Pronađi članak:

7. 8. 2021.

Apple će skenirati fotografije korisnika sa uređaja i iCloud-a u potrazi za zlostavljanjem



Apple će u budućnosti skenirati fotografije korisnika iPhone-a i iPad-a u potrazi za dokazima nasilja i seksualnog zlostavljanja dece. S ovim potezom, koji će sigurno zabrinuti deo korisnika njihovih uređaja i borce za zaštitu privatnosti, žele da zaštite decu od predatora i ograniče širenje takvog sadržaja mrežom. Takođe, u objavi za javnost naglasili su kako će se taj ambiciozni program s vremenom evoluirati i širiti, sve u cilju zaštite najmlađih.

U nekim slučajevima Apple će čak moći da dekriptuje i analizira fotografije kako bi dobili dokaze da je zaista reč o fotografijama fizičkog ili seksualnog zlostavljanja.



To će raditi samo za one korisnike koji su na iCloudu objavili velike količine fotografija, a koje se podudaraju sa dostupnim bazama podataka fotografija nasilja nad decom. Skeniranje fotografija vršiće se na samim uređajima, a Apple-ov direktor za privatnost Erik Neuenschwander rekao je kako je sistem dizajniran za prepoznavanje fotografija dece iz nacionalnog centra za nestalu djecu i decu koja su žrtve nasilja.

Apple neće obavestiti osobe na čijim su uređajima/iCloud-u pronađene takve fotografije, već će njihove naloge odmah suspendovati, ali zato će o tom sadržaju obavestiti policiju.

Pored toga, Apple će implementirati i bezbednosne mehanizme u svoju aplikaciju za komunikaciju iMessage koja će koristiti mašinsko učenje za analizu attachmenta kako bi prepoznali seksualno eksplicitne fotografije na telefonima koje koriste maloletnici, odnosno za koje se koriste alati za roditeljski nadzor. Kada tehnologija detektuje da maloletnici šalju ili primaju fotografije i video zapise na kojima su prikazani intimni delovi tela, te fotografije će biti zamućene, a na ekranu će se prikazati upozorenje. Ako dete zaista odluči da pogleda takav sadržaj ili ga pošalje drugim korisnicima, ista poruka proslediće se i roditeljima.

Nove opcije čiji je cilj zaštititi najmlađe implementiraće se krajem ove godine i to prvo na američkom tržištu, a s vremenom će se proširiti i na druga tržišta.





Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: