Pronađi članak:

24. 7. 2023.

Apple priprema svog AI chatbota



Apple radi na kreiranju svog chatbota koji pokreće AI (veštačka inteligencija) i neki inženjeri ga nazivaju "Apple GPT", prema izveštaju Bloomberga. Kompanija navodno još nema čvrste planove da tehnologiju pusti u javnost.

Kako je napomenuto u izveštaju Bloomberga, chatbot koristi sopstveni okvir velikog jezičkog modela (LLM) nazvan "Ajax", koji se izvršava na Google Cloud-u i izgrađen je pomoću Google JAX-a, okvira za ubrzanje istraživanja mašinskog učenja. Izvori bliski situaciji kažu da Apple ima više timova koji rade na ovom projektu, što uključuje rešavanje potencijalnih pitanja vezanih za privatnost.



Dok su druge tehnološke kompanije, uključujući Metu, Microsoft i Google, brzo lansirale svoje proizvode generativne veštačke inteligencije (generative AI) prema preduzećima i široj javnosti, Apple je bio izostavljen. Iako je Apple zabranio svojim radnicima da koriste ChatGPT, Bloomberg izveštava da su inženjeri interno koristili chatbota pokretanog Ajax-om. Ajax je kreiran kako bi "unificirao razvoj mašinskog učenja", kaže Bloomberg.

Apple je relativno tih kada je reč o prostoru generativne veštačke inteligencije, iako već duže vreme koristi AI u svom softveru. Njegov najpoznatiji AI sistem je Siri, glasovni asistent koji je pomogao da pokrene trend među tehnološkim kompanijama, ali kritičari su dugo tvrdili da Siri još uvek ima dug put pred sobom. Da bi ojačao svoje napore, Apple je 2018. godine angažovao Johna Giannandreu, koji je prethodno rukovodio AI i pretraživanjem na Google-u, kako bi nadgledao Siri i svoje timove za mašinsko učenje. Prema izveštaju Bloomberga, Giannandrea i viši potpredsednik softverskog inženjerstva u Apple-u, Craig Federighi, vode Apple-ovu inicijativu u vezi sa AI.

U nedavnom intervjuu za Good Morning America, Tim Cook je izjavio da je AI tehnologija nešto što Apple "pažljivo prati". Cook je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa AI proizvodima tokom kvartalnog poziva u maju, primetivši da postoji "niz problema koji treba rešiti". Druge kompanije su počele da sarađuju kako bi izdale različite LLM-ove startapima i istraživačima. Meta je u utorak objavila da će njen LLM LLaMA 2 biti dostupan na Microsoftovoj Azure platformi. Microsoft takođe pokreće OpenAI-ov GPT model na svom pretraživačkom proizvodu Bing.

Iako su planovi Apple-a u vezi sa AI prostorom još uvek nejasni, izvori kažu Bloombergu da Apple planira da sledeće godine napravi "značajno predstavljanje u vezi sa AI".



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: