Pronađi članak:

1. 8. 2017.

Apple zvanično gasi gasi iPod nano i iPod shuffle



Apple-ova paleta proizvoda od juče je siromašnija za dva čuvena uređaja. Ti proizvodi uklonjeni su i sa Apple-ove internet stranice i iz njihove online prodavnice, a iz kompanije su potvrdili da prestaju sa proizvodnjom tih uređaja. Ako ništa drugo, barem je iPod touch dobio nadogradnju.

Apple je predstavio iPod shuffle u januaru 2005. godine, a sledio ga je iPod nano samo osam meseci kasnije, u septembru. Govorimo o vremenu pre iPhone-a, kada je Apple hteo da poveća prodaju iPod-a predstavljanjem ova dva manja modela. Potez koji su sada napravili nikog nije iznenadio. Ni jedan od tih modela nije dobio nadogradnju već godinama. Ipak, svima nam je žao.



iPod shuffle je bio najmanji od svih modela iPod-a. Sastojao se samo od upravljačkog kruga, i nije imao displej, a zahvaljujući kopči sa zadnje strane predstavljenoj na drugoj generaciji tog uređaja, mogli ste ga lako zakačiti gde god ste hteli. Ova serija ukupno ima četiri generacije, a poslednja je predstavljena u septembru 2010. godine.



Isplati se pogledati trenutak kada je Jobs najavio proizvod tokom One More Thing Keynote-a u septembru 2005. godine. Steve se najviše protivio iPod-u bez ekrana, ali su druga mišljenja na kraju prevagnula.



Vrlo brzo nakon Shuffle-a, stigao je iPod nano. Taj proizvod je preuzeo koncept predstavljen sa iPod-om mini, koji je postao jako popularan zbog svoje veličine. Tako je nano postao drugi najmanji i najlakši iPod posle Shuffle-a, pa je čak imao i displej. Taj proizvod je doživeo sedam generacija, a zadnja nadogradnja bila je 2012. godine.

Steve Jobs je održao spektakularnu najavu za ovaj uređaj na Keynote-u. Iako je prošlo više od deset godina, i dalje osećate jezu kada Steve izvadi iPod nano iz svog malenog džepa.



Apple je potvrdio povlačenje ovih iPod-a u saopštenju za novinare, a najavili su i da će udvostručiti memoriju iPod touch-a.

„Od danas naša linija iPod-a je pojednostavljena, sa dva modela iPod touch-a koji će od sada imati udvostručenu memoriju i početnu cenu od 199 dolara, i sa povlačenjem iPod shuffle-a i iPod nano-a“, izjavio je Apple.

Apple mnogo toga duguje iPod-u, koji je svetu predstavljen 2001. godine. Zahvaljujući tom uređaju, ta kompanija se uzdigla iz loše pozicije, i razvila u tehnološkog giganta kojeg znamo danas. Iako su mnogi mislili da će telefoni sa mogućnošću reprodukcije muzike, predstavljeni početkom ovog milenijuma, ugasiti liniju iPod-a, te loše prognoze se nisu ostvarile. Ono što je ironično je da je upravo iPhone, a ne neki „walkman-telefon“ okončao eru iPod-a.



Sada je preostao samo iPod touch. Ako i njega povuku iz proizvodnje, biće to kraj jedne ere.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:
Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor:

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: