Pronađi članak:

2. 3. 2023.

Android umire? Generacija Z više preferira iPhone



Iako Apple svake godine poskupljuje svoje telefone, popularnost im svakako ne pada, posebno među mladima. Naime, pripadnici Generacije Z, odnosno oni rođeni od kraja 1990-ih pa do početka 2010-ih, više preferiraju da koriste iPhone nego Android telefone.

Prema najnovijim podacima koje je objavila kompanija Attein, 34% svih korisnika iPhone-a u SAD-u pripada Generaciji Z. S druge strane, svega 10 posto "zoomera" u toj zemlji koristi Samsung-ove telefone. Kako prenosi Financial Times, upravo bi taj svojevrsni boom među mladima mogao da bude razlog zašto je Apple povećao svoj tržišni udeo u SAD-u sa 35 posto u 2019., na više od 50 posto u 2022. godini.



Sličan trend primetan je i u Evropi, gdje čak 83 posto korisnika iPhone-a mlađih od 25 godina kaže da će ga sigurno nastaviti koristiti. Za poređenje, procenat korisnika Android-a istog uzrasta koji planiraju da nastave da koriste telefone sa tim operativnim sistemom, bio je upola manji. Dakle, može se zaključiti da Android uz mlađe generacije polako, ali sigurno – umire.

U tome svakako pripomažu i raznorazni internet trendovi, koji se u neku ruku "rugaju" korisnicima Android-a. Na primer, nije teško naići na TikToku na sadržaj u kojem devojke daju lošije ocene momcima koji nemaju iPhone ili pak izrazito pikselaste i mutne video zapise uz koje stoji natpis "kad koristiš Android" i slično.

Financial Times čak navodi da pripadnici generacije Z u SAD-u izbegavaju Android i zbog nedostatka iMessage-a. Neki poprilično ozbiljno doživljavaju plave i zelene "oblačiće" kada šalju poruke, pa je tako prošlogodišnje istraživanje The Wall Street Journal-a pokazalo da Apple-ov sistem poruka zapravo diskriminiše korisnike Android-a i utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Viši potpredsednik Google-a, Hiroshi Lockheimer, optužio je tada Apple za "zlostavljanje zelenim balončićima", a nedugo nakon toga se na iMessage okomio i izvršni direktor Mete, Mark Zuckerberg, ističući kako je WhatsApp daleko privatniji i sigurniji.

"WhatsApp je daleko privatniji i sigurniji od iMessage-a, sa end-to-end enkripcijom koja radi na iPhone-u i Android-u, uključujući i grupne razgovore. Na WhatsApp-u možete postaviti i da sve nove poruke nestanu klikom na dugme, a prošle smo godine uveli i end-to-end kriptovane bezbednosne kopije. Sve ono što iMessage još uvek nema", napisao je Zuckerberg na svom Instagram-u u oktobru 2022. godine.





Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: