Pronađi članak:

6. 6. 2023.

Apple predstavio Vision Pro headset koji ima novi R1 čip, tonu senzora i pomera granice tehnologije



Apple je najavio headset proširene stvarnosti pod nazivom Apple Vision Pro koji "besprekorno" kombinuje stvarni i digitalni svet. "To je prvi Apple proizvod kroz koji gledate, a ne na njega", rekao je izvršni direktor Tim Kuk o uređaju koji izgleda kao naočare za skijanje. Kako se nagađalo, on ima odvojeni baterijski paket i upravlja se pogledom, rukama i glasom. Početna cena će biti 3.499 dolara, a lansiranje se očekuje početkom sledeće godine, počevši od tržišta SAD-a, a kasnije tokom godine će biti dostupan i u drugim zemljama.

Vision Pro je pre svega pozicioniran kao uređaj za proširenu stvarnost, ali može se prebacivati između proširene i potpune virtuelne stvarnosti pomoću dugmeta.



Uređaj je bez upravljača, a ikonice aplikacija pregledate tako što na njih gledate u operativnom sistemu pod nazivom visionOS. Možete dodirnuti za izbor i povući za listanje, a takođe možete davati i glasovne naredbe. Pored toga, headset podržava Bluetooth dodatke, uključujući Magic Keyboard i Magic Trackpad, i omogućava povezivanje vašeg Mac računara da biste ga koristili unutar headseta. Kamere okrenute nadole mogu snimiti vaše ruke čak i ako odmaraju nisko na vašem telu.



Headset ima staklenu prednju stranu i aluminijumski okvir, sadrži pet senzora, 12 kamera, 4K displej za svako oko i računar koji se, izgleda, hladi ventilatorom. Maskica headseta (koju Apple naziva "Light Seal") i traka (koju Apple naziva "Head Band") su postavljene tkaninom i modularne su, a Apple tvrdi da mogu da se prilagode različitim oblicima lica i veličinama glave. Traka za glavu ima rebrastu teksturu i pričvršćuje se oko zadnjeg dela glave, a možete zameniti različite veličine i stilove trake.



Zeiss je napravio posebne optičke inserte koji se magnetski pričvršćuju na sočiva za ljude koji nose naočare. Ima spoljnu bateriju koja traje do dva sata i može se povezati putem "fleksibilnog tkanog kabla" kako bi se stavila u džep, ili je možete priključiti na spoljno napajanje i koristiti je ceo dan. Apple obećava da će displej biti bez presedana oštar i moći će da prikazuje 4K video.

Sistem koristi M2 čip, ali takođe uključuje novi čip nazvan R1.

Apple takođe obećava da nećete biti izolovani od ljudi oko vas. Headset će prikazivati vaše oči putem sistema nazvanog EyeSight, a ako se nalazite u potpunoj virtuelnoj stvarnosti, svetleći ekran će ih zatamniti kako bi sugerisao da niste dostupni. Takođe stvara digitalnu "personu" - u suštini hiperrealistički avatar - skeniranjem vašeg lica. Uređaj koristi passthrough video koji vam omogućava da vidite stvarni svet u punom koloru, ali možete projektovati 3D objekte u stvarni prostor, uključujući izvlačenje objekata iz niti poruke u stvarni svet.



Kada razgovarate s ljudima na daljinu, možete koristiti prostorni zvuk da organizujete učesnike FaceTime-a kao "video pločice" po sobi. Takođe možete snimati i "ponovno doživljavati" video snimke od 180 stepeni pomoću 3D kamere dok se nalazite u headsetu. Apple takođe promoviše sadržaj iz oblasti televizije i igara na headsetu, uključujući premium sadržaj od strane Disney-a.

Headset je bio u razvoju godinama i navodno je prošao kroz nekoliko iteracija, kao i godine kašnjenja. Namena mu je da bude ključni dodatak CEO-a Tima Kuka u Apple-ovoj liniji proizvoda, i dobio je pohvale od strane stručnjaka iz industrije, iako ulazi na tržište koje nije doživelo veliki uspeh. Njegov glavni konkurent će verovatno biti Meta, koji je postigao relativni uspeh sa svojim headsetom Quest 2 fokusiranim na igre, ali je dobio različite reakcije na svoj višenamenski Quest Pro.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: