Pronađi članak:

13. 1. 2018.

Šta se događa sa Apple-ovim softverom?



U zadnje vreme smo nažalost često pisali o problemima sa Apple-ovim softverom. Koji se razlozi kriju u njihovoj pozadini i kakve promene možemo očekivati?

Godina iza nas neće biti zapamćena kao jedna od uspešnijih u istoriji kompanije iz Kupertina. Međutim, što se tiče hardvera, 2017. je bila jaka. iPhone X je najuzbudljiviji iPhone svih vremena, a rame uz rame sa njim su treća generacija Apple Watcha i iMac Pro, dva uređaja koja su nas takođe oduševila.



Ali u pogledu softvera se desilo nekoliko propusta, i to u najgorem mogućem trenutku. Čim bi se slegla prašina oko novootkrivenog problema u sistemu, izbio bi neki novi skandal. Evo šta smo sve doživeli prošle godine:




  • Poteškoće sa LTE-om u trećoj generaciji Apple Watcha, uzrokovane problemima sa WiFi-jem u watchOS-u; doduše, na udaru su se našle samo strane države gde je uređaj bio na akciji.
  • Na engleskoj tastaturi iOS-a 11.1, tasteri J i A su bili zamenjeni; ni ovaj problem nije direktno uticao na nas.
  • Aplikacija Kalkulator nije registrovala sve tastere, a sve zbog problema sa animacijama.
  • Problem sa datumom u iOS-u 11, koji je uzrokovao boot loop nakon nadogradnje.
  • Najgora stvar bio je sigurnosni problem sa root korisnikom u macOS-u. Nije se radilo o manjoj poteškoći, nego o problemu zbog kojeg su se u opasnosti našli naši lični podaci. Ne znamo da li je iko bio direktno pogođen, ali svi Apple-ovi proizvodi su poznati upravo po visokom nivou sigurnosti, pa su ovakve stvari neprihvatljive.
  • Meltdown i Spectre su se dogodili u najgorem mogućem trenutku, bez obzira na to što sam Apple nije bio odgovoran za njih.
  • Takođe je vrlo nezgodno što nadogradnja kojom se popravljaju Meltdown i Spectre donosi i problem koji nam omogućava pristup sistemskim podešavanjima bez lozinke.



Spisak uopšte nije kratak. Naravno, Apple je odmah priznao greške i izvinio se javnosti:

„Sigurnost je prioritet za svaki Apple proizvod i – na žalost – zaleteli smo se sa objavom macOS-a“, priznao je Apple-ov PR. „Neopisivo nam je žao zbog ove greške i izvinjavamo se svim Mac korisnicima, kako zbog objavljivanja nadogradnje ovako otvorene za napade, tako i zbog brige koju smo time prouzrokovali. Naši korisnici zaslužuju bolje. Svi naši procesi za razvijanje prolaze inspekciju kako bismo sprečili da se ovako nešto ikada ponovi.“




Oglasio se i Phil Schiller:

Imali smo lošu nedelju. Dogodilo se par stvari, i to je sve. Naš tim će detaljno proveriti sisteme, pregledati sve procese, preispitati svoje poteze, i dati sve od sebe da se ovako nešto više nikada ne dogodi.



Naravno, nekoliko izvinjenja nije dovoljno da bi se korisnici umirili. Pogledajmo šta se možda krije u pozadini ovih nesrećnih događaja i kako Apple može rešiti te probleme.

U redu je, ali i nije


Najbanalniji i najmanje zadovoljavajuć odgovor je da je teško držati pod kontrolom toliko sistema i izbacivati toliko nadogradnji, a da sve budu besprekorne. Ipak, ni činjenica da Apple ima mnogo novčanih i ljudskih resursa da reši sve moguće probleme, nije uvek prednost. U radu u većim grupama obično najviše pati komunikacija, a i teško je sinhronizovati toliko osoba i odeljenja. Naravno, to nije opravdanje, ali moramo uzeti u obzir sve elemente.

Mnogi korisnici veruju da je glavni uzrok ovakvih problema loša organizacija kompanije. Apple se jako proširio u zadnjihnekoliko godina i postoji mogućnost da ne mogu uskladiti svoje sisteme i radne procese sa tim eksponencijalnim rastom. Ovakva vrsta ekspanzije obično podrazumeva stalne promene i premeštanje osoblja. Otvaraju se nove vodeće pozicije, a na njih dolaze novi ljudi sa sopstvenim očekivanjima. Ako se osobe na takvim pozicijama često menjaju, zaposleni koji tamo rade mogu izgubiti pojam o sopstvenim ulogama i obavezama.



Ovakav rast može lako dovesti do haosa, koji korisnici osete na sopstvenoj koži u obliku grešaka i problema s početka priče. Naravno, mi ne znamo kako Apple uistinu funkcioniše; ovo su samo pretpostavke, ali sigurno nismo daleko od istine. Uostalom, najbolji dokaz je iOS – odnosno sistem čija je baza korisnika eksplozivno narasla.

Šta je sledeće?


Ovo je hipotetičko pitanje. Apple ima samo jedan način da zadrži svoje verne korisnike u 2018. godini. Moraju rešiti koren svih ovih problema. Nije bitno podrazumeva li to reorganizaciju, nove strukture, nove metode testiranja ili pak čudo – MORAJU sve rešiti.

Dobra vest je da imaju sve predispozicije da budu uspešni. Apple se već nosio i sa težim problemima, pa imaju iskustva na tom području. U svojim priznanjima i izvinjenjima su naveli da će analizirati i preispitati sve svoje razvojne i testne procese. Možemo biti sigurni kako već rade punom parom, jer su u Kupertinu već odavno naučili da je puno lakše uništiti dobro ime, nego ga izgraditi.



Nadamo se da će najavljene provere unutar kompanije dovesti do rešenja, i da iduće godine neće biti potrebe da izveštavamo o problemima.

Pročitaj još:





Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: