Pronađi članak:

30. 12. 2022.

A16 Bionic GPU je imao Ray Tracing podršku, ali su prve verzije patile od mnogih nedostatakaPrvi primerci i prototip modeli A16 Bionic čipseta su bili moćniji od onih koji se trenutno koriste u najnovijoj verziji Apple telefona, sugerišu pojedini izveštaji. Na žalost, inženjeri kompanije Apple su prevideli neke od neoprostivih problema što je dovelo do toga da prvobitni prototip A16 Bionic procesora sa grafičkim jezgrom koje je podržavalo Ray Tracing tehnologiju, bude u potpunosti ukinut .

Naime, prve verzije uprkos naprednim karakteristikama patile su od ogromne potrošnje energije što je imalo za posledicu preterano grejanje i kratko trajanje baterije.

Uprkos činjenici da je postojeći A16 Bionic SoC postigao 28% bolje AnTuTu performanse u odnosu na A15 Bionic, prvobitna verzija ovog procesora je mogla biti neuporedivo brža, navodi The Information. Prema izveštajima Apple inženjera čije delove prenosi MacRumors, hteli su da ugrade nekoliko funkcija u grafički procesor, uključujući Ray Tracing podršku, a koja bi značajno podigla kvalitet grafike u igrama koje poseduju RT rendering funkciju.Na žalost, u svojoj nameri da naprave najmoćniji grafički procesor koji se ikada ugrađivao u jedan iPhone, inženjeri kompanije Apple su naišli na velike probleme. Kao i svaki drugi pametni telefon, iPhone zahteva bateriju za rad i potreban mu je efikasan procesor koji će obezbediti ne samo duži rad uređaja, već i efikasno upravljanje grejanjem.

Iako bi prisustvo Ray Tracing podrške u oblasti mobilnog gejminga bila sjajna stvar, cena koju je potrebno platiti u vidu: ogromne potrošnje energije, preteranog grejanja i značajnog skraćenja vremena trajanja baterije je na kraju neprihvatljiva. Zbog toga su morali da se vrate nazad za radni sto, redizajniraju i naprave novi prototip procesora koji bi se razlikovao od A15 prethodnika i istovremeno obezbedio neka od značajnijih poboljšanja A16 Bionic verzije procesora.Navedeni problemi su na kraju primorali Apple da izmeni deo integrisanog grafičkog procesora i tako restruktuira tim koji se ranije bavio dizajnom GPU jedinice. Neki od menadžera na ovom delu projekta su uklonjeni sa pozicija razvojnog tima A16 Bionic SoC rešenja. Pojedini su čak napustili Apple. Tokom proteklih godina razvoja A16 Bionic procesora Apple je izgubio neke od ključnih figura u razvojnom timu, talente koji su bili zaslužni za dominaciju Apple procesora na polju SoC rešenja za mobilne telefone.

Ovo je postalo očigledno tokom izlaska A15 Bionic modela koji nije pružio očekivani nivo poboljšanja u odnosu na A14 prethodnika, a istorija se ponovila i u slučaju A16 Bionic modela. Iako je Apple A16 i dalje najbrži procesor za mobilne telefone, gubitak talentovanih inženjera omogućiće Qualcomm i MediaTek konkurenciji da uhvati priključak. Možda Snapdragon 8 Gen2 nije uspeo da pretekne A16 Bionic u rezultatima sa jednim i više jezgara, ali je razlika u performansama značajno smanjena u odnosu na prošla vremena.

Sve to navodi na zaključak kako nećemo osetiti drastičnije poboljšanje performansi i osetno bolju energetsku efikasnost u slučaju predstojeće A17 Bionic verzije procesora koji bi trebao da bude lansiran iduće godine, ali da ne žurimo previše sa prognozama…Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: benchmark.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: