Pronađi članak:

7. 6. 2017.

iOS 11: Sve što trebate da znate



Apple je predstavio novi iOS 11 sa puno opcija od kojih su neke dugo priželjkivane od strane korisnika. Tu su Redizajnirani Control Centar, iMessages, Siri i Photos u iCloud-u, redizajnirani Messages Drawer, Do Not Disturb za vožnju, poboljšan Siri i Siri APK, redizajnirani App Store, Apple Pay od osobe do osobe, Live Photos editovanje, Mape za unutrašnjost aerodroma i tržne centre, novi Notification Center, AR i VR kitovi...

Finalna verzija izlazi na jesen, a verzija za programere je dostupna već danas.



Pa da počnemo:





Apple Maps

Mape omogućavaju da se snalazite u tržnim centrima i aerodromima, sa sve spratovima. Za početak u većim svetskim gradovima.

Dodata su brzinska ograničenja pri navigaciji, prikaz traka i zum jednom rukom.



Control i Notification Centar, Lock Screen

On dobija novi ekran koji se poziva na isti način. Ikonice su zasebne, animirane, klikom na njih otvaraju se nove opcije. Dodati su vertikalni slajderi za glasnoću i osvetljenje. Možete sami uređivati koje prečice će se naći u CC, ali ne i njihov raspored. Od opcija koje sada možete dodati u CC tu Low Power, Cellular, Screen Recording, Wallet, Notes...

Notification Centar dobija novi ekran, skrolujete dole ili gore da dođete do starijih obaveštenja, umesto levo i desno.

Modifikovan je i izgled Lock Screen-a i centra za obaveštavanja. Sada su povezani u jednu celinu. Biće propusniji, a od sada ćete moći videti i prethodna obaveštenja.



Dark Mode (poboljšani Inverted Colors)

Konačno smo dobili nešto što je najbliže Dark režimu. U pitanju je Inverted Colors režim koji postoji odavno ali sada utiče samo na menije a ne na slike i ikonice. One ostaju u normalnoj boji.

Siri

Izgled je poboljšan, glasovi su realniji. Dodat je prevod za engleski, kineski, italijanski, francuski, nemački i španski, za početak. Siri je pametniji i učiće od korisnikovih navika i prema tome davati bolje rezultate.

Izgleda da je od sada moguće komunicirati sa Siri kucanjem a ne samo glasom.



iMessage

Uveden je Apple Pay u iMessage, i možete direktno plaćati prijateljima ili potraživati novac. Plaćanje se obavlja preko Touch ID odobravanja.

iMessage je sinhnorizovan na sve iUređaje.

Ako neko uopšte koristi stickere, biblioteka stikera je malo poboljšana pa im možete pristupiti lakše sa dna ekrana.

Dodate su tastature za upotrebu jednom rukom (i za levoruke i dešnjake).



Apple Music

Apple se nameračio na Spotify. U novoj verziji možete da vidite šta vaši prijatelji slušaju. Ukoliko ste na privatnoj žurci sa prijateljima, pomoću nove Up Next opcije mogu dodavati pesme u vidu džuboksa

Augmented Reality (proširena stvarnost)

Iako ne postoji konkretan primer za ovo, Apple je otvorio ARKit programerima koji sada mogu da koriste senzore, kameru, žiroskom i ostali hardver da prave i poboljšavaju iskustvo.


Kamera i fotke

Kamera dobija nove filtere, duga ekspozicija za Live Photos, one sada mogu biti trimovane, možete birati koji frejm predstavlja preview lajva.

Kako bi se sačuvalo što više prostora predstavljen je novi format kompresije HEIF koji je duplo bolji od JPEG-a sa manje gubitka kvaliteta. I video je dobio novi format a to je HEVC.

Konačno je moguće pregledati GIF u galeriji.

Imamo novi skener dokumenata u vidu Notes aplikacije.

QR skener je takođe novost ugrađen u kameru.




Home Kit i AirPlay 2

U Home aplikaciji je dodata kontrola bežičnih zvučnika. Predstavlje je AirPlay 2 koji omogućava pametniju kontrolu u više prostorija. A ovo omogućava kontrolu novom Apple HomePod zvučniku koji je direktna konkurencija Sonosu i Alexi.



Do Not Disturb za CarPlay

Upotreba telefona u kolima je sigurnija. Kada iOS prepozna da se krećete u kolima, on pali DND režim, gasi ekran i praktično onemogućava upotrebu telefona i to je to. Možete namestiti automatske odgovore na poruke. Ako niste vozač nego putnik, a iOS prepozna da se krećete, označite tako u obaveštenju i možete da nastavite da koristite telefon.



Dock, App Switcher, tastatura (iPad)

iPad dobija prošireni dock, gde dodajtete više aplikacija nego do sada, a tri poslednje su predlog koje iOS pretpostavi da vam trebaju. Dock možete pozvati iz bilo koje aplikacije a ne samo iz Lock ekrana.

Novi App Switcher liči na onaj iz macOS, pa je moguće raditi drag and drop sadržaja iz clipboarda, slike i ostale fajlove pomoću split-view-a.

Tastatura je poboljšana u smislu što ako želite da kucate simbole, ne morate da pozivate posebnu tastaturu nego samo povučete po tasteru na dole.

Apple Pencil

Apple Pencil je bio napravljen za dizajnere i koristio se u tim aplikacijama. Sada je moguće koristiti ga u standardnim aplikacijama Mail, Safari, screenshots, Notes...



Files (iPad)

Posle cele decenije dobili smo File Manager za iOS, ali samo za iPad. Neće biti robustan kao Finder na macOSu. I ne očekujte pristup jezgru sistema (jailbreak). Ovo će omogućiti bolji pregled i baratanje fajlovima i lakše brisanje ako vam ponestane prostora.

Preko Files ćete moći da pristupite svim dokumentima na iCloud-u, a biće podrška i za Dropbox, Box, i Google Drive.



App Store

Ima potpuno preoblikovanje dizajna. Pregledavanje će takođe biti tečnije i sa zanimljivim animacijama i sl. Biće poput Apple Music-a: prozor sa dnevnim novostima, igre, ostali istaknuti prozori i preporuke na temelju ličnih interesa. Možete čitati o aplikacijama kao da čitate neki blog.

Ispod haube

Nećemo osetiti mnogo promena, ali Apple je objavio gomilu API-ja koji koriste veštačku inteligenciju, nazvanu Core ML., Vision API za prepoznavanje lica i Natural Languages API, koji daje developerima pristup jezičnim opcijama.

Apple napokon preduzima nešto na polju proširene stvarnosti. Dosadašnja nagađanja pokazala su se kao tačna i developeri će dobiti ARKIt i API za praćenje pokreta. Demonstracija je bila genijalna. Sada ćemo imati dinamične senke, šokantne svemirske bitke i druge čarolije. Kako bi to odlično funkcionisalo, nužno je da svi senzori savršeno rade. Ipak, ovu temu ćemo sigurno posetiti sa iPhone-om 8.

Dodatne sitnice:

Dostupnost

Stiže na jesen u vidu besplatne nadogradnje i biće dostupan za ove uređaje:



Pošto nije moguće da nabrojimo sve novosti, u videu ispod pogledajte još 100 novih funkcija:



Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: apple

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: