno radili. Više nade polažemo u kraj godine, ali to su samo naše pretpostavke jer o ovoj temi ćute svi, uključujući i naše najpouzdanije izvore.




Bilo bi pravo vreme da se pojavi i nova generacija Mac mini-ja. Mnogi korisnici obožavaju ovaj mali uređaj, ali se ne sećamo kada je poslednji put nadograđen. Ovo je prilično pouzdana informacija, barem ako je suditi po Cookovoj insinuaciji iz oktobra:

Iako je prerano za otkrivanje detalja, planiramo da Mac mini igra važnu ulogu u napredovanju naše linije proizvoda.

Ne znamo tačan datum realizacije ovog plana, ali se nadamo da će to biti ove godine.



Serija MacBooka Pro doživela je velike promene u dizajnu krajem 2016. godine. S obzirom na to da se ovaj model nadograđuje u superciklusima (odnosno, prolazi kroz puno veće promene, pa se novi model ne predstavlja svake godine kao u slučaju iPhone-a), očekujemo podmlađenu i malo napredniju novu verziju. Ne možemo isključiti ni mogućnost predstavljanja neke nove funkcije, koja bi ga učinila još interesantnijim za korisnike.

Smatramo da bi 2018. mogla biti godina spajanja jednostavne MacBook serije i Air serije, i da MacBook Air neće dobiti nijednu novu nadogradnju, ali MacBook porodica bi mogla dobiti novi početni model, nekog jeftinijeg člana koji bi preuzeo mesto Air-a. To bi značilo i kraj ere MacBook-a bez Retine.



iPhone

Šta će biti sa iPhone-ima ove godine? To je jako dobro pitanje. Očigledno je da je iPhone X pionir nove generacije ovih pametnih telefona, ali još uvek ne znamo koliko će se intenzivno Apple posvetiti tom smeru razvoja. Mora postojati naslednik. Smatramo da će ih biti dva: jedan iste veličine i jedan Plus model. Uostalom, takve glasine već kruže.

Takođe, ne verujemo da bi Apple rizikovao sa lansiranjem samo vodećih i najskupljih iPhone-a. Mora postojati i neki jeftiniji, pristupačniji model, koji bi dobio manji OLED ekran, bežično punjenje i još neke dodatke. Mislimo da Face ID neće biti uključen u taj model, ali vreme će pokazati.



Upravo zato ne očekujem SE 2. Taj model je nastao smeštanjem novog hardvera u kućište iPhone-a 5s, čime se dobio odličan uređaj po vrlo povoljnoj ceni. Mišljenja smo da takva ideja ne bi prošla u 2018. godini, pa zato očekujemo da će u septembru biti predstavljen gore opisan uređaj.

iPad

Moguće je da je vreme iPad mini-ja gotovo, jer je iPhone bez okvira gotovo jednake veličine kao najmanji iPad.

Prema našim predviđanjima, cenovno najisplativiji iPad 2017 dobiće manju nadogradnju hardvera i biće predstavljen kao iPad 2018. Time bi cena trenutnog iPad-a Pro mogla malo pasti, i na taj način bi se stvorio prostor za iPad Pro PRO. Vrlo je moguće da bi iPad – baš kao i iPhone – mogao dobiti sasvim novi i revolucionaran model.



Mogao bi recimo imati Face ID, OLED ekran bez okvira u kućištu sadašnjeg 10,5-inčnog modela, podršku za Apple Pencil, 120 Hz i sl. Apple-ovi stručnjaci bi bez problema mogli sklopiti brutalan tablet sa genijalnim funkcijama.

Apple Watch, AirPods i HomePod

Nadamo se da će Apple malo poraditi na dizajnu Apple Watcha i učiniti ga tanjim ili čak predstaviti sasvim novi oblik. Lično navijamo za Apple Watch kružnog oblika, iako ne očekujemo da će se to i ostvariti. Bolji hardver omogućio bi i bolje Health opcije, jer su zdravlje i vežbanje očigledno budućnost Apple-ovog pametnog sata.

Po pitanju AirPodsa očekujemo nekoliko uzbudljivih, novih funkcija. Mogli bismo dobiti sportski model, ili verziju koja bolje odgovara uhu, a možda i model za audiofile. A šta kažete na model za preko glave? Dugoročno gledano, postoji osnova za potpunu paletu proizvoda, a njihova proizvodnja bi mogla početi ove godine. Ali to su samo nagađanja. Ono što je sigurno je da stižu kutija za bežično punjenje, kao i AirPower punjač.



Na kraju stižemo i do HomePoda. Da ne dužimo, sigurno će stići i znamo već sve o njemu. Samo ne znamo kada.

I na kraju, onaj „neočekivani uređaj“ koji nam još nije ni na kraj pameti, ali čim ga najave, počećemo da štedimo kako bi ga kupili.

Ovo su sve naše spekulacije. Ako se ne slažete sa njima ili pak imate druge ideje, slobodno ih podelite u komentarima. Nikad se ne zna, možda Apple sve prati.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: