Pronađi članak:

6. 10. 2017.

Samsung zarađuje više od iPhone-a X nego od Galaxy-ja S8



A radi se o ogromnoj razlici, otprilike četiri milijarde dolara – i to samo ako gledamo vrednost proizvedenih delova. Nije ni čudo da je Kuo pre nekoliko nedelja rekao kako Apple mora prestati da zavisi od Samsunga.

U svakom slučaju, ova situacija savršeno opisuje stanje tržišta pametnih telefona, u prvom planu kompanije su zakleti neprijatelji, a u pozadini zavise jedna od druge. Bilo kako bilo, Apple je u ovom slučaju u boljoj situaciji nego konkurentne kompanije. Polako ali sigurno, Kupertino staje na kraj Samsungovom monopolu na tržištu mobilnih delova.



Apple ulaže u LG kako bi mogli spustiti cene OLED panela, koje je podigla južnokorejska kompanija, i uključili su se u bitku za kupovinu Toshibe kako bi sami mogli da proizvode NAND čipove. Ekipa iz Kupertina ne može da izađe kao gubitnik iz ove situacije – oni će uvek imati dovoljan broj komponenti, ali Samsung bi mogao da izgubi mnogo novca.

O koliko se „mnogo“ novca radi jasno je pokazano u istraživanju koje je sprovela kompanija Counterpoint Technology, a koje je objavljeno u Wall Street Journal-u. Upoređujući podatke pribavljene od dobavljača i drugih izvora, i njihovim projektovanjem u budućih 20 meseci (to je uobičajen vremenski period unutar kog se proda najviše uređaja od trenutka njihovog predstavljanja), Samsung bi mogao da zaradi čak 4 milijarde dolara više od prodaje delova za iPhone X, nego za Galaxy S8.




Sve se zasniva na jednostavnoj računici. Samsungove komponente stavljene u Galaxy S8 vrede 202 dolara, dok u iPhone X ide njihov hardver vredan 110 dolara. Te se brojke množe sa brojem prodatih uređaja i onda dobijamo konačan rezultat. U Counterpointu smatraju da će 130 miliona ljudi kupiti iPhone X, dok će Galaxy S8 biti prodat u 50 miliona primeraka tokom svog životnog veka. U zaključku, 14,3 milijarde dolara od Apple-a, 10,1 milijarda dolara od Galaxy-ja S8.



Takav odnos Apple-a i Samsunga je stara vest. Pre više od deset godina, Lee Jae-yong, nedavno uhapšeni unuk osnivača Samsunga Leeja Byunga-chula, i Steve Jobs dogovorili su da će Samsungove flash memorije ići u iPod-e. Bez obzira na međusobna podbadanja i tužbe, te dve strane nisu toliko besne jedna na drugu u stvarnom životu. To potkrepljuje i činjenica da se – navodno – Apple u Samsungovim projektima naziva LO-om, odnosno Lovely Opponentom (simpatičnim suparnikom).

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: