Pronađi članak:

30. 5. 2017.

Steve Wozniak: Apple je previše velika kompanija za sledeći veliki izum!



Steve Wozniak, suosnivač Apple-a, smatra da bi izbacivanje narednog revolucionarnog izuma bio preveliki rizik za Apple, kao i za sve ostale vodeće high-tech kompanije. Zato, prema njegovim rečima, ne bismo trebali ni da očekujemo značajna otkrića od njih. Govorio je i o tome šta nedostaje razvojnim timovima tih kompanija.

Wozniak kao da se uvek vodio parolom “što na um, to na drum”. Uvek je bio surovo iskren. I pored toga što već dugo nije na nekoj od vodećih pozicija u Apple-u i što praktično živi u ilegali, kompanija Apple ga i dalje navodi kao svog zaposlenog na svojim internet stranicama. To mesto je poput počasnog radnika. Ipak, sjajna je prilika čuti i čitati ono što ima da kaže ovaj gospodin sa višedecenijskim radnim iskustvom u informatičkoj industriji.



Woz je mišljenja da velike kompanije, uključujući i Apple, neće preduzimati rizične korake kada su u pitanju inovacije jer bi neuspešan proizvod ili tehnologija mogli da dovedu kompaniju u finansijske poteškoće. Suosnivač Apple-a je dodao i da su zahvaljujući Tesli, tehnologije budućnosti (proširena stvarnost i veštačka inteligencija) na najboljem putu da budu realizovane.



Mislim da se razvoj Tesle trenutno kreće u najboljem smeru. Uložili su mnogo truda u vrlo rizične stvari. Ja ću se kladiti na njih.

Ne možemo da poreknemo istinu. Već godinama nismo videli nikakvu revolucionarnu inovaciju od Apple-a, Microsoft-a, pa ni Google-a. Walt Mossberg je opisao trenutnu situaciju kao neobično zatišje. On veruje da će računari uskoro da nestanu, ali da ipak možemo da očekujemo da nam budućnost donese nove i zanimljive izume. Kada će kompanije da počnu da rade nešto zaista korisno i primenjivo sa proširenom stvarnošću i veštačkom inteligencijom? Nestrpljenje je opravdano, ali trebaju li zaista ljudima takve tehnologije? Izgleda da ni sam Apple ne zna šta tačno da misli o svemu tome.



To je donekle sasvim jasno – Apple već ima ogromne prihode od prodaje iPhone-a, koji koristi stotine miliona korisnika. Sigurno da je vrlo teško smisliti nešto novo, kako sa aspekta funkcionalnosti, tako i sa aspekta dizajna. Nešto što bi pritom bilo namenjeno velikom broju korisnika i što bi se zasnivalo na jedinstvenoj tehnologiji. U tom smislu, bilo bi jako teško nadmašiti sva očekivanja. Zato iPhone treba posmatrati kao zastareli proizvod, iako vrlo često dobije poneku nadogradnju. Sledeći veliki revolucionarni izum ćemo, ipak, morati još da čekamo.

Pogledajte kompanije poput Google-a, Facebook-a, Apple-a i Microsoft-a. Te kompanije su, uključujući i Teslu, promenile svet. Njih su uglavnom pokrenuli mladi ljudi. Oni koji nisu iznikli iz starih poslova.




Iako ne verujemo Wozniaku u potpunosti, slažemo se sa njim kada kaže da je moć u rukama mladih ljudi, jer je i on sam bio inovator pre par decenija. Nisu postojali investitori, već samo mladi inžinjeri koji su hteli da naprave nešto veliko. Kada posmatramo iz ugla Apple-a, moguće je da su kompaniji potrebni novi mladi kadrovi i sveža krv, ali pitanje je koliko to žele i koliko su spremni da rizikuju. Odgovor na to pitanje ćemo saznati za najkasnije 2-3 godine, ako ne već i do kraja ove. Jedno je sasvim sigurno, u vremenu koje dolazi bitno će biti određena budućnost kako informacione tehnologije, tako i samog Apple-a.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: