Pronađi članak:

29. 10. 2016.

Predstavljen novi MacBook Pro koji ima novi Touch Bar i Touch ID senzor



Posle predugog čekanja Apple nam je konačno predstavio nove MacBook Pro modele.Kao što je to inače slučaj ovih godina, glasine su ponovo pogodile i novi MBP zaista ima OLED touch traku koja menja red funkcijskih tastera a zove se Touch Bar.

 Ovo su najakši i najtanji MacBook Pro modeli.

Kao i do sada, MBP modeli dolaze u dve verzije sa ekranom od 13″ ili 15″ a dostupne su Silver ili Space Gray boje. Novi laptopovi sada imaju dva puta veći trackpad sa ForceTouch tehnologijom a pokreće ih poslednja Skylake generacija Intel procesora. Tu je i Touch ID senzor koji prati i novi T1 čip koji je dizajnirao Apple. Novi 13″ MBP je više od 200g lakši od prethodnika i 17% je tanji. 15″ model težak je samo 1,8kg, tanji je od prethodnika za 14%.




Touch Bar je definitivno najveći novitet ovde i omogućavaće izvršenje više funkcija nego što je to do sada bilo moguće. Kada multitaskujete Touch Bar skraćenice menjaju se zavisno od aplikacije koja se koristi. Postoji mogućnost da Touch Bar nudi prepravku teksta za vreme kucanja, a ima i zasebnu komandu za pozivanje Siri u pomoć. Nova traka ima pametne komande za mnoge Apple aplikacija kao što su iWork paket, iTunes, Terminal, Photos, Finder a developeri će moći, naravno, da razvijaju posebne komande i prečice za svoje aplikacije.



Touch ID senzor koji se ugrađuje u nove MBP modele je druga generacija koja dolazi sa zaštitnim slojem od safirnog kristala. Skeniranjem otiska moći će se otključati Mac, promeniti korisnički nalozi, potvrđivati Apple Pay kupovina na internetu i slično. Novi T1 čip koristi i Secure Enclave tehnologiju kao na iPhone modelima i pruža zavidan nivo sigurnosti. Oba nova MBP modela dolaze sa po četiri Thunderbolt 3 porta koji su kompatibilni sa USB-C uređajima i podržavaju DisplayPort 1.2 standard. Bilo koji USB-C ili Display Port moći će se direktno, bez adaptera, kačiti na nove portove a pomoću adaptera vrlo lako se mogu transformisati u HDMI ili VGA portove, praktično.



13″ MBP nudi Intel i5 ili i7 procesor sa integrisanom Intel Iris grafikom koja ima 64mb eDRAM memorije i u proseku je 103% brža tokom igranja igara i 76% brža prilikom editovanja videa i prilikom izrade 3D grafike. Jači 15″ model koristi i7 četverojezgreni procesor i Radeon Pro grafiku koja je izrađena na novoj 14nm Polaris arhitekturi a može se uzeti i sa 4GB VRAM memorije. Zvuk je 58% glasniji a bas je 2.5x jači. Tastatura ima drugu generaciju butterfly mehanizma tastera.

Cene počinju od 1499$ za osnovni 13″ MBP koji ne sadrži ni Touch Bar ni Touch ID, i koji se zato reklamira kao zamena za MacBook Air. Oni koji žele te opcije moraće da spreme još minimalno 300$.

Pogledajte video demo i napišite nam kako se vama čini?





Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: