Pronađi članak:

2. 9. 2015.

Virus KeyRaider krade podatke sa jailbrekovanih iUređaja



Stručnjaci za informatičku bezbednost identifikovali su novi virus nazvan KeyRaider koji napada iPhone i iPad aparate koji su jailbreakovani da bi mogle da se instaliraju aplikacije koje nije odobrila kompanija Apple.

"Verujemo da se radi o najvećoj poznatoj krađi naloga Apple izazvanoj virusom", navela je američka kompanija za informatičku bezbednost Palo Alto Networks na svom internet sajtu, gde je objavila rezultate istraživanja sprovedenog zajedno sa WeipTech, amaterskom tehničkom grupom koja okuplja obožavatelje Applea u Kini. Kompanija Palo Alto navela je da je virus KeyRaider već uspeo da ukrade preko 225.000 Epl naloga s lozinkama.




Virus funkcioniše tako što presreće komunikacije uređaja sa iTunesom, servisom preko koga Apple prodaje muziku. Virus krade i dalje širi informacije o kupovini u samoj aplikaciji i onesposobljava funkciju deblokiranja iPhonea i iPada.

Neke žrtve su primetile nenormalne kupovine a druge da su im pirati blokirali aparat i traže otkup, navela je kompanija. KeyRaider napada aparate koji koriste sistem iOS, sistem za mobilne aparate Applea, koji su jailbreakovani u Kini preko nezvanične aplikacije Cydia.

Kompanija u Palo Altu procenjuje da su korisnici 18 zemalja pogođeni ovim virusom, među kojima je Kina, ali takođe i Francuska, Rusija, Japan, Velika Britanija, SAD, Kanada, Nemačka, Australija, Izrael, Španija, Singapur i Južna Koreja. Portparol Applea je naveo da da problem pogađa samo one koji su jailbreakovali  svoje aparate, i koji su uneli virus preko nepouzdanih izvora.

"Sistem IOS je osmišljen da bude pouzdan i siguran od momenta kada se ukluči aparat. Da bi se sačuvali naši korisnici od virusa mi nadziremo sadržaj AppStorea i obezbeđujemo da sve aplikacije koje se tu nude ispunjavaju uputstva naših stručnjaka", rekao je on, ali i dodao da je Apple preduzeo mere da zaštiti one koji su pogođeni ovim virusom i da pomaže vlasnicima da promene lozinku i zaštite svoje naloge.

Pogledajte šta nam sve donose najnoviji Apple poroizvodi:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: