Pronađi članak:

30. 7. 2021.

Apple-u odobren patent za Touch ID i Face ID u ekranu



Rane glasine o iPhoneu 14 sugerišu da Apple planira da ukloni urez sledeće godine, sa Touch ID i Face ID tehnologijama ugrađenim u ekran. Patent koji je danas odobren opisuje kako se oba oblika biometrijske autentifikacije mogu ugraditi u ekran.

Čak bi bilo moguće i prednju kameru ugraditi u ekran, mada će to verovatno biti za kasnije modele. Apple objašnjava da trenutni dizajn iPhone-a ima senzor za snimanje pored ekrana, a ne u ekranu – iako dizajn ureza donekle ostavlja utisak da je deo ekrana.

Senzor za obradu slike uglavnom je postavljen ispod zaštitnog poklopca, pored slojeva ekrana. Kao takav, konvencionalni elektronski uređaj koji uključuje i skup ekrana i senzor za obradu slike obično zahteva zaštitni poklopac velike površine koji se proteže izvan periferije snopa ekrana kako bi se sačuvao prostor za smeštaj senzora za obradu slike. Ova konvencionalna konstrukcija nepoželjno povećava prividnu veličinu okvira koji okružuje ekran, a takođe i nepoželjno povećava veličinu i zapreminu kućišta elektronskog uređaja.
Glavni fokus patenta je ugrađivanje senzora slike u ekran radi čitanja otiska prsta - odnosno ugrađenog Touch ID-a.
Radi jednostavnosti opisa, mnoge realizacije koje slede upućuju na konstrukciju u kojoj elektronski uređaj primenjuje snimanje kroz ekran za snimanje jedne ili više slika otiska prsta korisnika koji dodiruje određenu regiju („oblast za snimanje“, iznad otvora za snimanje) prikaza elektronskog uređaja.
Međutim, Apple napominje da se isti pristup može uzeti i za druge oblike biometrijske identifikacije, uključujući Face ID.
Kao što je gore napomenuto, elektronski uređaj može da implementira snimanje kroz ekran za bilo koju odgovarajuću svrhu snimanja, sensinga, agregacije podataka ili snimanja svetlosti uključujući, ali ne ograničavajući se na [...] prepoznavanje lica.
Ugrađivanje Face ID -a i Touch ID -a u ekran bio bi način da svi budu zadovoljni, a takođe bi značilo da bi Face ID mogao biti ugrađen i u Mac ekrane, negirajući potrebu da imaju širi okvir ili urez. Bloomberg je nedavno predložio da će Face ID doći na Mac računare u roku od nekoliko godina.

Dugoročno bi bilo moguće da i prednja kamera bude ugrađena u ekran. Međutim, rani pokušaji da se ovo značajno implementira značajno su smanjili kvalitet, dodavajući izmaglicu, nizak kontrast i neprecizan balans belog. Međutim, ova pitanja ne moraju biti prepreka za Face ID, pa je gotovo sigurno da ćemo prvo videti ovu tehnologiju.

Naravno rano je za priču o iPhone 14 uređajima, a poznato je da Apple patentira sve moguće vrste tehnologije koje nikada ne iznese na tržište.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: