Pronađi članak:

2. 10. 2017.

Uskoro ćete moći daljinski da napunite vaše iPhone uređaje



Nema sumnje da izraz “bežično punjenje” zvuči obećavajuće. Međutim, trenutno indukciono punjenje nije bežično punjenje o kojem smo sanjali. Srećom, novi iPhone uređaji su pripremljeni za buduće tehnologije i ne bismo trebali dugo da čekamo da se ispune svi naši snovi.

Bilo je mnogo glasina o bežičnom punjenju novih iPhone-a, čak i pre nego što su počele da cure informacije o nedavno predstavljenim proizvodima. Neka nagađanja kažu da je Apple čekao toliko dugo sa implementacijom ove tehnologije, koju Android uređaji koriste već duže vreme, zato što su čekali naprednije rešenje.



Ovo “naprednije rešenje” je ništa drugo nego beskontaktno bežično punjenje. Jedna stvar je sigurna, Apple se mnogo puta bavio ovim pitanjem. Takođe su patentirali izum prošle godine u kojem bi stalak iMac-a mogao biti baza za punjač. Ali na kraju su se odlučili za dobri stari Qi standard sa nekoliko dodatnih poboljšanja. Ipak, priča se ne završava ovde.

Ispostavilo se da iPhone podržava drugu induktivnu tehnologiju, koja se bazira na magnetnoj rezonanci. Bez ulaženja u najsitnije detalje, ova tehnologija se uglavnom razlikuje od Qi standarda koji se trenutno koristi, po tome što koristi dva vibrirajuća kruga koja su postavljena na istu frekvenciju, a rezultat toga je mogućnost da emituje energiju mnogo dalje, čak i na udaljenost od nekoliko metara. To znači da ne morate da stavite svoje uređaje na bazu za punjenje, već bilo gde na površinu stola koji je u dometu.



To je pravo bežično punjenje. Sada, jedina stvar koja nam nedostaje je punjač koji radi.

Nadamo se kako to neće potrajati dugo, budući da je tim koji se sastoji od MIT alumnija osnovao startup pod nazivom Pi, i neumorno rade na rešenju. Prema njima, Pi će moći da pruži 10W energije, što rezultira gotovo sličnom brzinom punjenja koju imaju i kablovi u rasponu od 30 cm, a istovremeno puni i do 4 uređaja. Zapravo, više uređaja bi moglo da se pridruži zabavi, ali to može smanjiti brzinu punjenja.



Proizvođači kažu da će ova tehnologija raditi sa bilo kojim pametnim telefonom, ali većini će biti potrebna posebna maska. Nažalost, to znači da će morati da naprave kompromis. Međutim, iPhone-u 8, 8 Plus i iPhone-u X neće biti potrebno ništa. Najčešće pitanje koje se može pojaviti je o zdravstvenim rizicima, ali Pi tim je smirio sve one koji imaju tu ideju na umu. Njihov izum poštuje sva pravila sigurnosti.





Pi je više od remek-dela, to je revolucionarna tehnologija. Naša patentirana platforma za napajanje omogućava Pi-u da promeni ugao magnetnog polja kako bi savršeno odgovarao uglu vašeg uređaja, nema više podloga za punjenje. Može napuniti do četiri telefona pri punoj brzini, ili još više uređaja pri smanjenoj brzini, čak i ako se kreću. I poštuje postojeće FCC-ove sigurnosne standarde. Rezultat je sigurno, napajanje koje teče glatko.




Jedina mana je cena jer je očekivano da će ovo rešenje biti zaista skupo, sa cenom od oko 200 dolara, a još uvek je nejasno kada bi otprilike trebalo stići.

Čini se kako je Apple odabrao odlično vreme da ugradi ovu tehnologiju u svoje uređaje. Upravo sada kada postaje korisna i zanimljiva.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: