Pronađi članak:

5. 1. 2023.

Apple-ov sat može pomoći u predviđanju i borbi protiv stresaStres je jedan od velikih problema modernog doba i današnjeg užurbanog načina života i ne čujemo retko kako i doktori pri dijagnozama znaju spomenuti upravo stres kao jedan od faktora koji je mogao doprineti nastanku ili razvoju bolesti. Ljudi se na različite načine pokušavaju boriti sa stresom, izbeći ga koliko je moguće i ublažiti njegove posledice - praktikuju meditaciju, jogu i slično.

Kako je pokazalo istraživanje koje su sproveli kanadski naučnici sa Univerziteta u Waterloou, stres je moguće predvideti i putem pametnog sata. Konkretno, oni su sproveli istraživanje na najpopularnijem nosivom uređaju na tržištu - Apple Watch-u, modelu Series 6. Za prikupljanje podataka koristili su opciju EKG-a koja je dostupna i na drugim modelima Apple-ovog sata, ali i satovima drugih proizvođača.Njihovo istraživanje je pokazalo blisku vezu između podataka koji se dobiju putem EKG-a poput ubrzavanja i usporavanja otkucaja srca sa nivoom stresa zabeleženom u to vreme. Na temelju tih podataka algoritam mašinskog učenja napravio je prediktivni model za stres, odnosno za predviđanje stresa.

U istraživanju se navodi kako, s obzirom na veliki nivo preciznosti spomenutog modela, Apple-ov sat ima obećavajući potencijal za predikciju stresa. Takođe, kako sat prikuplja puno veću količinu podataka, u zaključku istraživanja savetuje se da bi se u modele predviđanja stresa mogli integrisati i podaci o spavanju i aktivnostima kako bi rezultati, odnosno mogućnost predviđanja bila još preciznija.

Između ostalog, istraživači predlažu kako bi se Apple Watch mogao iskoristiti i za pomoć osobama koje su pod stresom te bi im, kada se pojave prvi signali stresa, mogao ponuditi pomoć kroz npr. vežbe disanja ili meditaciju i time smanjiti stres i pomoći u održavanju dobrobiti korisnika.Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: