Pronađi članak:

12. 2. 2015.

Apple je bogatiji od cele Švajcarske



Vrednost američkog proizvođača elektronike Apple dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je Apple postao najskuplja firma na svetu.

Proizvođač iPhonea i iPada sada košta 300 milijardi dolara više od "drugoplasiranog" ExxonMobile, a njegova vrednost je dva puta veća od kapitalizacije njegovog dugogodišnjeg glavnog rivala Microsofta. Akcije Applea porasle su u utorak 1,9 odsto, na 122,02 dolara. U januaru je Apple oborio istorijski rekord po tromesečnom neto profitu, zaradivši za tri meseca 18 milijardi dolara.



Optimizam povodom akcija Applea vezan je, kako s novim modelima iPhonea plasiranim u septembru, tako i sa uspesima kompanije u Kini, gde je prodaja porasla 70 odsto u poslednjem obračunskom tromesečju, navodi Bloomberg. Kompanija se sprema da pusti na tržište novi proizvod - časovnik Apple Watch.

Apple je u četvrtom kvartalu 2014. godine "uzeo" rekordnih 93 odsto ukupnog profita industrije smartfona u svetu, prodajom 74,5 miliona komada smartfona iPhone, od kojih je ostvario profit između 12,6 i 13,5 milijardi dolara.

Radi poređenja, bruto domaći proizvod (BDP) Švajcarske godišnje iznosti 685 milijardi dolara. Apple je bogatiji i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela...

Pogledajte šta nam sve donose najnoviji Apple poroizvodi:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: