Pronađi članak:

7. 2. 2017.

Tehnološki giganti sudu: Tramp šteti našem poslovanju



Desetine tehnoloških kompanija, uključujući Apple, Google i Facebook usprotivile su se zabrani ulaska u SAD koju je predsednik Donald Tramp uveo za putnike i doseljenike iz sedam većinski muslimanskih zemalja, tvrdeći da ta odluka šteti njihovom poslovanju.

U dokumentu podnetom sinoć prvostepenom Apelacionom sudu u San Francisku navodi se da zabrana "ometa mogućnost američkih kompanija da privuku velike talente, povećava troškove nametnute kompaniji, otežava američkim firmama da budu konkurentne na međunarodnom tržištu".

Podnesak je potpisalo ukupno 97 kompanija, među kojima i Uber, eBay i Netflix.




Kompanije su navele da će zabrana navesti kompanije da svoje poslovanje grade izvan SAD, kao i da će uništiti preduzetnički duh koji pokreće američki posao.

"Imigranti čine mnoga od najvećih otkrića u zemlji i stvaraju neke od najinovativnijih kompanija. Iskustvo i energija ljudi koji dolaze u našu zemlju da traže bolji život za sebe i svoju decu, da ispune 'Američki san', utkani su u socijalnu, političku i ekonomsku strukturu naroda", navedeno je u sudskom podnesku.

Tramp je krajem januara zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Američki savezni sudija u Sijetlu Džejms Robart privremeno je blokirao izvršnu uredbu, koja je izazvala proteste širom SAD, ali i u drugim zemljama.

Apelacioni sud odbacio je zahtev Trampove administracije da se njegova uredba hitno vrati na snagu i zatražio od Vašingtona da priloži još argumenata.

Pročitaj još:





Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: N1

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: