Pronađi članak:

28. 4. 2021.

Šta nam donose nove opcije za privatnost u iOS 14.5



Nadogradnja operativnog sistema iOS ima za cilj ograničenje pristupa korisniku iPhonea od strane kreatora digitalnih reklama.

Američka kompanija Apple u ponedjeljak je počela sa plasiranjem nadogradnje svog operativnog sistema iOS sa novim kontrolama privatnosti napravljenim da ograniče pristup korisniku iPhonea od strane digitalnih reklama, navodi agencija Reuters.



Za više od milijardu korisnika iPhonea promjena znači novu „pop-up“ obavijest kod nekih aplikacija gdje se traži njihova dozvola za dobijanje podataka, a za koje Apple vjeruje da bi se mogli koristiti kako bi se pratile njihove navike pretraživanja na internetu i aplikacijama.

Za poslovni segment pravila bi mogla donijeti ogromne promjene na reklamnom tržištu „teškom“ skoro 100 milijardi dolara ukoliko većina iPhone korisnika odbije dati te podatke, no stručnjaci navode kako je još upitan tačan uticaj promjena.

Šta Apple radi?


Apple zahtijeva od razvojnog tima aplikacija koji žele sakupljati podatke u reklamne svrhe od korisnika iPhonea da naprave obavijest u sklopu svoje aplikacije da ona „traži dozvolu korisnika za praćenje tokom korištenja aplikacija i web stranica koje su u vlasništvu drugih kompanija“, zajedno sa objašnjenjem zašto se traži ta dozvola.

Neki analitičari smatraju kako će tek jedan od tri korisnika dozvoliti takvo praćenje.

Vlasnici iPhonea također imaju „tracking“ (praćenje) opciju u privatnim postavkama telefona gdje mogu isključiti sve oblike praćenja aplikacija ili odabrati one aplikacije kojima dozvoljavaju praćenje.

Značaj za reklame


I oni koji prave reklame i oni koji prave aplikacije gdje se plasiraju te reklame navode da, ako se mnogo korisnika odluči za isključenje praćenja, reklamiranje postaje manje efikasno. Industrija reklama već dugo sakuplja podatke o ponašanju ljudi na internetu kako bi im plasirala ciljane reklame.

Smanjenje količine korisničkih podataka moglo bi dovesti do pada prodaje i prihoda za mobilne aplikacije i kompanije. Appleov potez je produbio jaz sa Facebookom koji navodi kako će promjena naštetiti malim poslovima jer će utjecati na njihovu mogućnost pronalaska domaćih klijenata na povoljan reklamni način.

Razlozi promjene


Iz Applea navode kako žele korisnicima dati veću kontrolu podataka koje treće strane sakupljaju od njih.

Mogućnost daljeg sakupljanja


Sakupljanje podataka je i dalje dozvoljeno ako je detaljno objašnjeno u politici privatnosti aplikacije. Promjene se odnose samo to da li razvojni tim aplikacije dijeli prikupljene podatke sa nekom trećom stranom ili ih miješaju sa podacima od treće strane kako bi pomogli pri ciljanom reklamiranju.

Apple je uveo oznake o privatnosti u svoj App Store kako bi korisnici vidjeli koje podatke aplikacija sakuplja.

Reklame i dalje


Korisnici iPhonea i dalje će dobijati reklama čak i ako odbiju dati dozvolu, a sve dok te reklame koriste podatke koje je razvojni tim aplikacije sam sakupio.

Na primjer, društvene mreže poput Facebooka i dalje mogu „targetirati“ korisnike po tome koje objave ili grupe su pratili i označili. No, ako Facebbok želi praviti ciljane reklame na osnovu podataka treće strane, onda mora tražiti dozvolu.





Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: aljazera

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: