Pronađi članak:

25. 5. 2023.

Apple predstavio nove funkcije za kognitivnu pristupačnost, kao što su Live Speech, Personal Voice i Point and Speak



Apple je nedavno predstavio niz novih softverskih funkcija koje se fokusiraju na poboljšanje pristupačnosti za osobe s kognitivnim, govornim i vizualnim smetnjama. Ove nadogradnje, koje će biti dostupne kasnije ove godine, pokazuju Apple-ovu stalnu predanost stvaranju inkluzivnih proizvoda koji zadovoljavaju raznoliku korisničku bazu. Nove funkcije uključuju Pomoćni pristup, Govor uživo, Lični glas i Pokaži i reci u Uveličivaču. Da se detaljnije osvrnemo na svako od ovih uzbudljivih dodataka:

Assistive Access: Ova funkcija ima za cilj pojednostaviti korisničko iskustvo za osobe s kognitivnim smetnjama. Pomoću sužene verzije aplikacija i iskustava na suštinske funkcionalnosti, Pomoćni pristup smanjuje kognitivno opterećenje i omogućava lakšu navigaciju. Apple je blisko sarađivao s osobama s kognitivnim smetnjama i njihovim pouzdanim podržavaocima kako bi se osiguralo da se funkcija usredsređuje na suštinske aktivnosti poput komunikacije s voljenima, uživanja u fotografijama i slušanja muzike. Pomoćni pristup pruža prilagođeno iskustvo za telefon i FaceTime, kombinuje Poruke, Kameru, Fotografije i Muziku u poseban interfejs s visokokontrastnim dugmadima i velikim tekstualnim oznakama te pruža alate za pouzdane podržavaoce kako bi iskustvo prilagodili individualnim potrebama.





Live Speech:
Govor uživo je dizajniran kako bi podržao osobe koje nisu u mogućnosti da govore ili su u riziku da izgube sposobnost govora. Ova funkcija omogućava korisnicima da otkucaju ono što žele reći, a tekst se potom izgovara naglas tokom telefonskih poziva, FaceTime razgovora i ličnih interakcija. Korisnici takođe mogu sačuvati često korišćene fraze kako bi brzo učestvovali u živim razgovorima s porodicom, prijateljima i kolegama. Govor uživo ima za cilj da osnaži milione ljudi širom sveta koji se suočavaju s izazovima verbalne komunikacije.



Personal Voice:
Lični glas je revolucionarna funkcija koja zadovoljava potrebe osoba koje su u riziku da izgube sposobnost govora. Pruža jednostavan i siguran način za stvaranje sintetičkog glasa koji zvuči kao korisnik. Čitajući uz niz tekstualnih uputa, korisnici mogu snimiti 15 minuta zvuka na svom iPhone-u ili iPad-u kako bi stvorili svoj jedinstveni Lični glas. Ova funkcija koristi mašinsko učenje na uređaju kako bi osigurala privatnost i besprekorno se integriše s Govorom uživo, omogućavajući korisnicima da komuniciraju svojim sopstvenim sintetizovanim glasom prilikom povezivanja s voljenima.



Point and Speak:
Pokaži i reci je funkcija unutar aplikacije Uveličivač koja poboljšava pristupačnost za slepe osobe ili osobe sa slabim vidom. Omogućava lakšu interakciju s fizičkim objektima koji imaju više tekstualnih oznaka. Na primer, prilikom korišćenja kućnog aparata poput mikrotalasne pećnice, Pokaži i reci kombinuje podatke sa kamere uređaja, LiDAR skenera i mašinskog učenja na uređaju kako bi prepoznao i saopštio tekst na svakom dugmetu dok korisnik pomiče prst preko tastature. Ova funkcionalnost pomaže korisnicima da efikasnije navigiraju svojim fizičkim okruženjem.



Ove nove funkcije pristupačnosti predstavljaju Apple-ovu predanost osiguravanju da tehnologija bude inkluzivna i pristupačna svim korisnicima. Integrisanjem povratnih informacija korisnika i bliskom saradnjom s grupama zajednice koje predstavljaju osobe s invaliditetom, Apple nastavlja pomjerati granice inovacija u pristupačnosti. Ove nadogradnje koriste mašinsko učenje na uređaju kako bi poštovali privatnost korisnika, pružajući moćne alate koji osnažuju osobe s različitim sposobnostima da se povežu, komuniciraju i angažuju sa svetom oko sebe.

Pored navedenih glavnih ažuriranja, Apple je takođe uveo nekoliko drugih funkcija pristupačnosti kako bi dodatno unapredio korisničko iskustvo za osobe s invaliditetom. Evo nekih značajnih dodatnih funkcija:

Made for iPhone hearing devices: Apple sada omogućava korisnicima koji su gluvi ili slaboudni da direktno upare svoje uređaje za sluh napravljene za iPhone sa odabranim Mac uređajima. Ova besprekorna integracija omogućava korisnicima prilagođavanje njihovih uređaja za sluh za optimalnu udobnost i pristupačnost.

Voice Control Guide: Da bi korisnici postali veštiji u korišćenju glasovnih naredbi kao alternative dodiru i kucanju, Apple je uveo Vodič za kontrolu glasa. Ova funkcija pruža savete i trikove za korišćenje glasovnih naredbi na iPhone-u, iPad-u i Mac-u, olakšavajući osobama s fizičkim i motoričkim smetnjama navigaciju svojim uređajima.

Switch Control: Korisnici s fizičkim i motoričkim smetnjama koji se oslanjaju na kontrolu prekidača sada mogu pretvoriti bilo koji prekidač u virtuelni kontroler za igre. Ovo poboljšanje im omogućava da igraju svoje omiljene igre na iPhone-u i iPad-u, promovišući inkluzivno iskustvo igranja.

Text Size: Apple je olakšao korisnicima s slabim vidom prilagođavanje veličine teksta u različitim Mac aplikacijama poput Finder-a, Poruka, Mail-a, Kalendara i Beleški. Ovo poboljšanje poboljšava čitljivost i pristupačnost osobama s vizualnim oštećenjem.



Pause images with moving elements: Korisnici koji su osetljivi na brze animacije mogu imati koristi od funkcije automatske pauze. Zaustavlja slike sa pokretnim elementima, poput GIF-ova, u Porukama i Safari-u. Ovo osigurava udobnije i pristupačnije iskustvo pregledanja i slanja poruka.

VoiceOver: Korisnici VoiceOver-a mogu uživati u prirodnijim i izražajnijim glasovima Sirija, čak i pri bržim stopama govornog povratnog informisanja. Osim toga, korisnici mogu prilagoditi stopu kojom Siri govori njima, s opcijama od 0,8x do 2x. Ovo prilagođavanje poboljšava iskustvo asistenta za osobe s vizualnim oštećenjem.

Ove dodatne funkcije pokazuju Apple-ovu posvećenost zadovoljavanju različitih potreba pristupačnosti. Pružanjem sveobuhvatnih rešenja za korisnike s različitim smetnjama, Apple se zalaže za inkluzivnost i pruža mogućnosti da se svako uključi i ostvari svoj puni potencijal u digitalnom svetu.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor:

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: