Pronađi članak:

26. 12. 2022.

Trikovi kojima Apple podiže cenu novog iPhone tako da vi to ne primetiteKompanija Apple je 2007. godine predstavila prvi iPhone, koji je tada koštao 499 dolara, što je u to vreme bila zapanjujuća cena. Od tada, cena kultnog Apple proizvoda je stalno, ponekad značajno – rasla. Faktori su razni, a tehnološki napredak je samo jedan od njih.

Ono što se nije promenilo je činjenica da je kompanija Apple stalno pod pritiskom da nastavi da raste, posebno kada je iPhone poslovanje u pitanju, jer ovi telefoni čine skoro polovinu prihoda najveće kompanije na svetu.Rast cena


Apple iPhone telefoni su u poslednjih 15 godina postajali sve skuplji, čak i kada u obzir uzmete inflaciju, piše CNET. Ono što je manje jasno, međutim, jeste da li će se taj trend nastaviti i sledeće godine kada stigne očekivani iPhone 15. Sa makroekonomskim izazovima koji smanjuju potražnju za pametnim telefonima i istorijom promene cena, nezahvalno je praviti predviđanja.Kako se iPhone cena menjala tokom vremena?


Današnji iPhone telefoni su znatno skuplji od ranih Apple modela, ali treba napomenuti da senajveći rast cena dogodio u poslednjih šest godina. Cena iPhone 7 se 2016. godine popela na 649 dolara, da bi Apple naredne godine tražio 50 dolara više za iPhone 8. Godinu dana kasnije, iPhone XR je koštao još 50 dolara više, podižući cenu na 749 dolara za osnovni model, a ostali konkurenti su pratili porast cena.

Interesantan obrt se desio 2019. godine kada je izašao iPhone 11, kada je cena pala nazad na 699 dolara, što je bio presedan, jer je to bio najjeftiniji telefon koji je ova kompanija predstavila u rasponu od dve godine, a istovremeno i najmoćniji.Nažalost, ta pauza nije dugo trajala. Godinu dana kasnije, iPhone je dostigao najvišu cenu ikada: 829 dolara, koliko je koštao iPhone 12 zbog implementacije 5G veze. To znači da je za šest godina početna cena za "običan" iPhone porasla za 180 dolara po nominalnoj vrednosti, bez prilagođavanja inflacije.

Pro, Mini i „obični“ modeli


Strategija kompanije Apple sa cenom Pro modela je takođe bila interesantna, pa Apple dve godine nije povećao cene običnih ni pro iPhone modela od iPhone 12. Međutim, majstori strategije su koristili pametne taktike određivanja cena. Primera radi, Apple je 2020. godine predstavio iPhone 12 Mini, koji se prodavao za 729, odnosno 699 dolara, ako biste ga kupili preko operatera. To znači da se Mini prodavao po potpuno istoj ceni kao prošlogodišnji iPhone 11, iako je Mini pozicioniran kao povoljnija opcija. Međutim, ove godine je Apple izbacio Mini iz iPhone linije uređaja. Bez iPhone 14 Mini, cena kupovine osnovnog iPhone 14 sada iznosi 829 dolara, što je 100 dolara više od najjeftinijeg iPhone 13.Ono što poznati analitičar Ming Či Kuo kaže je da se očekuje da cena iPhone 15 sledeće godine ostati ista. Međutim, ono gde se očekuje porast cena je gornja granica, koja bi mogla da se poveća ukoliko iPhone predstavi luksuznu verziju - iPhone 15 Ultra, koji bi zamenio iPhone 15 Pro Max.

Nove funkcije


Nije tajna da su cene telefona porasle kako je tehnologija napredovala. Nove funkcije kao što su 5G, napredne kamere i sklopivi ekrani čine telefone skupljim. Srećom, čak je i najskuplji Apple iPhone i dalje jeftiniji od sklopivih telefona kao što je Galaxy Z Fold 4, koji u svetu kreće od 1.800 evra, dok kod nas košta 220.000 dinara. Najveća varijanta skladišnog prostora iPhone 14 Pro Max (1 TB) u svetu košta oko 1.500 evra, dok se to u Srbiji čudnim kalkulacijama preračunava na 319.900 dinara, i to bez punjača, slušalica i zaštitne maske.Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: benchmark.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: