Pronađi članak:

8. 5. 2023.

iPhone 15 će poskupeti 12%, a iPhone 15 Pro modeli čak 15%Ove jeseni biće predstavljena nova generacija iPhone-a, ali glasine i spekulacije o njihovoj ceni već se šire. Do sada smo naučili dosta o iPhone 15 i njegovim varijantama, ali najvažnija informacija za većinu ljudi biće koliko će koštati novi iPhone.

Ranije smo pisali o tome da će doći do povećanja cena, a sada se iz različitih izvora potvrđuje da će se to zaista dogoditi. Prema većini izvora, modeli iPhone Pro će biti oko 15% skuplji od modela iPhone 14 Pro, dok će modeli bez Pro oznaka porasti za 12%.Razlozi za povećanje cene su različiti. Jedna od najočiglednijih je inflacija u SAD-u i evrozoni, što je ključno tržište. Drugi razlog je problem u kojem se nalazi tajvanski TSMC, koji proizvodi procesore za Apple uređaje. S obzirom na celokupno zdravlje tržišta i složenost u lancima snabdevanja, cena proizvodnje novih A17 procesora biće veća. Pored toga, čipset A17 prelazi na tehnologiju od 3 nanometra, što za proizvođača čipova predstavlja veliki skok koji zahteva dodatno podešavanje proizvodnog procesa.

Ovo je još jedan problem, jer takođe proizvoditi M3 čipove za buduće Mac računare. TSMC je takođe investirao u američke fabrike koje tek treba da počnu da rade i zahtevaju dodatna ulaganja. Stoga je povećanje cena neizbežno, samo treba da vidimo da li će se zadržati u okviru prognoze.

Ako se te glasine ostvare, iPhone će biti skuplji nego ikad i dostupan je manjem broju potencijalnih kupaca, posebno na manje razvijenim tržištima. Drugi proizvođači će verovatno slediti ovaj primer, kako zbog stvarnog rasta cena proizvodnog procesa i uticaja inflacije, tako i zbog tržišnih trendova.Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: