Pronađi članak:

10. 6. 2023.

WhatsApp uveo funkciju Channels



Najnovija funkcija u WhatsApp donosi sasvim drugačiju vrstu dopisivanja na najpopularniju aplikaciju za razmenu poruka. Zove se Kanali (Channels) i namenjena je posebno za jedan-na-više emitovanja umesto konverzacija. Kompanija Meta, vlasnik WhatsApp-a, naziva je "privatnim načinom praćenja onoga što je važno" i navodi lokalna i sportska ažuriranja kao neke od načina na koje biste je mogli koristiti.

Ali šta je zapravo kanal? To je slično kao na Twitteru, ali bez svih metrika i odgovora. WhatsApp je očigledno primetio sve vlade, agencije za javni prevoz, brendove i druge koji traže novo (i ne-Twitter) mesto za deljenje svojih najvažnijih ažuriranja i vidi Kanale kao zamenu.



Kanali su i alat za kreatore do neke mere, mesto gde oni sa publikom mogu "slati tekst, fotografije, video zapise, nalepnice i ankete", prema objavi na WhatsApp-ovom blogu. Kompanija planira da u Kanale uključi i usluge plaćanja i monetizacije. Moći ćete da pronađete kanale pretragom u WhatsApp-u ili pregledom u novo kreiranom direktorijumu i vidite njihova najnovija ažuriranja u odeljku Status aplikacije.

WhatsApp ističe da je privatnost ključni deo iskustva, zbog čega informacije o adminu kanala nisu javno dostupne, a aplikacija čuva samo 30 dana istorije kanala. Admini čak mogu blokirati snimke ekrana i prosleđivanje poruka, tako da ono što je u kanalu ostaje u kanalu. Međutim, kanali nisu krajnje enkriptovani; tretiraju se više kao vaše poruke sa poslovnim subjektima, koje takođe nisu potpuno privatne. Ali WhatsApp kaže da razmatra načine za enkripciju nekih kanala tokom vremena.

Ovo je uglavnom veoma očigledna funkcija koju WhatsApp dodaje. Telegram već godinama ima sličnu funkciju, takođe nazvanu Channels, namenjenu jedan-na-više emitovanjima. Instagram takođe ima sličnu funkciju, nazvanu kanali za emitovanje. I zapravo ima smisla uneti ovu vrstu informacija u WhatsApp; dobijanje ažuriranja o kvalitetu vazduha i stanju vozova deluje prirodnije u aplikaciji za dopisivanje nego među svim ostalim stvarima na Twitteru.

Ali ako se malo udaljimo, WhatsApp se brzo pretvara u nešto više od samo aplikacije za dopisivanje. Samo u poslednjih nekoliko meseci, kompanija je omogućila korišćenje jednog naloga na više telefona; radila na alatu za privatne newslettere i novi sistem korisničkih imena; dodala ankete, šoping i mnoge druge Facebook-ovske stvari na platformu; unapredila sistem za status; poboljšala grupne razgovore i još mnogo toga. Kanali su samo najnoviji način na koji WhatsApp pokušava da spoji društvene mreže i dopisivanje.

Kao i većina funkcija WhatsApp-a, Channels počinju malim koracima. Kompanija planira da lansira Kanale sa "vodećim globalnim organizacijama i odabranim organizacijama u Kolumbiji i Singapuru", a funkcija će na početku biti dostupna samo u tim zemljama. Ona će biti dostupna u više zemalja, a mogućnost kreiranja kanala biće dostupna više korisnicima "u narednim mesecima".

WhatsApp je očigledno prvenstveno aplikacija za dopisivanje - milijarde ljudi je koriste za razgovor sa prijateljima i voljenima. Ali dok pokušava da raste, zaradi više novca i postane sveobuhvatna superaplikacija kojom želi da bude, on pokušava da pronađe načine da bude mnogo više od toga.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: