Pronađi članak:

5. 10. 2017.

Koliko je zaista brzo punjenje brzo?



Znamo da je Apple preko noći omogućio brzo punjenje za sve nedavno predstavljene modele iPhone-a. Ali šta to znači u praksi? Koliko će jedno rešenje biti brže od drugoga? Pa, mnogo.

Sa radošću smo vam javili da je Apple, nakon dužeg čekanja, napokon omogućio brzo punjenje za sve nove uređaje. Jedini nedostatak je to, što oprema za punjenje koja je deo standardnog paketa, nije dovoljna za realizaciju ove magije, pa ćemo morati naknadno da kupujemo potrebne dodatke. Ako slučajno imate jedan od novih MacBook-ova ili MacBook-a Pro, nećete morati da izdvojite mnogo dodatnog novca – samo biste trebali da kupite USB-C Lightning kabl. Najvažnije pitanje jeste, da li je sve to isplativo.

Ekipa AppleInsidera, odlučila je da detaljnije prouči tu temu, a njihovi rezultati jasno pokazuju da je razlika i više nego očigledna. Naše navike će najviše da utiču na to hoćemo li ovu opciju iskoristiti do maksimuma. Na primer, ako ste jedna od onih osoba koja stalno drži mobilni telefon na punjaču, nije vam bitno hoće li se uređaj napuniti za 30 minuta ili možda dva sata. Međutim, nekima će opcija brzog punjenja biti zaista korisna u svakodnevnom životu.



Sveti gral brzog punjenja.
Što se tiče hardverske opreme, AppleInsider odmah ističe da uopšte nije bitno da li koristite MacBook adapter od 29W, 61W ili pak 87W – to ni na koji način ne utiče na brzinu punjenja. Zato, ako ćete tek sada da kupite takav adapter, najbolje je da odaberete onaj najpovoljniji, od 29W.

Tokom istraživanja, proučavali su različite opcije punjenja. Kombinovali su adapter od 29W i USB-C Lightning kabl, iPad punjač od 12W, Belkin Boost Up bežični punjač od 7,5W, koji Apple takođe prodaje, punjač od 5W koji dolazi u originalnom pakovanju, a kao dodatnu zanimljivost, povezali su mobilne telefone sa iMac-om putem USB-C Lightning kabla i originalnog USB-A Lightning kabla.

Subjekat je bio iPhone 8 Plus, koji su prethodno u potpunosti ispraznili. Zatim su uređaj povezali sa gore navedenim punjačima, i beležili brzinu punjenja unutar utvrđenih intervala.



Kao što se i očekivalo, brzi punjač od 29W ostvario je ogromnu prednost unutar prvih pet minuta nadmetanja, a kasnije nijedna druga opcija nije uspela da ga pretekne. Međutim, kao što jasno vidite na dole prikazanom grafikonu, njegove performanse se smanjuju nakon prvih 30 minuta brzog punjenja – verovatno iz sigurnosnih razloga i radi očuvanja baterije. Za to vreme uređaj je napunjen na 70%, što je mnogo za tako kratak vremenski rok.

Takođe, još jedna pouka ovog eksperimenta jeste da je originalni punjač od 5W najsporiji – brže ćete napuniti mobilni telefon preko računara. Sa druge strane, čak i bežično rešenje može postići iste performanse, što je zaista utešno. A da ni ne spominjemo kako će Apple rešiti ograničenje od 5W za bežično punjenje u jednoj od budućih softverskih nadogradnji, pa će, primera radi, punjač od 7,5W korišćen u ovom testu postići bolje rezultate.



Rezultati istraživanja pokazali su da korišćenjem najsnažnijeg brzog punjača možete da napunite svoj mobilni telefon za 80 minuta. iPad-ovom punjaču za to treba 95 minuta, kombinaciji iMac-a i USB-C Lightninga oko 100 minuta, a originalno i bežično rešenje zahtevaju 150 minuta. Drugim rečima, najbrže rešenje gotovo je dvostruko brže od najsporijeg.




Da rezimiramo, ako imate bilo kakav MacBook-ov USB-C adapter, zaista se isplati kupiti dodatni USB-C Lightning kabl. Ako ne želite da trošite novac na dodatke, ali želite da malo ubrzate proces, uzmite punjač za iPad ili povežite svoj mobilni telefon sa laptopom preko USB-a 3.0. A ako vam zaista nije važno koliko će se dugo vaš iPhone puniti, jednostavno koristite punjač iz originalnog pakovanja, bežična solucija je praktičnija, ali ne i brža.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: