Pronađi članak:

28. 3. 2017.

Šta je novi Apple File System (APFS)?



Sistem datoteka je trenutno još uvek u u izradi, ali će promeniti Apple-ov sistem u korenu. Čekaju nas velike promene na Apple Watch-u, iPhone-u, iPad-u i Mac-u, a sve zahvaljujući ovoj novoj funkciji koja je predstavljena 2016. godine. U ovom članku smo prikupili sve važne informacije koje bi trebalo da znate o APFS-u.

Apple-ov sistem datoteka, APFS, sadrži neke važne nadogradnje, iako se nije previše spominjao na WWDC-u, gde je samo u pozadini najavljen.Trenutni sistem, Hierarchical File System (HFS+) i njegov prethodnik HFS su zajedno stari oko trideset godina. Reč je o veoma dugom periodu, pogotovo kada je reč o informatičkoj tehnologiji.




Zbog toga je vrlo bitno da Apple izdaje nešto sasvim novo kao što je APFS. Ovaj sistem je najavljen za početak 2017. godine, pa smo napravili ovaj članak u kom smo hteli da na jednom mestu objedinimo sve što je relevantno za njega.



Zašto Apple menja HFS+?

Sistem koji Apple trenutno koristi, HFS+ je prvi put predstavljen 1998. godine. Tehnologija se od tada značajno promenila i razvila tokom ovih 20 godina. Nastavljali su sa nadogradnjom sistema u tom periodu, kako bi on odgovarao potrebama današnje tehnologije.

Do danas smo uz naše Mac-ove dobili iPhone, iPad, Apple Watch i Apple TV. Takođe, broj uređaja koji se koriste u svetu je porastao za nekoliko milijardi. Počeli smo da koristimo SSD umesto Hard Drive-a, a prostor se meri u gigabajtima i terabajtima umesto, kao nekada, u kilobajtima i megabajtima. Ne koristimo više diskete i CD-ove, već preuzimamo sa interneta, a svi backup-ovi su na cloud serverima.

Informatička tehnologija se promenila i postala mnogo fleksibilnija. Sistem datoteka se takođe mora prilagoditi ovoj promeni, te se polako nazire kraj mogućnostima HFS+ sistema. Još uvek radi, ali je cilj poboljšati ga, pa se više ni ne postavlja pitanje da li ga je potrebno promeniti. Apple je iz tog razloga stvorio APFS.



Zašto će APFS biti tako dobar za nas?

Iako je HFS+ radio na svim trenutnim Apple-ovim uređajima, morao je da bude optimizovan za svaki uređaj pojedinačno, što je bilo potrebno za neke ključne funkcije kao što je enkripcija. To je takođe značilo da su morali da rade sa izvornim kodovima koji su bili drugačiji za svaki uređaj, a rezultat je bio poseban razvoj i održavanje za svaki proizvod pojedinačno. To se nije pokazalo kao praktično, jer zahteva ogromne ljudske resurse i novac.

Zato su, da bi radio na različitim platformama, razvili APFS. To ne uključuje samo trenutne uređaje, nego i buduće koji još nisu ni predstavljeni. Zbog toga je APFS dugotrajno rešenje.




Najbolja stvar iz perspektive korisnika je što Apple ne troši mnogo vremena na proces integracije. To znači da mogu brže da razvijaju uređaje i softver.

Hoće li APFS biti brži?

Ovo se ne može precizirati jer je brzina relativna stvar. Čitav sistem verovatno neće biti brži ako ga budete merili štopericom, ali APFS čini sve da bi vam se činilo da operativni sistem “leti”. Cilj je stvoriti najmanji “lag”. Prema tome, sistem datoteka će dati prioritet važnim procesima, kao što su otvaranje aplikacija ili pisanje/čitanje datoteka. Na taj način će korisnici imati utisak da je sistem brži.



Hoće li APFS biti otvoren?

Trenutno nije, ali to ne znači da neće biti u budućnosti. Apple je tokom godina omogućio pristup svojim kodovima: setite se Mach Kernel-a, WebKit-a, LLVM-a (Low Level Virtual Machine) ili Swift-a. Ne bismo se čudili da Apple omogući pristup APFS-u kada u kompaniji budu odlučili da je tako nešto prikladno.

Prednost broj 1: optimizovan rad za SSD

Apple tvrdi da su stvorili APFS kako bi najbolje odgovarao SSD-u. To je potpuno logično, jer svaki Apple Watch, MacBook, iPhone, iPad, Apple TV, a čak i skuplji modeli Mac-a koriste SSD. U praksi to znači naizlged manje promene, kao što su optimizacija pisanja podataka ili podrška za TRIM komande. Ove funkcije su zapravo vrlo bitne, jer su dobre za dugotrajnost i brzinu SSD-a.



Prednost broj 2: Klonovi

Ovaj proces je potpuno nov i biće dostupan samo na APFS-u. Svrha kloniranja je mogućnost upravljanja datotekama na sigurniji način, orijentisan na performanse. Ako krenete da uređujete datoteku, sistem će napraviti kopiju te datoteke (koja je referenca originalne datoteke). Sve promene će menjati samo kloniranu datoteku sve dok ne sačuvate promenjenu datoteku. Original će biti potpuno siguran, modifikovaće se samo kada sačuvate promene. Klonovi će se obrisati nakon što sačuvate i zatvorite datoteku, pa će vam više prostora biti potrebno samo u trenutku menjanja datoteke.




Zašto je ovo dobro? Ako vam se aplikacija ugasi dok menjate datoteku iz bilo kog razloga, originalna datoteka neće biti promenjena, te se ne morate plašiti od eventualnog gubitka podataka.



Prednost broj 3: Snapshots

Ova funkcija će ubrzati backup. Trenutno kreiranje backup-a traje relativno dugo, jer sistem mora da prođe kroz sve fajlove, kako bi uočio promene od prethodnog backup-a. Snapshot funkcija pomaže sistemu na sledeći način: sistem datoteka periodično stvara sliku sistema. Time Machine backup će u teoriji raditi mnogo brže zahvaljujući ovoj funkciji. Ne trebate se brinuti o prostoru, jer nijedna datoteka neće biti udvostručena sve dok barem jedna promena ne bude napravljena.

Nakon ove funkcije, nema više izgovora: morate uraditi backup.

Prednost broj 4: APFS Container

MacOS korisnici koji vole da koriste particije će biti vrlo srećni kada čuju kako će APFS misliti i na njih. Osnovni problem particija je što ne možete “pozajmljivati” prostor od druge particije kada ostanete bez prostora na jednoj. Novi sistem datoteka će eliminisati ovaj problem tako što će upravljanje prostorom biti fleksibilnije. APFS će tretirati prostor kao vrstu kontejnera (zato se i zove tako) iz kog svaka particija može uzeti dovoljno prostora koliko joj treba. Zbog toga ćete moći dinamično da upravljate veličinom vaših particija, a da nećete morati da razmišljate o veličini particija kada ih pravite.



Prednost broj 5: Atomic Safe-Save

Funkcija Atomic Safe-Save predstavljena je na APFS-u. Ona nam, osim mogućnosti brže promene imena datoteka, donosi još neke sjajne stvari. Tretiraće promene sistema u binarnom sistemu. Na ovaj način se u teoriji možemo rešiti datoteka koje su između dva statusa, a koje su u mnogim slučajevima bile beskorisne. To znači da će sistem koristiti kopiranje/pisanje, odnosno da će praviti novu kopiju i brisati staru verziju onda kada bude verifikovao pripremu nove.

Prednost broj 6: Enkripcija

Adekvatna enkripcija i zaštita podataka je uvek bila prioritet Apple-u, a tako je i na APFS-u. Ranije je bila moguća samo enkripcija diska na desktopu, dok je na iOS-u bila moguća enkripcija datoteka. Razlog za to je bila različita implementacija HFS+ sistema. APFS će biti konzistentniji. Jednostruka ili višestruka enrkripcija će biti dostupna na nivou datoteka, čak i na nivou metapodataka. Moći ćete takođe da izaberete različite metode enkripcije kao što su AES-CBC ili AES-XTS.



Šta trenutno radi?

Osim činjenice da je reč o APFS prve generacije, ona je u beta fazi. Zbog toga, još uvek ne radi sve kako bi trebalo. Nema kompresije, čiji se dolazak očekuje vrlo uskoro. Osim toga, sledeće opcije trenutno nedostaju:

  • Time Machine
  • FileVault
  • Fusion Drive
  • podrška za startup diskove

Vredi li da se sada isproba?

Ne preporučujemo korišćenje ovog sistema za svakodnevnu upotrebu, s obzirom da je još uvek u beta fazi. Najbolji način za isprobavanje istog je na iOS-u, gde je ovaj sistem prisutan od 10.3 beta verzije operativnog sistema, a iOS je kontrolisano okruženje. Gore navedene funkcije još uvek nisu savršeno integrisane, pa ne treba očekivati neverovatan doživljaj ili ekstremne promene. Barem ne za sada.



Lepo je videti spisak novih funkcija i, nakon ovoga, jedva čekamo da isprobamo novi sistem kada bude u potpunosti spreman. Razmislite samo o retkom fenomenu koji ćemo doživeti. Ako se sistem već menja na svakih 30 godina, u svom životu ćemo verovatno doživeti jednu do dve promene (najviše tri).

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: