Pronađi članak:

23. 7. 2017.

Apple ima najveću zaradu



Fortune je objavio svoju godišnju listu, Fortune Global 500, u okviru koje rangiraju svetske kompanije na osnovu njihovih prihoda. Ovogodišnja lista pokazuje da niko drugi nije mogao ostvariti profit koji je Apple ostvario.

Poznata Fortune 500 top lista rangira najznačajnije američke kompanije (koje su u obavezi da javno podele podatke), po njihovim prihodima iz prethodne godine. Fortune 500 nije spisak koji je zasnovan na tržišnoj kapitalizaciji svake kompanije (ukupna vrednost deonica), već se zasniva na stvarnim performansama. Ti brojevi su izvanredni, budući da ove kompanije čine oko dve trećine BDP-a Sjedinjenih Američkih Država.




Apple je deo ove top liste već 22 godine. U junu prošle godine, i u junu ove godine, uspeli su osvojiti prestižno 3. mesto na Fortune 500. Ali ako gledamo dobit, pa… Ovo je Apple-ova prava snaga i čini se kako se i Fortune slaže sa tim. Apple je u vrhu sa svojom godišnjom zaradom od 45.6 milijardi dolara, nadmašivši time i nekoliko kineskih banaka. Ovaj podatak uz nedavne vesti pokazuje kako je dobit kompanije opala za 14.4 %.



To je ogromna količina novca, pogotovo ako uzmemo u obzir da druge dobro poznate kompanije poput Alphabeta (Google-ove matične kuće) nisu mogle ostvariti ni polovinu tog iznosa. Oni su zaradili 19.5 milijardi dolara, baš kao i Samsung, koji je skoro isključen iz TOP10 sa svojih 19.3 milijarde dolara za proteklu godinu.



Pogledajte Apple-ovu statistiku u proteklih 20 godina. 1995. godine zauzeli su tek 42. mesto, a između 1998. i 2005. godine nisu uspeli ni ući u Global TOP500. Nakon 2005. godine, polako su se počeli penjati po lestvici uspeha, korak po korak, skroz do 9. mesta u smislu prihoda, što je ogromno dostignuće. Da i ne pominjemo prvo mesto u profitabilnosti.

Kako kaže zanimljiva izreka:

Nije važan novac, već dobit!

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: iMagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: