Pronađi članak:

9. 3. 2022.

Apple predstavio M1 Ultra procesor - najmoćniji do sadaApple je na sinoćnom hardverskom eventu predstavio najnoviju generaciju svog procesora temeljenog na ARM arhitekturi. Ime mu je Apple M1 Ultra, i donosi najjače performanse do sada. M1 Ultra se u suštini sastoji od dva spojena M1 Max čipa, što osigurava još brži i pouzdaniji rad na područiju obrade videa i 3D renderovanja.

Osnovna filozofija nove izrade čipova je tzv. Ultra Fusion, odnosno koncepcija spajanja više čipova u jednog. U Apple-u navode da ovaj je ovaj procesor u stanju podneti bandwidth od 2,5 terabajta u sekundi. Sadrži 114 milijardi tranzistora te podržava do 128 GB RAM-a, odnosno objedinjene radne memorije, sa podrškom za brzinu od 800 GB/s.Sam procesor se sastoji od 20 CPU jezgara, od kojih je 16 zaduženo za visoke performanse, a četiri za štednju energije, odnosno održavanje sistema u niskom intenzitetu rada. Za grafiku je zadužen 64-jezgreni grafički koprocesor.U Apple-u na kraju navode da je ovaj procesor čak osam puta brži od prvotnog M1 čipa, a biće ugrađen u nove Apple-ove proizvode koji će uskoro doći na tržište.Ovaj novi "dvostruki čip" će svoju prvu primenu naći u potpuno novom desktop računaru. To je spoj mogućnosti iMac-a i Mac-a mini, uz vrhunske performanse, povezivost i modularnost. Juče je predstavljena nova kombinacija proizvoda namenjena profesionalcima koja se sastoji od malenog računala Mac Studio i spoljnog ekrana Studio Display.Spolja Mac Studio izgleda kao Mac mini na steroidima, smeštenoga u kvadru veličine 20x20x9,3 cm. Veći deo tog kućišta koristi se za tiho aktivno hlađenje hardvera. Sa prednje i zadnje strane nalaze se svi najkorišćeniji portovi, čitač SD kartica, i uopšteno sve što profesionalcima treba, uz podršku za do četiri Apple-ova Pro Display XDR ekrana odjednom. Računar će biti dostupan i u varijanti sa procesorom M1 Max.

Kad je reč o performansama, M1 Ultra čini ovaj uređaj najsnažnijim do sada profesionalnim Mac-om, kako u CPU, tako i u GPU izvođenju. Apple tako tvrdi da Mac Studio može da reprodukuje čak osamnaest 8K ProRes videa odjednom.Očekivano, cena ovog uređaja nije malena – ona kreće od početnih 1.999 dolara za M1 Max verziju ili čak 3.999 dolara za onu sa procesorom M1 Ultra.

Uz profesionalni studijski računar stiže i poseban profesionalni ekran – 27-inčni Studio Display. U tankom aluminijumskom kućištu nalik iMac-u nalazi se 5K Retina ekran sa 14,7 miliona piksela, s podrškom za prikaz preko milijardu nijansi i True Tone upravljanje bojama. U ovom monitoru nalazi se i A13 Bionic – procesor poznat iz linije iPhone-a 11, kao i napredne kamere, šesterostruki Spatial Audio zvučnici i trostruki mikrofon.

Za povezivanje tu su 3 USB-C i jedan Thunderbolt priključak, za prenos podataka i slike. Cena ovog monitora – 1.599 dolara.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: