Pronađi članak:

29. 4. 2021.

UPUTSTVO: Kako da spreče da vas aplikacije prate u iOS-u 14.5



Od izbacivanja iOS-a 14.5, aplikacijama više nije dozvoljen pristup IDFA ili praćenju oglašavačima na vašem iPhone-u, iPad-u ili Apple TV-u bez vašeg izričitog odobrenja, a podaci o aplikacijama ostaju zaštićeniji. Aplikacije koriste vaš IDFA za praćenje različitih aplikacija i web lokacija, vodeći računa o vašim željama i navikama korišćenja aplikacije.

>Kada aplikacija želi da koristi vaš IDFA, videćete iskačući prozor "Allow [app] to track your activity across other companies' apps and websites?"





Kada se pojavi ovaj upit, možete odabrati da odaberete „Ask App Not to Track“, koja blokira svaki pristup vašem identifikatoru oglašavanja, ili „Allow“, što aplikaciji omogućava pristup informacijama u svrhu praćenja. Aplikacijama je dozvoljeno da objasne zašto žele pristup IDFA, ali oglasna industrija u velikoj meri očekuje da većina ljudi odbije.

Ako ne želite da se bavite ovim iskačućim prozorima iz oglasa i želite da univerzalno blokirate pristup IDFA, postoji opcija privatnosti koja vam to omogućava.



Pratite ove korake:

  1. Otvorite aplikaciju Settings
  2. Pomerite se nadole i tapnite na Privacy
  3. Dodirnite Tracking
  4. Isključite opciju „Allow Apps to Request to Track“

U zavisnosti od vaših prethodnih podešavanja privatnosti, ovaj prekidač je možda već isključen na vašem uređaju. Ako nije, ovo će osigurati da ne vidite iskačuće prozore zahteva za praćenje i da aplikacije ne mogu da pristupe vašem IDFA.



Od programera se sada zahteva da se pridržavaju Apple-ovih pravila o privatnosti, pa ako ovaj prekidač nije isključen, možete očekivati da vidite još nekoliko iskačućih prozora iz aplikacija koje žele da koriste vaš identifikator oglašavanja za ciljanje oglasa.

Vredi napomenuti da se pravilo za sprečavanje praćenja proširuje i na druge metode praćenja, tako da programerima aplikacija nije dozvoljeno da kreiraju zaobilazna rešenja koja im omogućavaju da prikupe dovoljno podataka o vašem uređaju za kreiranje profila čak i bez IDFA.

Ako iz nekog razloga odlučite da želite da uključite praćenje za određenu aplikaciju, ali ako je uključena funkcija automatskog odbijanja, iskačući prozor se može vratiti isključivanjem i ponovnim preuzimanjem aplikacije.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: