Pronađi članak:

31. 12. 2022.

Apple razmišlja o MacBook tasterima koji dinamički menjaju svoje funkcije



Jedna od kompanije koje stalno rade na inovacijama je svakako Apple i, voleli ih, ne voleli, uvek imaju nove funkcionalnosti na svojim uređajima. Bilo da je u pitanju satelitska komunikacija na iPhone ili nešto drugo, oni se trude da svojim korisnicima obezbede jedinstvene funkcionalnosti.

Naredni trik koji je Apple spremio odnosi se na tastaturu na svojim MacBook računarima koji dinamički menjaju svoj izgled i funkcionalnost u zavisnosti od konteksta. Primera radi, taster Z može postati broj 1.

Poznati sajt Patently Apple je primetio patent koji je podnela ova kompanija, a koji se odnosi upravo na fleksibilni sistem pozadinskog osvetljenja koji omogućava drugačiji prikaz simbola na svakom tasteru. Apple sada koristi tastature sa statičkim, unapred odštampanim oznakama koje se ne mogu menjati, ali neke imaju dvojake funkcije poput multimedijalnih kontrola na funkcijskim tasterima.



Izmenjive oznake


U suštini, hardver opisan patentom uključuje tastere sa matricom pojedinačnih piksela koji se mogu uključiti ili isključiti po potrebi, koristeći fino podešene mikro-LED ili OLED komponente.



Krajnji rezultat bi bile „oznake koje su promenljive ili podesive, tako da mogu menjati različite oblike, slova, boje, simbole, animacije i druge karakteristike“ – tako da bi se, na primer, tastatura mogla koristiti za kucanje, a zatim prebaciti da nudi kontrole prečica za obradu video zapisa. Nešto slično konceptu touch bar trake iznad tastature, čiji je životni vek bio kratak.

Inovacije pokreću industriju


Na stranu da li će Apple implementirati ovu funkcionalnost ili ne, ali je sigurno da ova kompanija želi da promeni tehnologiju svojih MacBook računara. Pre samo nekoliko dana čuli smo za planove za laptop koji se sastoji od jednog sklopivog ekrana od 20 inča, sa tastaturom na jednoj strani i konvencionalnim „ekranom“ na drugom.



Ova najnovija patentna prijava nije tako dramatična, ali ima mnogo smisla. Zamislite da imate tastere koji mogu brzo da se pomeraju da bi preuzeli različite funkcije u zavisnosti od toga šta se dešava na macOS-u: mogli biste da imate različite rasporede za surfovanje, sređivanje fotografija, igranje igara i još mnogo toga.

Kada na to dodate i da se tastatura u sekundi može prilagoditi različitim jezicima, ili prebaciti u režim formula za matematičare i naučnike, a onda opet jednim klikom vratiti na normalna podešavanja.

Kao i uvek sa patentima, ovo ne znači da smo blizu krajnjeg proizvoda, ili da će on na kraju biti napravljen – ali pokazuje šta Apple istražuje u pogledu budućih hardverskih inovacija.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor:

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: