Pronađi članak:

13. 7. 2017.

Ko bi mogao da nasledi Tima Kuka na čelu Apple-a?



Glavni izvršni direktori dolaze i odlaze. Isti slučaj je i sa Tim Cook-om. Jedino je pitanje ko bi mogao da nasledi njegovo mesto na tronu Apple-a. Mala je verovatnoća da će u skorijoj budućnosti naići novi Steve Jobs.

Niko ne može zauvek da vodi kompaniju, pa čak i čelnik Apple-a mora da se suoči sa činjenicom da nije nezamenljiv. Svašta mu se može dogoditi. Može da se razboli, mogu da ga zamene, a možda mu sve dosadi pa sam ode. Svaki od tih scenarija može da se dogodi svakog trena, pa trenutni glavni izvršni direktori imaju mogućnost da imenuju svog naslednika. Isto kao što je Steve Jobs uradio sa Tim Cook-om. Brod ne može da plovi bez kapetana. Možemo da se kladimo da Apple ima plan B, za slučaj da izgube Cook-a brzinom svetlosti.

Ko bi mogao preuzeti njegovu poziciju? Za početak, pogledajmo koje kriterijume čelnik tako velike kompanije mora da ispunjava.



Prva osobina mora biti bogato iskustvo u upravljanju kompanijom. U određenim situacijama, direktor ili direktorka će morati da donosi odluke koje će oblikovati budućnost kompanije vredne više milijardi dolara. A to zahteva iskustvo. Ne možete da se transformišete iz pomoćnika u direktora preko noći.

Ovakve kompanije imaju važnu ulogu i u svetskoj politici, a posebno kompanije iz SAD-a. Otkad je Tim Cook stao pod svetlost reflektora, sigurni smo da se glasovi tehnoloških kompanija u Apple-ovom rangu čuju sve glasnije i sve dalje. Na primer, činjenica da Apple proizvodi narukvice za Apple Watch u duginim bojama i tako slavi Pride, ima snažan uticaj na lične stavove ljudi, što znači da se na kraju dana radi o političkom potezu. Još je bolji primer situacija kada je Apple odbio zahtev FBI-ja da otvori iPhone jednog teroriste. To znači da sledeći čelnik mora da zna kako tečno da govori jezikom politike.

Takođe, ne sme se zanemariti ni da novi čelnik mora poštovati Apple-ova prećutna pravila i ideje. Iako to nije nužno, sigurno bi bila prednost da je osoba radila sa Steve Jobs-om, jer je upravo on imao najveći uticaj na filozofiju kompanije.



I na kraju, u većini slučajeva potrebno je da ta osoba napreduje na poslu svojim trudom korak po korak. Potpredsednik ne mora nužno da postane glavni izvršni direktor, jer bi tako ta osoba preskočila poziciju starijeg potpredsednika, na kojoj bi takođe stekla važne poslovne veštine. To znači da je Greg Joswiak već ispao iz igre. Tim Cook bio je glavni direktor operacija pre nego što je postao glavni izvršni direktor.


Jeff Williams

Uzevši u obzir sve ove tačke, novinar MacObserver-a, John Martellaro, izdvojio je dva moguća kandidata: glavnog direktora operacija, Jeff Williams-a i starijeg potpredsednika, Philip Schiller-a. Williams-ova prednost je to što je održao nekoliko javnih govora i stekao 13 godina iskustva na čelnoj poziciji IBM-a. Radio je na projektu Apple Watch-a kao glavni direktor operacija, a i desna je ruka Tim Cook-a. Iz tog razloga mora da zna apsolutno sve što se događa u kompaniji.




S druge strane, Schiller je pravi Apple-ov veteran. Pridružio se kompaniji pre više od 20 godina i upoznat je sa svim detaljima njenog poslovanja, poput Williams-a, ali i sa njenom istorijom i filozofijom. On je jedan od najvažnijih govornika na Apple-ovim događajima, svet poznaje njegovo lice, a bio je uključen i u donošenju važnih odluka za budućnost kompanije i njenih proizvoda. Nedavno je preuzeo poziciju Eddy Cue-a i sada je glavni odgovorni za upravljanje App Store-om. To bi mogao biti znak poverenja.


Philip Schiller

Šta mislite, ko bi trebalo da nasledi Tim Cook-a? Da li bi iko od njih bolje obavljao tu dužnost od njega?

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: