Pronađi članak:

8. 3. 2018.

O Apple-ovom namernom usporavanju iPhone-a



Definitivno se ne radi o teoriji zavere ili planiranom zastarevanju. Apple ima svoje dobre razloge, a paradoksalna činjenica je da su prilikom donošenja ove odluke prvenstveno mislili na korisnost. Evo odgovora na jednu od najzastupljenijih tema proteklih dana.

Ove nedelje portale o tehnologiji, blogove, Reddit i Twitter preplavile su vesti o otkriću da iPhone sa starenjem postaje sve sporiji. Iako se taj proces čini sasvim prirodnim, neki korisnici su posumnjali da se u pozadini kriju neke ne baš plemenite namere. Na kraju se ispostavilo da postoji snažna veza između života baterije i performansi iPhone-a.



Kao što se obično dešava kada je u pitanju Apple, sve se pretvorilo u skandal. Mnogi su optužili Kupertino da se radi o triku kojim bi se korisnici naveli da kupuju nove uređaje. Situacija je toliko eskalirala da Apple više nije mogao da ostane po strani pa su odlučili da sve razjasne.




Glavne tačke:

  • Žele da nam pruže najbolje moguće korisničko iskustvo.
  • To omogućuju dve stvari: performanse i život baterije.
  • Performanse litijum jonske baterije slabe u hladnim vremenskim uslovima, kada je slabo napunjena i kako stari.
  • To može da rezultuje naglim gašenjima, što vodi ka lošem korisničkom iskustvu.
  • Rešenje: performanse uređaja moraju da se regulišu sobzirom na stanje baterije.
  • Čak i ako to znači da performanse moraju da budu slabije kako bi se sprečila neočekivana gašenja.
  • Rezultat: sporiji iPhone koji se ne gasi na svakih sat vremena.

Da li je to bolje rešenje od brzog iPhone-a koji se stalno gasi? Apple-ova odluka zapravo ima smisla. Izgleda da nema načina da spreče loše performanse litijum jonskih baterija. S obzirom na to da je tehnologija litijum jonskih baterija trenutno jedina na tržištu mobilnih telefona, moramo da se suočimo i sa njenim nedostacima. Uostalom, isto se događa svima, ne samo Apple-u.

Drugo je pitanje zašto se o tome nije otvoreno govorilo korisnicima. Ceo problem se može vrlo lako rešiti, potrebno je samo zameniti bateriju. Tako su fabričke performanse odmah vraćene.

Ovaj fenomen se prvenstveno odnosio na iPhone 6, 6s i SE modele (i Plus verziju), a posle iOS-a 11.2, listi je dodat i iPhone 7. Na kraju izlaganja, Apple je rekao kako će isto nastaviti da radi i u budućnosti.



U zaključku, da, Apple je verovatno sve trebao da objasni ranije, ali je neosporno da se oko cele stvari podiglo previše prašine. Dok god baterije budu ovako radile, moraćemo da se borimo sa ovim problemom. Pretpostavljamo da bi svi radije koristili svoj sporiji, ali funkcionalni mobilni telefon nego se borili sa konstantnim gašenjem brzog uređaja.

Puno zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: iMagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: