Pronađi članak:

6. 8. 2018.

[TEST] MacBook Pro 15” 2018 – Najsnažniji Appleov laptop do sada



Internetom kruže različita mišljenja o najnovijem MacBook Pro računaru. Odlučili smo da donesemo konačnu presudu na osnovu svih činjenica koje smo prikupili do sada. Tokom ovog gigantskog testiranja smo došli do nekoliko iznenađujućih zaključaka.

Svi znamo da je “Pro” skraćenica od “profesionalno”. Ali šta tačno predstavlja profesionalna upotreba? Svakako da može da se odnosi na toliko mnogo poslova, ali se većina testova performansi završava video produkcijom. To je možda i najspektakularniji način da se demonstrira prava snaga hardvera, zato moramo da razumemo zašto se najveći akcenat stavlja upravo na taj segment.




Ali kako se MacBook Pro ponaša u drugim situacijama? To ćemo vam danas otkriti. Uzeli smo najnovije modele od 13 i 15 inča, kao i iste modele iz 2016. godine. I testiranje je moglo da počne.

Napravili smo ozbiljan koncept i plan testiranja. Prepreke su uključivale montiranje 3D fotografija i animacija, testiranje grafičkih performansi, eksport slika i kreiranje muzike uz pomoć Logic Pro X. Hajde da vidimo kako su se ovi uređaji nosili sa svim tim.



3D slike

Već kod prvog testa nam je bilo jasno da je za Apple-ove moćne mašine potreban jedan izrazito komplikovan zadatak. Za razliku od programa za uređivanje video klipova, kod programa za 3D renderovanje je potrebno vrlo precizno podešavanje, kako bi se dobili što bolji rezultati u što kraćem vremenskom periodu. Radili smo na programu Keyshot 7, koji nam omogućava upotrebu maksimalnog kapaciteta jezgara procesora.

Keyshot je vrlo logičan i jednostavan za upotrebu. Na rezultat ponajviše utiču rezolucija slike, izlazni format i količina uzoraka, pa smo sav fokus usmerili upravo na te faktore. Za prvi test smo prilično snizili količinu uzoraka da bismo na najbolji način mogli da uporedimo performanse ovih uređaja. Prvi predmet testiranja je bio primer projekta koji je javno dostupan na stranici Keyshot.



Po datim rezultatima se ne može reći da ima značajnih razlika između modela od 15 i modela od 13 inča. Prvi “hladan tuš” je bilo saznanje da je novi 13-inčni model potpuno prevazišao 15-inčni MacBook Pro iz 2016. godine. Starom modelu od 13 inča je trebalo dvostruko više vremena za renderovanje, dok je između starog i novog modela od 15 inča bila zaista velika razlika od čak 62% u korist ovogodišnjeg modela



3D animacije

Isti program za renderovanje smo primenili i na animacije. Odlučili smo se za probnu datoteku koja je javno dostupna i ponovo smo pokrenuli test. Verovali smo da je to zaista dobra prilika da se hardver dobro “preznoji”, pa smo odabrali malo složeniju sekvencu. Na snimku možete da vidite kako laptop izvodi vrlo složene operacije sa malo zamućenja u pokretima i sa promenama boja. Ovaj zadatak podrazumeva više kapaciteta i vremena od proseka.




Dok su računari radili, vodili smo računa na promene u okviru clock speed-a i temperaturi CPU-a svakog računara. Odmah smo primetili da je novi MacBook Pro dosta stabilniji nakon nadogradnje, čime se značajno približio očekivanim vrednostima. Štaviše, njegov clock speed je konstantno bio iznad 2,2 GHz, dok stari model nije uspevao da održi taj tempo. Već nakon 5-10 minuta rada smo primetili ogromne oscilacije u performansama starijih modela. Evo rezultata:



Kao što možete da primetite na grafikonima, dobili smo jednake rezultate kao i u slučaju fiksnih slika. Sva četiri računara su morala da se bore sa Full HD animacijom. Razlika između novih modela je bila 50%, između 15-inčnih modela čak 78%, a između starog 15-inčnog i novog 13-inčnog modela 19% u korist ovogodišnjeg uređaja. Taj model je bio čak dva puta brži od svog prethodnika iz 2016.



Grafičke performanse

Sledeće što smo želeli da proverimo bile su grafičke performanse. Želeli smo da vidimo šta gejmeri mogu da očekuju od novog Apple-ovog laptopa. Kada već kupujete računar tolike vrednosti, nekako se očekuje da može da podrži i grafički najzahtevije igrice. Ipak, znali smo da novi Mac-ovi nisu baš okarakterisani kao gejmerske mašine.

Izabrali smo Diablo III. S jedne strane, reč je o vrlo popularnoj igrici, a sa druge, odgovarajući fps je ključan ako želite uspešno da desetkujete svoje neprijatelje. Bitno je naglasiti da ova igrica ne upotrebljava Apple-ov Metal 2 API, nego OpenGL, pa nije sasvim optimizovana za Mac. Nismo imali prevelika očekivanja od 13-inčnih modela s obzirom da imaju Intel-ovu integrisanu karticu Iris. Iako izdanje iz 2018. godine dolazi sa udvostručenim eDRAM-om, koji nam donosi 128 GB, nema neke velike razlike tokom igranja.



Na rezoluciji 2880×1800 i osrednjim podešavanjem, performanse od 21 fps su se pokazale osrednjim. Čim smo malo smanjili rezoluciju, uspeli smo da dosegnemo 50 fps, što nije loše za takvu mašinu. Modeli od 15 inča su bili sasvim druga priča. Ustanovili smo da između novijeg i starijeg modela postoji značajna razlika u hardveru. Interesovalo nas je da li porast VRAM-a sa 2 na 4 GB pravi ikakvu razliku. Rezultati se, ipak, nisu značajno razlikovali od prvih koje smo dobili.

Igrica je, na srednjim podešavanjima radila na 30 fps, što znači da je novi model radio za 10 fps-a bolje od starog, a imao je bolje rezultate i kod maksimalnog fps-a. Neke druge promene nismo uspeli da primetimo. Uporedo sa Diablo testovima, otvorili smo i Unigine Heaven testove. Prema ovim testovima, očekivana razlika između 15-inčnih modela je 54%, a 20% između novog i starog 13-inčnog uređaja.




Tu razliku nismo primetili tokom igranja. Možda je u pitanju nedostatak optimizacije, ali generalno mišljenje je da ne treba da se očekuju neka značajna poboljšanja u slučaju ovih računara. Bude li se Apple pridržavao AMD GPU-a i Intel-ovog integrisanog rešenja, prave promene možemo da očekujemo tek za dve godine ili kasnije.



Eksportovanje u Lightroom-u

S obzirom da fotografi obožavaju Apple-ove uređaje, izabrali smo aplikaciju Lightroom, koja je jedna od najpopularnijih. Uzeli smo promo album od 500 fotografija visoke rezolucije, ubacili ga u Lightroom i primenili isti efekat na sve njih.



Izabrali smo složene opcije od temperature, preko tonova, oštrine do viggeting-a. Za autput smo izabrali 16-bitni TIFF format sa DP3 upravljanjem boja i vrednostima dužeg kraja od 1000 72 ppi. I pod ovim okolnostima je novi 15-inčni MacBook Pro odneo pobedu i to sa prednošću od 49% u odnosu na isti model iz 2016. Novi 13-inčni model je zauzeo drugo mesto sa 40% u odnosu na svog prethodnika i 27% u odnosu na svog “starijeg velikog brata”. Ipak, iz ove perspektive, dominacija novih uređaja nije bila spektakularno velika.



Logic Pro X overload

Na kraju smo se posvetili Logic Pro X-u, jednom od najpopularnijih programa za komponovanje muzike. Kao i Final Cut-u, jednoj od Apple-ovih aplikacija koja svojim kvalitetom može da parira i ozbiljnim programima kao što su Ableton ili Pro Tools.

U ovom poređenju smo želeli da vidimo koliko puta možemo da odsviramo isti snimak istovremeno pre nego što nas sistem upozori na preopterećenje procesora. Novi uređaji su potvrdili potpunu dominaciju. Za ovaj test smo izabrali Evan Logic Multicore Benchmark.



Bilo je zaista neverovatno. Model od 15 inča je dostigao preopterećenje sa 165 pesama, što odgovara kapacitetu 12-jezgarnog MacBook-a Pro. Isti model iz 2016. je uspeo da dostigne tek 80 pesama. Iznenađujući rezultat je zabeležio novi model od 13 inča. Čak 48% prednosti u odnosu na stari 15-inčni model i neverovatnih 170% između njega i starijeg modela od 13 inča.

Zaključak

Bili smo svesni činjenice da je reč o vrlo jakim mašinama, ali dok smo samo eksportovali videa na njima nismo mogli da imamo uvid u celokupan porast u performansama. Naši testovi su pokazali da prosečna razlika između dva veća modela iznosi 50%. Ipak, apsolutnim pobednikom se smatra 13-inčni MacBook Pro iz 2018. godine, koji je više puta uspeo da porazi oba svoja prethodnika.

Dali smo još jednom kolegi iz naše kancelarije ovo “malo čudo” od 13 inča na žestoko trodnevno testiranje i on je ostao vrlo iznenađen snagom ovog modela u odnosu na uređaje koje inače korosti.



Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: