Pronađi članak:

10. 11. 2022.

Covek napravio prvi preklopni iPhone na svetuKineski YouTube-r nadimka 科技美学 (Aestethic Tech), koji na toj mreži ima oko 70.000 pratilaca, pohvalio se videom koji se odmah viralno proširio društvenim mrežama. On je, naime, sa kolegom Edwinom izradio prvi u svetu – preklopni iPhone. Kao "žrtvu" odabrali su jedan iPhone X te preklopnu Motorolu Razr i stvorili "frankenštajnovski" iPhone koji se može, donekle, preklopiti.

iPhone je donirao unutrašnje komponente i ekran, dok je sa Motorole pozajmljen mehanizam za preklapanje. Samo proces odabira pravog ekrana, među originalnim i zamenskim delovima, kao i njegovog prilagođavanja na funkciju preklopa, potrajao je oko dva meseca. Uspeli su, kažu, tek iz 37. pokušaja, a zbog korišćenja izvornog panela, neprilagođenog savijanju, ovaj se iPhone može preklopiti tek delimično.Drugi veliki izazov bilo je preslagivanje hardverskih komponenti, kako bi se telefon mogao savijati po sredini. Potrebno je bilo ne samo "prepiliti" iPhone na dva dela, nego i razmestiti njegove komponente u gornji i donji deo, a sve uz očuvanje glavnih funkcija. Delove kućišta morali su izraditi i sami uz pomoć 3D štampača, a u procesu su izgubljeni neki delovi i funkcije. Morali su biti uklonjeni funkcija bežičnog punjenja, jedan od zvučnika, kao i originalna baterija, pa je preostali kapacitet zamenske baterije tek 1.000 mAh. Finalno kućište nalikuje na zadnju generaciju iPhone-a, sa zglobom Motorole i sa natpisom iPhone na spoljnom delu šarke.

Nakon više od 200 dana i, kako kažu, ogromnog troška – svet je dobio prvi prototip donekle preklopnog iPhone-a sa mnogo originalnih delova, i to u funkcionalnom stanju sa originalnim i ekranom. Kako bi telefon donekle radio kao pravi preklopni uređaj, na njega je instaliran i jailbreakovani iOS koji može prilagoditi interfejs savitljivom ekranu.

Njegovi autori nazvali su ga iPhone V, verzija 0.1, svesni kako je reč o rudimentarnom proizvodu. Ali, za slavu širom Interneta možda će im biti dovoljan i takav.

U nastavku donosimo video koji opisuje i dokumentuje ovaj projekt (srećom, dostupni su i engleski titlovi):

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: