Pronađi članak:

6. 6. 2023.

Apple predstavio iOS 17



Apple je sinoć na svom godišnjem konferenciji za programere predstavio iOS 17, što ne iznenađuje nikoga. Ovo je najnovija verzija svog mobilnog operativnog sistema usmerenog na telefone i biće dostupna ovog jeseni kao i obično. Očekuje se da će prva verzija za programere biti dostupna u narednim satima, a javna beta verzija će biti dostupna sledećeg meseca.

iOS 17 donosi mnogo malih unapređenja, iako nijedno od njih ne izdvaja kao glavnu funkciju. Ipak, mnoge nove funkcije imaju potencijal da budu vrlo korisne, i u tipičnom Apple stilu, mnoge nove funkcije besprekorno funkcionišu na različitim uređajima.



Prvo, tu je Live Voicemail, što znači da više ne morate da se javljate kada vas nepoznat broj poziva - telefon će to učiniti umesto vas i prikazivaće se tekst uživo sa onim što osoba koja zove govori, tako da možete lako odlučiti da li je vredno razgovarati s njima. Pozivi koji su identifikovani kao spam od strane operatera neće se prikazivati kao Live Voicemail i automatski će biti odbijeni. Transkripcija se potpuno obavlja na uređaju.

Zatim imamo novi prilagodljivi ekran za pozive, koji Apple naziva Contact Posters. Možete promeniti način na koji se prikazuju i izabrati lepe tretmane za fotografije ili Memoji, dodajući "upadljivu tipografiju" i boje fonta. Ove funkcije rade i u aplikacijama drugih proizvođača, a takođe se koriste i kada želite da podelite kontaktne informacije sa nekim putem nove funkcije nazvane NameDrop - dovoljno je da dodirnete telefone zajedno (ili iPhone i Apple Watch) i kontakt kartice će se zameniti. Takođe u vezi sa deljenjem, SharePlay sada može deliti istovremani muzički/video snimak na dva uređaja. Takođe vam omogućava da strimujete muziku na uređajima za reprodukciju zvuka putem iPhone-a vlasnika.



FaceTime sada podržava ostavljanje audio i video poruka, kada zovete nekoga a on nije dostupan. FaceTime pozivi takođe dobijaju Video Reactions: srca, baloni, vatrometi, laseri, kiša i još mnogo toga. Ove funkcije se aktiviraju jednostavnim gestovima i biće podržane i u aplikacijama drugih proizvođača. Možda najveća vest u vezi sa FaceTime-om je ta da možete vršiti i primati pozive na svom Apple TV-u - ili započeti poziv na svojem iPhone-u, a zatim ga prebaciti na Apple TV.



Nova aplikacija Journal je dostupna u iOS-u 17 i, kao što i samo ime sugeriše, namenjena je vođenju dnevnika, što, prema Apple-u, može poboljšati blagostanje ako se "reflektuje i praktikuje zahvalnost". Prijedlozi za vođenje dnevnika se prilagođavaju na osnovu vaše nedavne aktivnosti, uključujući fotografije, ljude, mesta i vežbe, što olakšava započinjanje unosa.

Tastatura dobija unapređeni AI podržani auto-korektor, predikcije u realnom vremenu i novi model prepoznavanja govora. Sve ove funkcije su naravno namenjene poboljšanju iskustva kucanja. iMessage ima poboljšane mogućnosti pretrage sa filterima, funkciju brzog odgovora prevlačenjem, mogućnost transkripcije govornih poruka, podršku za ažuriranje lokacije u realnom vremenu unutar aplikacije, poboljšane emotikone i Live Stickers sa motivima izvučenim iz fotografija.

Nova bezbednosna funkcionalnost nazvana Check In preuzima obavezu prijave sa članovima porodice kada putujete. Radi na sledeći način: kada pokrenete Check In, prijatelj ili član porodice automatski će biti obavešteni kada stignete na odredište. Ako se ne krećete prema odredištu, odabrani kontakt će dobiti informacije o lokaciji vašeg uređaja, nivou baterije i statusu mobilne mreže.

StandBy je nova funkcionalnost koju Apple naziva punim ekranom koji se prikazuje kada želite da koristite svoj iPhone na noćnom stočiću, u kuhinji ili na radnom stolu u pejzažnom režimu. Prikazuje prelepe satove, omiljene fotografije ili widgete, uključujući Smart Stacks, koji prikazuju odgovarajuće widgete u pravo vreme. Takođe podržava Live Activities, Siri, dolazne pozive i veće obaveštenja, kako bi se poboljšala upotrebljivost pri gledanju na daljinu.

Više nije potrebno reći "Hey Siri" da biste aktivirali Apple-ovog glasovnog asistenta, koji a) još uvek postoji i b) nažalost nije unapređen najnovijim razvojima u velikim jezičkim modelima. U iOS-u 17, asistent se aktivira samo sa "Siri". Takođe podržava i uzastopne komande, nešto što Google Assistant ima već nekoliko godina, ali eto, Siri sada pokušava da sustigne.



Apple-ove Mape dobijaju podršku za offline mapa, što je jedna od onih funkcija za koje se pitate "čekajte, ovo već nije bilo uključeno?!" I ne, do sada nije bilo. Ali sada jeste.

Konačno, Safari dodaje veću zaštitu za privatno pregledanje, aplikacija Health dobija novi set funkcija za mentalno zdravlje, a Apple Music uvodi Collaborative Playlists koje možete uživati sa svojim prijateljima.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: