Pronađi članak:

11. 5. 2017.

Apple vredi više od 800 milijardi dolara!



Pisali smo već nedavno o tome kako bi Apple mogao postati prva kompanija u istoriji koja bi mogla probiti vrednost od bilion dolara (1.000.000.000.000 %).

Iako su mnogi očekivali kako će stvari početi ići nizbrdo nakon prošlogodišnjih problema, to se ipak nije dogodio jer akcije Applea i dalje beleže svojevrstan rast cene. Ovih dana vrednost Applea prestigla je brojku od 800 milijardi dolara i time se Apple još jedan korak približio magičnoj brojki od bilion dolara.




Prošla godina nije bila najbolja za Apple, jer mnoge su stvari ukazivale na to kako će ‘kola krenuti nizbrdo’. Novi iPhone uređaji koje su predstavili nisu donosili gotovo nikakve novitete, prodaja iPada bila je u minusu, a pametni sat nije zaokupio pažnju korisnika u toj meri u kojoj je Apple planirao. Mnogi su se analitičari tada obrušili na Apple aludirajući kako je ova kompanija dosegnula svoj najviši nivo i kako sada slede godine u kojima će postepeno padati.

Ipak, korisnici i tržište reagovali su drugačije i ponovo se pokazalo kako Apple uprkos crnim prognozama ima svoj krug korisnika koji su spremni na kupnju novih Apple uređaja, bez obzira koliko oni inovativni bili. Poslovni rezultati na kraju godine spasili su Apple i tako otklonili sumnju da Apple ulazi u razdoblje lošeg poslovanja.

Ovih dana je cena akcija premašila vrednost od 150 dolara, a prognoze su kako će cena samo rasti u narednom periodu. Neki analitičari smatraju kako je cena akcije Applea drastično premala i podcenjenija, i kako bi realno bilo da je njena vrednost iznad 200 dolara. U takvom scenariju, Apple bio mogao ispisati istorijski uspeh, postavši kompanija koja vredi više od bilion dolara.



Kako bismo stavili uspeh Applea u perspektivu, pogledajte listu od deset najvrednijih kompanija na svetu:
  1. Apple Inc. – $811 milijardi
  2. Alphabet (Google) – $652 milijardi
  3. Microsoft – $534 milijardi
  4. Amazon – $452 milijardi
  5. Facebook – $436 milijardi
  6. Berkshire Hathaway – $407 milijardi
  7. Exxon Mobil – $353 milijardi
  8. Johnson & Johnson – $333 milijardi
  9. JPMorgan Chase – $309 milijardi
  10. Wells Fargo – $275 milijardi

Za kraj jedna zanimljivost! Kada biste sakupili 800 milijardi dolara u kovanicama od jednog evra, mogli biste da sagradite toranj koji bi bio visok čak 1,7 miliona kilometara, što je 4,5 puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca. Da biste prešli tu distancu bilo bi vam potrebno 5,7 sekundi brzinom svetlosti.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: pcchip

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: