Pronađi članak:

2. 8. 2017.

U kom pravcu ide dizajn iPhone-a?



Ako pogledamo kako se sve iPhone menjao kroz godine i modele, možemo da donesemo mnogo pretpostavki o tome u kom se smeru kreće Apple kada je u pitanju dizajn. Tehnologija za proizvodnju savršenog iPhone-a je spremna. Iako se nameće vrlo logično pitanje, da li postoji iPhone, bez ijedne mane.

Proteklih nekoliko meseci, bili smo preplavljeni nagađanjima o novom iPhone-u i manje-više preciznim skicama i fotografijama. Ova praksa će biti nastavljena sve do septembra i momenta kada se Tim Cook ne popne na pozornicu i svetu ne predstavi novi iPhone. Trenutno niko, osim nekolicine Apple-ovih zaposlenih, ne zna kako izgleda novi model pametnog telefona kog svi nazivamo iPhone 8.

Pedeset nijansi kvadra

Ono u šta smo poprilično sigurni je da će biti u obliku kvadra, što znači da ne bi trebale da se očekuju neke značajne promene bar kada je taj opšti izgled u pitanju. Prema rečima AppleWorld.Today-a uređaj će pre ili kasnije dobiti svoj konačni oblik. Mislimo zaista na KONAČNI oblik – oblik koji će biti gotovo idealan i imati sve prednosti dugogodišnjeg razvoja i usavršavanja.



A kakav će to oblik biti? O tome ne znamo ništa konkretno, kao što još uvek ne znamo mnogo toga o novom iPhone-u. Zato je pred nama čitavih 10 godina istorije koje možemo da analiziramo i na taj način uočimo tendencije i uzorke na bazi kojih možemo doneti opšte pretpostavke o tom konačnom dizajnu i osnovnom cilju Apple-ovog razvoja.




Na kraju tog puta, možda će nas čekati sasvim bežičan, vodootporan i nesalomiv, alfa i omega svih uređaja.



A karakteristika bežičnosti je, sama po sebi, ključ za realizaciju svih drugih karakteristika. Ako na telefonu nema nikakvih ulaza, onda ni voda ni prašina ne mogu da uđu u njega, čime bi najzad mogao da se postigne savršen oblik. Da li je to jedino što stoji na putu do ostvarenja konačnog cilja i ono što će napokon omogućiti Jony Ive-u da se dobro naspava?

Pre svega, pogledajmo šta imamo sada. Prvo što nam upada u oči je nedostatak ulaza za slušalice. O opravdanosti i ispravnosti tog postupka se oduvek vodila polemika, a mi smatramo da o tome više ne vredi raspravljati. Posebno jer ni iPhone 7 nema taj ulaz, pa smatramo da su šanse da reše da ga vrate zanemarljivo male.



Još jedna nova funkcija koja se prvi put pojavila u svom obliku na iPhone 7 modelu je „lažno“ Home dugme koje funkcioniše na principu Taptic motora. Takvim potezom se iPhone-ova unutrašnjost još više izolovala, pa sumnjamo da će ova funkcija uskoro biti uklonjena. Uostalom, upravo je ona ta koja bi mogla da utaba put jednom pominjanom novitetu.

Bočni tasteri

S obzirom na to da je Apple razvio potrebnu tehnologiju, zahvaljujući kojoj više nemamo „pravo“ Home dugme, možemo očekivati da uklone i preostale tastere sa uređaja. Mnogo je onih koji ne vole tastere na dodir jer im nedostaje osećaj fizičkog pritiskanja, pa taj pravac razvoja sigurno otpada. Ipak, sa novim opcijama koje omogućuje Taptic motor, moguće je, bar prividno, stvoriti privid fizičke interakcije i tako zvanično ovoriti vrata sveta bez tastera i dugmića.

Na putu do realizacije ove ideje je mnogo tehnoloških izazova, ali mi – obični laici – sumnjamo da postoji bilo kakav nerešiv problem za Apple. Sigurno da mogu da naprave glatke, ali i dalje lako opipljive okvire lažnih tastera, a sigurno mogu i da smisle kako da ugrade Taptic motor u njih.



Dugme za uključivanje predstavlja mnogo veći izazov, jer ono puni telefon energijom prilikom uključivanja. Problem je što touch tasteri ne rade kada telefon nije uključen. Ipak, na raspolaganju imamo M1 čip koji troši vrlo malo energije i može da bude aktivan sve vreme. On bi savršeno popunio nedostatak, a da pritom ne bi trošio previše baterije.

Zvučnici i mikrofon

Senzori vrlo lako mogu da se sakriju iza staklene površine, ali zvučnici i mikrofon moraju biti u dodiru sa vazduhom jer se njihov rad bazira na vibracijama. Ako je verovati proroku Gruberu, ovo rešenje neće stići toliko brzo da bismo ga videli na iPhone-u 8.




Tehnologija je skoro spremna, ali tačno je da zahteva sitne korekcije da bi bila potpuna. Nije nemoguće reprodukovati zvuk putem mikro vibracija preko ekrana koji zauzima čitavu površinu uređaja. Na taj način bi se omogućilo sakrivanje otvora za zvučnike, koji bi samim tim bili dosta veći nego što su sad. Mikrofon bi funkcionisao po istom principu. Vaš glas bi mogao da proizvede vibracije na površini iPhone-a, a senzor bi onda mogao da ih pretvori u zvuk.



Pitanje kvaliteta zvuka ostaje sasvim otvoreno, ali ne sumnjamo da bi našli način da uspeju u svojoj nameri. Apple je to!

Punjenje

S obzirom na to da smo rešili sve potencijalne nagazne mine, ostalo nam je još samo pitanje Lightning konektora. Srećom, tu nema mnogo mozganja jer je njegova jedina funkcija punjenje uređaja. Izgleda da bežično punjenje stiže u septembru zajedno sa novim iPhone-ima, što znači da bi ovaj ulaz mogao da izgubi svoju osnovnu namenu.

Ali, koliko bi zaista bilo pametno da Apple odbaci ovaj konektor? Brzina prenosa podataka putem WiFi-ja je još uvek sporija u poređenju sa prenosom putem kabla, a mogućnosti bežičnog punjenja još uvek nisu široko rasprostranjene. Tek kada svi restorani i sve kancelarije budu imale bar po jedan bežični punjač, moći ćemo da razgovaramo na tu temu…



Sada kada smo iPhone učinili potpuno bežičnim i otpornim na vodu i prašinu, samo nas jedna stvar deli od konačnog dizajna. Apple bi trebao da proizvede nesalomiv uređaj. Nakon svih koje smo naveli, ovaj zahtev je potpuno opravdan. Postoje neprobojna stakla. Imaju ih avioni, podmornice i sl. Apple sigurno može od malog komada stakla ili metala da učini svoj telefon neuništivim. Ubeđeni smo u to.

Kada bi se sve ovo ostvarilo, na Apple-u bi ostalo još samo da unapređuje unutrašnji hardver. To jest, dok se korisnici ne bi zasitili tog „idealnog“ dizajna. Onda bi možda trebalo da se razmišlja o promeni boje…

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: iMagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: